自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

唔使人陪伴在側.
我阿仔k3仲要人陪坐係隔離先肯做.
又寫得慢, 因為成日發呆, 叫佢自己做唔肯, 計時要做完又唔肯係度大喊. 日日同佢鬧交打交先做得哂, k3已經係咁, 小學點算呀?

公爵府

K2 已經可以, 一放學返屋企就搶住要做功課, 十分鐘內攪掂!

水晶宮

K1 已經要寫每日一版一中or 一英功課
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

好媽媽勳章

in K1, his homework is so simply (such as draw some line and curve.....) I use 5-10 mins 坐係隔離 when he was doing his homework.
When he studied in K2, I let him to do homework by himself. Most of his homework was writing (chinese and english). He did it by himself.

What I did is:
I told him that he have 15 mins to do all his homework. Then, I will check it.
For the first 1 or 2 times, he wrote slowly (went somewhere, eat, drink .......)
He could not finish his homework in 15 mins.
When times up, I stopped him. I took his homework and gave to his teacher in the next day (not finished). He got a 'pig' in the class ......
Then, he did his homework quickly by himself.
Now, he will be in K3 this year. He can finish his homework (2 pages of writing) in 15 mins by himself.

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-8-24 14:19 發表
唔使人陪伴在側.
我阿仔k3仲要人陪坐係隔離先肯做.
又寫得慢, 因為成日發呆, 叫佢自己做唔肯, 計時要做完又唔肯係度大喊. 日日同佢鬧交打交先做得哂, k3已經係咁, 小學點算呀? ...

大宅

好媽媽勳章

是囡嗎?
我比較過女仔做功課會好d, 男仔通常都好麻煩.
我阿仔最唔鍾意寫中文生字, 一版寫好耐, 數學琴日要自己寫1至100. 寫左成20分鐘. 而家k3平日有兩樣功課, 星期六日就有4至5樣, 要分兩日先做得哂, 仲會鬧住先肯做, 好煩呀, 有咩方法令佢專心d自己做功課呀?????
原帖由 jellomama 於 10-8-24 14:23 發表
K2 已經可以, 一放學返屋企就搶住要做功課, 十分鐘內攪掂!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

I don't think so.
Mine is 男仔.

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-8-24 14:32 發表
是囡嗎?
我阿仔最唔鍾意寫中文生字, 一版寫好耐, 數學琴日要自己寫1至100. 寫左成20分鐘. 而家k3平日有兩樣功課, 星期六日就有4至5樣, 要分兩日先做得哂, 仲會鬧住先肯 ...

公爵府

係女仔.

請問你個仔係邊間幼稚園K3 weekend 會有4至5樣功課? 好得人驚喎!
原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-8-24 14:32 發表
是囡嗎?
我阿仔最唔鍾意寫中文生字, 一版寫好耐, 數學琴日要自己寫1至100. 寫左成20分鐘. 而家k3平日有兩樣功課, 星期六日就有4至5樣, 要分兩日先做得哂, 仲會鬧住先肯 ...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

囡囡K1開始自己做,不過係好簡單既功課
一年級開始做完自己摺好,順手收拾個書包
(我會幫佢check功課)
二年級開始我唔理,唔check唔睇,我話做錯唔緊要
但唔識就要問我,另外如果大意帶溜野/欠功課...
我講明會鬧,所以佢好小心,每次做好一樣功課都會係
手冊旁剔一剔,代表已ok,做好再數一次
睇下齊唔齊先成搭放落書包

大宅

好媽媽勳章

呢一招我都想試用吓, 你stop佢時, 佢有冇喊呀? 我阿仔扭計唔肯做時我都叫佢唔好做, 但係佢又驚死一路喊一路做, 做做下又發呆或者搞其他野. 係咪要狠心一次佢唔做收哂d功課唔比佢做?
原帖由 ac321 於 10-8-24 14:30 發表
in K1, his homework is so simply (such as draw some line and curve.....) I use 5-10 mins 坐係隔離 when he was doing his homework.
When he studied in K2, I let him to do homework by himself. Most of hi ...

大宅

好媽媽勳章

康傑..
中,英,數,常識+閱讀報告, 仲要係中,英,數要有兩至三版功課
原帖由 jellomama 於 10-8-24 14:37 發表
係女仔.

請問你個仔係邊間幼稚園K3 weekend 會有4至5樣功課? 好得人驚喎!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

K1已經自動自覺做哂功課同溫書嘞

侯爵府

好媽媽勳章

No.佢冇喊
It was because I told him it was the time for watch TV / ride bicycle .......
I won't show my 'black' face, and told him 'let's go to playground now' with smile !
However, I told his teacher the reason why he hadn't finish his homework.
When he back home from school, he was unhappy..... and told me that his teacher gave him a 'pig' !
Then, I told him it doesn't matter. Do quickly next time and you will not get a pig again!

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-8-24 14:42 發表
呢一招我都想試用吓, 你stop佢時, 佢有冇喊呀? 我阿仔扭計唔肯做時我都叫佢唔好做, 但係佢又驚死一路喊一路做, 做做下又發呆或者搞其他野. 係咪要狠心一次佢唔做收哂d功課唔比佢做?
...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 醜樣豬 於 10-8-24 14:45 發表
K1已經自動自覺做哂功課同溫書嘞

N1 返咗兩三個月學就自己做功課
工人初初唔敢俾佢做架, 但係我睇返.. 要圈嘅就圈, 要填色嘅就填色, 自己睇埋題目, 估佢唔到!

洋房

我個女k1都可以自己做功課, 但每當我係屋企時, 佢就嗲d要我坐係隔離望住佢.

我問佢公文數的老師點好? 她說無問題, 只要佢真係肯自己做就倍吓佢, 佢習慣肯做, 自自然然就唔駛倍.

其實小朋友都係有個依賴心, 佢地點解要倍因為唔想用腦諗. 唔好每一樣都即刻答佢, 又或者有時唔好係屋企唔好理佢, 佢地怕老師多過媽咪. 比老師罵過下次唔敢唔做功課, 不過這些都必須由細個開始, 大咗就好難對付.

公爵府

好媽媽勳章

我女返學開始就自動自覺做功課...唔使我理佢....佢做好功課再覆多次先俾我過目
你的人格如何,你的人生亦必如何!

子爵府

好媽媽勳章

回覆 15# Candy3148 的文章

好叻叻

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

亞仔岩岩升K2, 而家日日自己做功課

首頁

尾頁

跳至