自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

禁止訪問

男爵府

前些時間, 有個菲傭說要食OVERLEFT既食物, 話自己唔係狗.

我本人日日都做緊狗, 日日都食OVERLEFT既食物, 比D小菲講到我"人都不如".

我5相信香港人當D外傭唔係人, 要湊小朋友既外傭姐姐, 有B質係手, 照顧老人家既, 有人質係手.

比起星加坡, 馬來西亞, 已經好唔同, 果度連工會都無, 莫說要示威請願. 講到香港人甘刻薄外傭, 佢地唔會係星加坡做了一兩年便BOOK來香港做.

易地而處, 自己決定要去人地既國家打工, 離鄉背井係預左, 人工福利一早講好. 到人地國家立例保障自己本身勞工, 但自己又要爭埋一份, 比當地人說, 如果條件唔好,外勞咪唔好來做囉! 比人甘講, 係無可口非,人之常情.

D小菲小印要去請願,咪有佢地囉, 係香港先至可以甘做, 第日去到其他國家, 5知有無得請.

原帖由 choison 於 10-8-31 22:26 發表

其實我個人早就認為要限制輸入外傭,留返多的職位比香港本地人,不過係香港要請返本地人,不過好多人就算比一樣錢,都想要外傭,因為佢地根本沒當個外傭係人,如果本地工人,一早就走左了. ...

子爵府

香港雇主仲包埋佢地生仔, 我地打工仔有冇呀?

伯爵府

我覺得應該俾距地最低工資窩~~ 大家平等丫嘛!

拿!平等架! $29/hr, 當每日工作12小時,每星期工作6日,月薪=$9000.
唔該伙食一個月$900,水電煤氣一個月$600, 租金一個月$4000.

各位雇主俾返 $3,500距地就得。

男爵府

畀面勳章

見個post 浮上來, 又講下先....
其實大家知不知外傭一早有最低工資的保障啦! i.e. 目前3580元 忡耍"全包宴"香港外傭的待遇在外傭的福利、假期或是薪酬方面都是已經是亞洲之冠。反而係香港人一直無立法釐訂工資的保障ja, 當我地討論33.00/hour 的時侯, 又走出來混水摸魚, 耍以跟本地工人看齊!但唔係hk人,無交稅又不需在港消費,借機又話想納入香港最低工資! 

外傭POLICY根本存在很多對顧主不公平和不合理的地方ga la,想加薪酬爭取要合理先至說得通ma, 反省下先,根本already priced themselves out of the market! 由上到下, 總統,警察,議員, 賓賓,倒模一樣的民族特性"頂唔順" !

男爵府

I think everyone has the right to ask for one's benefits, but we can also choose to hire whoever we think worth. It is afterall a free market.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 catcatmom 於 10-9-1 08:38 發表
前些時間, 有個菲傭說要食OVERLEFT既食物, 話自己唔係狗.

我本人日日都做緊狗, 日日都食OVERLEFT既食物, 比D小菲講到我"人都不如".

我5相信香港人當D外傭唔係人, 要湊小朋友既外傭姐姐, 有B質係手, 照顧老人家既, 有人質係手.

比起星加坡, 馬來西亞, 已經好唔同, 果度連工會都無, 莫說要示威請願. 講到香港人甘刻薄外傭, 佢地唔會係星加坡做了一兩年便BOOK來香港做.

易地而處, 自己決定要去人地既國家打工, 離鄉背井係預左, 人工福利一早講好. 到人地國家立例保障自己本身勞工, 但自己又要爭埋一份, 比當地人說, 如果條件唔好,外勞咪唔好來做囉! 比人甘講, 係無可口非,人之常情.

D小菲小印要去請願,咪有佢地囉, 係香港先至可以甘做, 第日去到其他國家, 5知有無得請.

咦 ~ 我都係喎! 一陣間lunch我又係食隔夜餸, 又要做狗tim! 我試過有個菲姐投訴早餐食生命麵包tim, 雖然我有提供牛油, 花生醬, 雞蛋, 香腸俾佢, 但佢都唔滿意, 佢好似忘記咗佢係嚟返工做嘢賺緊錢, 唔係俾錢參加豪華旅行團, 早餐要包佢食自助餐吧? 就算我哋香港人要返工好多時都係食麵包做早餐, 再講, 我同我C6每早都只係食清水煮麥皮罷了!

