自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

絕對支持香港最低工資立法無你班菲傭份

現今香港傭工已算係世界各地人工屬高位, 我唔明點解佢地仲要爭取最底工資, 真係唔自足, 香港已經俾左全包宴佢地, 所以野跟足勞工法例俾佢地, 有時仲要睇佢地面色, 仲想點?:;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有, 啲人成日話香港僱主俾三千幾蚊請外傭, 仲想點? 但講哩啲說話o既人有冇諗過僱主現金俾三千幾, 仲未計食, 住, 醫療, 機票......等, 哩啲無形福利, 又豈只三千幾?

外傭嚟香港揾三千幾, 就已經係佢哋國家o既幾倍人工, 但香港好多衛道之士, 以香港生活水平嚟秤哩三千幾, 佢哋又有冇諗過, 香港生活水平關外傭咩事? 外傭喺香港, 除咗放假出外, 所有嘢都係用僱主, 香港生活水平高與低係僱主承擔, 影響到外傭嗎? 外傭病又唔駛自費睇醫生, 每個月人工剩袋寄返家鄉, 已經係大富人家了!

本來輸入外傭哩個理念係好, 因着生活水平差距, 外傭可以揾比家鄉多幾倍的人工, 本地僱主可以能力負擔得到o既價錢請到外傭幫輕家務(當中並無剥削欺壓成份, 只係因為兩地生活水平差距罷了, 但卻被講成香港僱主無良), 外傭若克盡本份, 就係一個雙贏局面. 可惜, 本地太多不明就裏但又喜歡頭戴光環的道學, 竟以本地生活水平去為外傭爭取(但卻無視各種因素), 亦教得哩班外傭貪得無厭, 心理上覺得要同本地勞工睇齊, 而心生怨氣, 哩啲一切種種, 都多得哩班人盲心做壞事.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 11:48 發表
仲有, 啲人成日話香港僱主俾三千幾蚊請外傭, 仲想點? 但講哩啲說話o既人有冇諗過僱主現金俾三千幾, 仲未計食, 住, 醫療, 機票......等, 哩啲無形福利, 又豈只三千幾?
外傭嚟香港揾三千幾, 就已經係佢哋國家o既幾倍 ... 外傭若克盡本份, 就係一個雙贏局面. 可惜, 本地太多不明就裏但又喜歡頭戴光環的道學, 竟以本地生活水平去為外傭爭取(但卻無視各種因素), 亦教得哩班外傭貪得無厭

真係講出我心聲, 我唔明點解仲會有香港人為呢班菲傭出離爭取, 出離講說話, 實在令人氣憤!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位, 只有請過外傭, 先會明白箇中苦況

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

非常明白, 句句事實, 講得好

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 11:54 發表
各位, 只有請過外傭, 先會明白箇中苦況

珍珠宮

原帖由 我想生三個 於 10-9-1 11:54 發表
就算唔關呢單挾持人質事件事,佢地既要求都好唔合理,就係平先至請你。如果你地要同香港人平起平坐,我一定會請返本地人,做咩要請你?? ...
咪就係囉!

男爵府

醒目開學勳章

非常應同, 有d人都係未請過工人就大大聲話我地呢d僱主mud mud 物物 (剛剛先上2頁既post先有人話我地僱主當工人唔係人).. 唔該你地講呢d說話之前諗清諗楚..尊重一下我地呢d有良心既僱主好哦..唔咪個個僱主都係你講咁ka... 我好相信大部分香港僱主係係良心/依法的.) ... 好老實..我地有小朋友/老人家係工人手上... 會到佢地做得出d咩呀....你地會直直正正明白我地既處境嗎... 我唔會怨政府...鬼叫自己無用..要自己出黎做野搵錢咩... 到阿仔大小小..我不知幾想唔用工人呀... (啞子食黃蓮, 有苦自已知)... 至於菲/印/泰咩鬼國籍既工人出黎爭取最低工資..我本人唔反對/支技...因為香港係一個言論自由既社會...佢地係有權去發表佢地既意見...but..佢有佢發表我亦我有既立場..."反對"... 呢d唔咪"歧視".. 唔該d人唔好成日話我地歧視工人..唔咪因為地係"弱者"既關係就所人不分青紅皂白咁去幫呢班人... 唔該你地睇清楚僱傭保障條例再出黎講野啦.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 11:48 發表

外傭嚟香港揾三千幾, 就已經係佢哋國家o既幾倍 ...

