自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

無錯, 條件好似好好咁...
但你唔需要放低屋企, 離鄉別井...
原帖由 conniechan125 於 10-8-31 21:41 發表
又要比佢食,住,機票.....其實人工已經好過好多香港人

珍珠宮

醒目開學勳章

有見地

原帖由 arnoldmami 於 10-8-31 20:33 發表
我覺得外傭爭取最低工資無問題wor! 一定要與香港人享有同等福利, 首先要cut左d醫療保, 生養死葬保, cut膳食, cut住宿, cut機票, 一定要同本港勞工一樣有試用期.
如合乎以上, 我好贊成他們享有最低工資的福利 ...

珍珠宮

原帖由 arnoldmami 於 10-8-31 20:33 發表
我覺得外傭爭取最低工資無問題wor! 一定要與香港人享有同等福利, 首先要cut左d醫療保, 生養死葬保, cut膳食, cut住宿, cut機票, 一定要同本港勞工一樣有試用期.
仲要計埋屋租同伙食費囉!個個香港人都唔包食住架啦,點解佢地要多重福利?

珍珠宮

爭取爭取,咁叻又唔見佢地係自己國家替自己爭取福利!明搵香港人笨啦:;pppp:

大宅

原帖由 yanfaifai 於 10-8-31 21:58 發表
香港人養起半個菲律賓
但菲律賓殺了8個香港人
咩道理要保障你

真係不知所謂!
賓姐來香港打工是需要付出勞力,唔係白食你的錢.你可以白痴地因為有一個菲人殺左八個香港人而唔請賓姐,但不能否定左佢地來香港係付出勞力來領工資.
生活得係香港,香港就要保障所有人.你可以建議立法唔比佢地來,不過唔好否定人地既付出.

珍珠宮

好媽媽勳章

其實我好唔明, 點解賓賓係香港咁高人工, 發生呢件菲律賓事件之後, 我睇到話係星馬, 佢地人工只係$1500, 係咁有錢既汶萊, 都係$800, 點解係香港要貴星馬成倍呢???
如果降低佢地人工, 等多d香港人可以請賓賓, 又可以香港人剩番多d錢, 咪增加香港家庭既和諧???
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

原帖由 choison 於 10-8-31 22:17 發表

真係不知所謂!
賓姐來香港打工是需要付出勞力,唔係白食你的錢.你可以白痴地因為有一個菲人殺左八個香港人而唔請賓姐,但不能否定左佢地來香港係付出勞力來領工資.
生活得係香港,香港就要保障所有人.你可以建議立法 ...

至於對賓姐既工資福利是否太高,此個已經是後話.

大宅

原帖由 sumlam 於 10-8-31 22:19 發表
其實我好唔明, 點解賓賓係香港咁高人工, 發生呢件菲律賓事件之後, 我睇到話係星馬, 佢地人工只係$1500, 係咁有錢既汶萊, 都係$800, 點解係香港要貴星馬成倍呢???
如果降低佢地人工, 等多d香港人可以請賓賓, 又可以香 ...

比幾多佢地至岩,已經唔係我個人可理解問題..不過我看見情況..比少的人工佢地,唔代表可以增加香港和諧!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

想要最低工資? 我覺得無問題!!!
不過唔該交租, 比水電費, 仲有早午晚三餐的錢。

唔滿意就返老家。 無理由去人地國家要求為佢地改法例。

珍珠宮

原帖由 choison 於 10-8-31 22:17 發表

真係不知所謂!
生活得係香港,香港就要保障所有人.你可以建議立法 ...
呢十幾萬人當中,的確有人踏實地付出勞動力,但當中亦有唔少混水摸魚,胡胡混混!對呢d人,炒佢都要賠一個月,香港比足保障佢有餘啦,下話!

禁止訪問

大宅

原帖由 anita_yps 於 10-8-31 22:02 發表
好老實...就算冇菲律賓人致事件, 我都唔質成佢地同香港人最低工資平起平坐, 如果係既, 佢地唔應該有膳食津貼同包機票啦, 根本佢地福利已經好過好多香港人, 好似妹仔大過主人婆。 ...

其實我個人早就認為要限制輸入外傭,留返多的職位比香港本地人,不過係香港要請返本地人,不過好多人就算比一樣錢,都想要外傭,因為佢地根本沒當個外傭係人,如果本地工人,一早就走左了.

珍珠宮

原帖由 sumlam 於 10-8-31 22:19 發表
如果降低佢地人工, 等多d香港人可以請賓賓, 又可以香 ...
我始終認為應該行自由市場囉!如果個工人好,傭主一定加人工留人,= 如果工人好到冇佢唔得,比長期服務金亦大有人在,唔明做咩要規定比咁高人工,居然比singapore高成倍!

有網友話,hk同singapore市民人工相若詐,點解我地要比咁多人工工人?