好怕啲不明就裏的衛道之士, 妄顧現實真況肆意想當然以為勞資雙方, 勞方必然係被剥削的一群, 可惜, 喺香港哩個畸形社會, 對外賓(此賓不是菲律賓, 是嘉賓, 不要對號入座)保障高於本土勞工.

講到話離鄉別井, 到外地打工的悽涼, 唔好忘記, 哩個係外傭自己的選擇(邊個話外傭冇得選擇? 係佢哋自己填申請表, 拍録象, take offer, 經過一連串佢哋主動的動作先嚟到香港的), 佢可以選擇留喺家鄉同家人過清貧日子, 亦可以選擇離家到香港賺取高於家鄉幾倍的薪金, 當然, 世上是沒有free lunch, 要賺高人工就要賠上跟家人共享天倫樂的時間, 這一切犠牲全部喺佢哋take offer之前已經預知, 佢哋唔係俾人賣豬仔嚟香港的. 佢哋之所以要離開屋企, 嚟香港過啲麵包做早餐咁慘絕人寰o既日子, 全因為佢哋自己國家腐敗, 唔可以令佢哋富足, 佢哋先向外求, 要怪 ~ 就怪佢哋自己政府, 要爭取 ~ 就向佢哋自己政府爭取.

經過8.23慘劇後, 菲界仲要抹黑香港僱主 ~ 話有人向菲傭淋漒水, 香港資訊之發達, 網絡發展之快速, 如果真係發生咁樣o既事, 會連香港人都唔知? 只有啲下三濫o既人, 先會向受害者再灑鹽, 完全冇歉疚之心. 亦只有心存害人之心, 才會防人所害, 所以先下手為強.

難得 ~ 係難得, 仲有人不辨是非, 一味話菲傭無辜, 到底無辜啲咩jet? 從來無發生針對, 又何來無辜? 唔好下下想當然就當真實, 仲有, 各位自命衛道之士, 要手執正義之劍, 有排都未到各位, 菲傭背後大把人撐, 領事館, 工會, 香港議員, 地區組織.....等, 快啲排隊發聲吧, 如果唔係有排都未輪到.

難為香港僱主勢單力薄, 冇政府, 冇工會, 冇地區組織, 冇香港議員, 甚至冇社會支持, 外傭誣告明屈, 都只有形單隻影赴庭, 邊似得外傭成隊工會, 氣焰囂張, 係明屈你呀 ~ 吹咩? 入唔到僱主罪又唔駛罸, 唔屈就笨啦!

哩個就係實況!

仲有, 香港人縱使心懷悲痛, 都從冇諗過要向菲傭報復, 菲傭若心存恐懼, 即係心虛, 為佢哋國家心虛.

男爵府

畀面勳章

原帖由 WYmom 於 10-9-1 10:25 發表
I think everyone has the right to ask for one's benefits, but we can also choose to hire whoever we think worth. It is afterall a free market.

Yes, they surely have the right to ask for,but they don't desrve for what they are asking.....
Their reason for enjoying the same salary range as HK ppl sounds ridicious. They are not the weak at all! I agree 《勿向弱者抽刃》 但在港菲傭一點也不弱者,佢地好識得保障自己!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Rilakkuma12 於 10-9-1 08:56 發表
香港雇主仲包埋佢地生仔, 我地打工仔有冇呀?

何止, 佢哋重病(包括癌症)香港僱主要負責醫, 綜觀整個世界, 冇乜邊度地方會咁樣做, 除咗香港! 請個人返嚟本來要幫輕家務, 結果, 仲要照顧返一個病人, 咩道理?

男爵府

畀面勳章

如果外傭人工真係加到月薪7千以上但褔利又唔減,我諗好多僱主都請唔起或者唔請外傭,到時佢地咪又係要執包服返家鄉。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

全香港人都唔請賓賓就不用煩!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

回覆 14# arnoldmami 的文章

珍珠宮

原帖由 大豬既老婆 於 10-9-1 10:22 發表
我覺得應該俾距地最低工資窩~~ 大家平等丫嘛!

