跳至

首頁

尾頁

複式洋房

計劃幾時生第2個BB?

複式洋房

原帖由 elainewwy 於 10-8-24 00:07 發表
計劃幾時生第2個BB?

我想2012年呀, 你呢?
Hendry 26/4 係仁安出世, 出世時 2.84 kg, 滿月時 4.21 kg

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我就隔咗3年.. 兩胎都係4月預產期 (呢度唔只我一個咁叻~ 哈哈!)
如果你地計劃生多個, 最好就到3-4月啦, bb同媽媽都舒服d! 而且係大仔, 搵學校都易d!

伯爵府

原帖由 小曳人 於 10-8-24 11:53 發表
我就隔咗3年.. 兩胎都係4月預產期 (呢度唔只我一個咁叻~ 哈哈!)
如果你地計劃生多個, 最好就到3-4月啦, bb同媽媽都舒服d! 而且係大仔, 搵學校都易d!

咩叫大仔搵學校都易d? 點計架? 唔該.

侯爵府

原帖由 ANN222 於 10-8-24 13:29 發表

咩叫大仔搵學校都易d? 點計架? 唔該.

入nursery (兩歲班)時, 大部份學校只可以收足齡學童
以今年為例, 如果小朋友2008年8月出生, 咁佢嚟緊9月就會足兩歲, 可以入學, 但係如果小朋友9月或之後出世, 咁就只可以插班! 一般學校唔會為小朋友hold住個位, 佢有人報就當然入咗8月或之前出世嘅小朋友先啦! 所以會出現好多人爭嘅學校(熱門學校) 唔收細仔 (9月或之後出世)

另外, 或者你唔會俾小朋友讀N班, 咁到報K1呢? 有部份學校 e.g. 培正, 講明只收8月或之前出生嘅.小朋友

仲有一樣好緊要嘅, 就係小朋友咁細, 爭幾個月表現可以爭好遠, 到面試時, 人地唔睇幾時出世, 只睇表現都輸俾d年頭出世嘅小朋友啦! 所以~ 好多人會話大仔報學校會jetso d, 或者d名校鍾意收大仔 (年頭出世嘅小朋友), 其實佢地學嘢一定比年尾嗰d優勝d架!

如果in N班就仲慘.. 大仔in時歲半, 細仔in時可以剛一歲, 行都未行得穩!

仲有d terms, 好似超細仔=12月出世
超大仔 = 早一年嘅年尾出世, 有d家長會因為想小朋友入名校, 所以寧願俾佢地讀多一年書

HK 呢幾年出生率年年上升, 我大仔2007年出世, 報K1時情況極混亂, 有家長報成10間學校都無乜offer, 好多學校計錯數 (估唔到d人報咁多間, 搞到出咗offer d人未必要, call埋waiting都唔夠數, 搞到要搵返d reject咗嘅小朋友; St catherine就出現歷來第一次2nd in) 聽講, 今日2008 嘅小朋友報N班嘅競爭仲大, 百幾個位嘅學校收到兩千幾份報名表! 而情況.. 只會一年比一年差..
大家出年呢個時候就要開始準備報N班架喇!

大宅

多謝小曳人咁詳細資料, 我終於明白你點計算細仔同大仔...

原來3-4月生有咁好ga...我都要考慮下先

伯爵府

如果順產生,幾耐先可以再大肚架?

侯爵府

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-25 16:27 發表

隨時!

公爵府

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-25 16:27 發表

我當年大女11個月大時再懷孕, 不過很快又走了, 現在2個女兒相差3年, 都係一樣4月生

侯爵府

我同我哥哥相差13個月.. 阿媽當時餵緊有奶, 未嚟M就有咗我~

複式洋房

Me too!
我依家有個仔, 想生多個陪佢. 仔女都無所謂啦

原帖由 AngelaBandy 於 10-8-24 10:14 發表

我想2012年呀, 你呢?

公爵府

原帖由 小曳人 於 10-8-25 18:00 發表
我同我哥哥相差13個月.. 阿媽當時餵緊有奶, 未嚟M就有咗我~

我阿媽3年抱3

伯爵府

係唔係休息起碼半年,等個子宮同身體休息下先會好d呢?
同埋我又想食中藥調理下,但而家餵人奶又唔睇得!

公爵府

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-26 14:48 發表

係唔係休息起碼半年,等個子宮同身體休息下先會好d呢?
同埋我又想食中藥調理下,但而家餵人奶又唔睇得!

我都餵緊人奶, 有食中藥, 只要話比醫師知就可以, 她昨天才開淡豆豉給我醫感冒, 但她話會加其他藥材給我, 令我唔會收奶

子爵府

畀面勳章

我開刀生, 係咪要隔耐D先可以生第2個呢?
[

複式洋房

原帖由 DodaBB 於 10-8-26 18:39 發表
我開刀生, 係咪要隔耐D先可以生第2個呢?

Me too~~~
My doctor said 1 year much better law...

別墅

想問你果時點知道自己有左弟弟呢?
如果m黎返, 又停左, 就察覺jer...

首頁

尾頁

跳至