珍珠宮

原帖由 215702 於 10-9-1 11:43 發表
你咪當佢唔係人囉...人地唔食果樣你就比果樣佢食~
我點知佢唔食菜?佢自己唔食又唔講!我將心比己,一齊開飯我食乜你食乜,待人如己,點有做錯?d人賤格就賤格啦,早知我每個月比多$3xx佢,佢唔好食我d野仲好!

象牙宮

原帖由 yy2004 於 10-9-1 12:11 發表
呢d唔咪"歧視".. 唔該d人唔好成日話我地歧視工人..唔咪因為地係"弱者"既關係就所人不分青紅皂白咁去幫呢班人... 唔該你地睇清楚僱傭保障條例再出黎講野啦.

某程度上, 香港外傭僱主都受到哩啲假道學所歧視.

珍珠宮

原帖由 yy2004 於 10-9-1 12:11 發表
非常應同, 有d人都係未請過工人就大大聲話我地呢d僱主mud mud 物物 (剛剛先上2頁既post先有人話我地僱主當工人唔係人).. 唔該你地講呢d說話之前諗清諗楚..尊重一下我地呢d有良心既僱主好哦..唔咪個個僱主都係你講咁k ...
呢d hk人都唔知有冇讀過書,思想咁單向既?!完全唔識多角度思考!

大宅

原帖由 bplus 於 10-9-1 12:00 發表
非常明白, 句句事實, 講得好

認同~

象牙宮

原帖由 VKwan 於 10-9-1 12:12 發表
我點知佢唔食菜?佢自己唔食又唔講!我將心比己,一齊開飯我食乜你食乜,待人如己,點有做錯?d人賤格就賤格啦,早知我每個月比多$3xx佢,佢唔好食我d野仲好! ...

而家唔止了, 要七百幾, 不過就算你俾七百幾佢自己食又點? 佢咪一樣用你的柴米油鹽嚟煮, 一樣用你啲水同煤氣, 仲要佢真係君君真真唔攞你啲米嚟煮, 蝕o既永遠係僱主, 啞子吃黃蓮.

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 12:14 發表

某程度上, 香港外傭僱主都受到哩啲假道學所歧視.
你完全講中我心聲,如果有咩傭主聯盟,你一定要參加!

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 12:16 發表

而家唔止了, 要七百幾, 不過就算你俾七百幾佢自己食又點? 佢咪一樣用你的柴米油鹽嚟煮, 一樣用你啲水同煤氣, 蝕o既永遠係僱主, 啞子吃黃蓮.
想當年food allowance係$300嘛!

算,水電煤唔好同佢計,除開每日得$2x伙食($800/30日),我睇佢食屎就可以!

咪等d人口口聲聲話當工人唔係人喎!人工少喎!

象牙宮

原帖由 VKwan 於 10-9-1 12:17 發表
你完全講中我心聲,如果有咩傭主聯盟,你一定要參加!

其實哩度已經有個義工隊的了, 暗暗為外傭僱主爭取公平, 但僱主缺乏的是團結, 不過隨住外傭的囂張, 令更多人知道真實的情況, 希望社會聲音唔好一面倒就判香港外傭僱主係剥削者, 與願足矣!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 choison 於 10-8-31 22:26 發表

其實我個人早就認為要限制輸入外傭,留返多的職位比香港本地人,不過係香港要請返本地人,不過好多人就算比一樣錢,都想要外傭,因為佢地根本沒當個外傭係人,如果本地工人,一早就走左了. ...

你知唔知...當中亦有好多外傭根本唔當照顧緊既小朋友/老人家係人呀.... ... 公平點..香港有好差既僱主 (呢樣真係令我地呢d有良知既僱主感到羞愧), 但亦有"無人性"既工人的.....

仲有呀..如果本地工人同外傭一樣人工..我當然請本地啦...因為我受過太多請外傭既教訓 (偷錢/打老人家....等等等等...)

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

原帖由 oldcake 於 10-9-1 12:26 發表
mimima, 你有冇睇過呢篇野呀http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100826/00176_030.html
呢種人遲早遭天譴!

象牙宮

原帖由 oldcake 於 10-9-1 12:26 發表
mimima, 你有冇睇過呢篇野呀http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100826/00176_030.html

而家先睇到, 我唔明, 哩啲人睇嘢咁短視, 唔識宏觀, 唔識考慮多方因素, 仲要周圍去發表謬論, 我為佢汗顏!mouth: 觀其人知其黨, 若他朝有一日俾哩個黨獨大, 香港冇得救了!

首頁
23456...13

尾頁

跳至