拿!平等架! $29/hr, 當每日工作12小時,每星期工作6日,月薪=$9000.
唔該伙食一個月$900,水電煤氣一個月$600, 租金一個月$4000.

各位雇主俾返 $3,500距地就得。 ...
你講漏左,仲有醫療呢、保險呢、食野唔做野,做野打爛野呢!

而且伙食點止$900?我地食乜佢食乜,出街食果筆都唔止啦!

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 10:40 發表

咦 ~ 我都係喎! 一陣間lunch我又係食隔夜餸, 又要做狗tim! 我試過有個菲姐投訴早餐食生命麵包tim, 雖然我有提供牛油, 花生醬, 雞蛋, 香腸俾佢, 但佢都唔滿意, 佢好似忘記咗佢係嚟返工做嘢賺緊錢, 唔係俾錢參加豪華 ...
講起菲傭,我真係一肚火,雖然呢幾年我都已經改請印,但仍然覺得好冤屈!見到你個post,條氣順少少!

大宅

我非常認同你的講法, 完全可代表僱主的心聲, 我們完全當姐姐當公主咁拜, 都重有人話香港僱主無當外傭是人, 真無奈, 有一次回家, 仔仔按門鐘十幾次都無反應, 我當然不會等他開門, 我只輕聲問她是否聽到門鐘響, 她說聽到but唔鐘意開門, 你們有鎖匙, 救命呀, 如果有人按鐘話比你聽火祝, 佢就會燒死ga la.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 10:40 發表

咦 ~ 我都係喎! 一陣間lunch我又係食隔夜餸, 又要做狗tim! 我試過有個菲姐投訴早餐食生命麵包tim, 雖然我有提供牛油, 花生醬, 雞蛋, 香腸俾佢, 但佢都唔滿意, 佢好似忘記咗佢係嚟返工做嘢賺緊錢, 唔係俾錢參加豪華 ...

珍珠宮

原帖由 catcatmom 於 10-9-1 08:38 發表

我5相信香港人當D外傭唔係人, 要湊小朋友既外傭姐姐, 有B質係手, 照顧老人家既, ...
想當年,都成7-8年前,我發現我個死菲傭,晚飯後將我比佢既菜心掉晒落垃圾筒,想當年d菜心苗成$18斤,當時社會經濟環境好差,根本我地食食得好佢就食得好,但d人唔識知足,原來佢話自己唔食菜喎,唔食咪開聲,做咩倒左咁節墮,根本咁貴既菜我都唔想比佢食!:;pppp:

珍珠宮

原帖由 dhcheung 於 10-9-1 01:50 發表
唔俾菲傭上街爭取,咪正正係種族歧視,將槍擊事件嘅憤怒發洩在菲傭身上law! 點解生還人質要叫大家別向弱者抽刃o者?
立法係香港政府,你覺得外傭唔應該受最低工資保障咪唔好通過條法例law,點解連人地出句聲都唔俾?仲口 ...
你識唔識野架?菲印都一樣價錢架!

雖然印好多都好蠢,我亦知道講大話既、惡毒既工人大有人在,但據我經驗,我眼見身邊,包括自己既印係續到約囉,起碼我e+個印都第三個約。印可能比菲蠢,又唔識英文,但為人較忠誠可靠

男爵府

畀面勳章

The same view, also the reality!!! POOR EMPOLYERS!

男爵府

好媽媽勳章

友人個賓姐第一日去佢屋企, 同友人講每日我要指定牌子鮮奶做早餐...

我係第一個...
原帖由 rabbit75 於 10-9-1 10:50 發表
全香港人都唔請賓賓就不用煩!

男爵府

好媽媽勳章

你咪當佢唔係人囉...人地唔食果樣你就比果樣佢食~

原帖由 VKwan 於 10-9-1 11:24 發表
想當年,都成7-8年前,我發現我個死菲傭,晚飯後將我比佢既菜心掉晒落垃圾筒,想當年d菜心苗成$18斤,當時社會經濟環境好差,根本我地食食得好佢就食得好,但d人唔識知足,原來佢話自己唔食菜喎,唔食咪開聲,做咩倒左咁節墮,根本咁貴既菜 ...

首頁
12345...13

尾頁

跳至