大宅

原帖由 VKwan 於 10-8-31 22:24 發表
呢十幾萬人當中,的確有人踏實地付出勞動力,但當中亦有唔少混水摸魚,胡胡混混!對呢d人,炒佢都要賠一個月,香港比足保障佢有餘啦,下話!

你岩,為什麼會搞成咁?唔係多數既菲人問題,係我地好關心香港人既政府及好正義既議員唔做野引起既後果.外傭來港根本沒有話事權,佢地只是要求.比唔比又另一個問題.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 choison 於 10-8-31 22:26 發表

其實我個人早就認為要限制輸入外傭,留返多的職位比香港本地人,不過係香港要請返本地人,不過好多人就算比一樣錢,都想要外傭,因為佢地根本沒當個外傭係人,如果本地工人,一早就走左了. ...

香港比起其他亞洲國家所付予外傭o既薪金, 福利及保障, 以至人權, 都係相對高o既地方, 如果有請開外傭的, 都會知道而家請外傭唔係僱主揀外傭, 係外傭揀僱主, 由外傭主導, 由其是本地完約的外傭, 上到agent度, 唔係僱主interview外傭, 係外傭interview僱主, 如果你對香港外傭仲有咁o既睇法, 似乎你冇切身感受, 所以不明真實情況!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同意!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都唔支持外傭爭取最低工資, 唔單止菲傭, 係外傭! 因為現行勞例, 聘請外傭除咗要供食, 住, 醫療, 水, 電, 煤, 機票(無論完約, 或是佢自己辭職唔做, 僱主都要俾機票)直情係生養死葬, 仲要俾政府所訂立的最低工資俾外傭, 否則, 俾低過政府所訂立的工資, 會列作刑事罪行, 即係外傭一早已受到最低工資保障, 佢哋比起本地低收入人士早廿幾年前已享有最低工資保障, 而家又再想攞着數, 爭取提高已享的福利, 不是太貪得無厭嗎?

男爵府

唔俾菲傭上街爭取,咪正正係種族歧視,將槍擊事件嘅憤怒發洩在菲傭身上law! 點解生還人質要叫大家別向弱者抽刃o者?
立法係香港政府,你覺得外傭唔應該受最低工資保障咪唔好通過條法例law,點解連人地出句聲都唔俾?仲口口聲聲話我地養地菲律賓.香港如果生活指數唔係咁高,駛乜兩公婆出黎捱,請個工人照顧自己小朋友.香港如果有人願做家傭,又可以抵得住3,600包食宿,都唔駛請個異鄉人響自己屋企啦!邊個幫緊邊個,大家真係唔好咁口響.你地試過工人姐姐放長假未?真係做到你想死呀.
點解菲備人工咁高?你估政府規家架?呢個係市場價格嘛! 人地識英文,教育水平同訓練又好過d印同泰,咪係咁law,唔抵得,你去請個印啦,到時唔好又話人地唔食豬肉唔識英文又咩又咩(我唔係歧視,只係想講一般嘅差別).
再講一次,人質事件歸根究柢都係再一次突顯菲律賓政府嘅無能,同菲律賓女人要大量出國做外傭一樣,菲律賓人都係好無奈.
香港如果冇左呢班外傭,我諗我地就慘慘慘啦......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 choison 於 10-8-31 22:23 發表

比幾多佢地至岩,已經唔係我個人可理解問題..不過我看見情況..比少的人工佢地,唔代表可以增加香港和諧!

係家庭和諧, 多左錢洗, 點可能唔會增加開心? 開心多d自不然就和諧多d架啦!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 dhcheung 於 10-9-1 01:50 發表
唔俾菲傭上街爭取,咪正正係種族歧視,將槍擊事件嘅憤怒發洩在菲傭身上law! 點解生還人質要叫大家別向弱者抽刃o者?
立法係香港政府,你覺得外傭唔應該受最低工資保障咪唔好通過條法例law,點解連人地出句聲都唔俾?仲口口聲聲話我地養地菲律賓.香港如果生活指數唔係咁高,駛乜兩公婆出黎捱,請個工人照顧自己小朋友.香港如果有人願做家傭,又可以抵得住3,600包食宿,都唔駛請個異鄉人響自己屋企啦!邊個幫緊邊個,大家真係唔好咁口響.你地試過工人姐姐放長假未?真係做到你想死呀.
點解菲備人工咁高?你估政府規家架?呢個係市場價格嘛! 人地識英文,教育水平同訓練又好過d印同泰,咪係咁law,唔抵得,你去請個印啦,到時唔好又話人地唔食豬肉唔識英文又咩又咩(我唔係歧視,只係想講一般嘅差別).
再講一次,人質事件歸根究柢都係再一次突顯菲律賓政府嘅無能,同菲律賓女人要大量出國做外傭一樣,菲律賓人都係好無奈.
香港如果冇左呢班外傭,我諗我地就慘慘慘啦......

賓賓同印印乜唔係相同人工咩?

首頁
12345...13

尾頁

跳至