自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

日本一名八十後母親,疑因只顧玩樂而活活餓死一對子女。該對年幼小姊弟上月底被發現伏屍家中,估計已死去至少個半月。當地傳媒發現該母親在世界盃期間,還在社交網站張貼為國家隊打氣的照片。她亦曾在去年離婚後表示,不知怎樣撫養一對子女,很想一走了之。

三歲女童羽木櫻子和其一歲胞弟羽木楓,於七月三十日被發現伏屍大阪寓所,全身赤裸,屍身腐爛,估計已死去至少一個半月,現場滿布空的食物包裝。兩童屍體經解剖後,胃中並未有食物殘渣,相信他們多日未進食,很可能是活活餓死。
世盃拍照時子女料已死一名資深警員憶起現場的駭人景象時,也不禁熱淚盈眶,形容「這是我當警員超過三十年來,見過最惡劣的案發現場」。兩童的廿三歲母親下村早苗在同日被捕,控以棄置屍體罪。
當地傳媒昨日發現,下村在六月二十九日,即日本對巴拉圭的世界盃賽事舉行當日,於社交網站張貼一幅穿日本隊球衣、拿着魔鬼號角(Vuvuzela)開心地打氣的照片,但相信那時一對子女已死亡。屍體被發現前兩日,她亦張貼了新照片。從其網上留言顯示,她去年離婚後已萌拋棄子女的念頭,曾留言道:「我有太多事想做,亦有很多事未做。」
下村在○六年結婚,其後誕下兩名孩子,去年離婚懷疑是她搞婚外情所致,有報道指其男友是一名舞男。之後她開始不理一對子女,經常夜遊不歸,大女兒櫻子去年八月曾被發現獨自在寓所玄關哭泣,被警方暫時照顧。其後下村向警方說:「我不知怎樣撫養一對子女,好想逃走。」
鄰居投訴 社工未能聯絡今年春天,她開始每隔幾日才回家一次,並只帶一些便當給子女充飢。鄰居在三月時多次投訴下村的家傳出孩子的哭聲,喊着要母親回家,但社工始終未能聯絡到下村。
-------------------------------------------------------日本d社工點做野架,點解明知對細佬仔無人理都唔帶走佢地,依家餓死左成個月先比人發現!! 佢個阿媽真係好無人性!!!
大b駿逸細b駿晞

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

太心酸喇.............

水晶宮

好媽媽勳章

係咪痴X線架好Q嬲

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

痴根
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

男爵府

好媽媽勳章

留低3歲同1歲...幾日先番屋企一次,佢係唔係人? 有冇良心架? 拉佢去打把啦 唔配做人媽媽

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

可怜.

公爵府

又係餓死, 而家咁文明, 點解重有呢d事發生 ??

子爵府

醒目開學勳章

三歲同一歲,根本未識自理,正正呢個年齡係行開步都唔得,點解可以咁無人性?
而家呢個年紀,已經唔知點形容好...

大宅

有冇攪x錯呀~~~~唔想要佢地~當初就唔好生~~~兩個b真係超可憐~~~呢d人最好比佢試番咩叫餓死

大宅

個ar媽痴線架!

要佢坐監+唔比飯佢食+唔比佢沖涼.......果2個小朋友真係可憐.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

但係對小朋友嘅爸爸呢

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 loveyammie 於 10-8-25 04:33 發表
有冇攪x錯呀~~~~唔想要佢地~當初就唔好生~~~兩個b真係超可憐~~~呢d人最好比佢試番咩叫餓死

agree, i don't think this woman will regret even if she goes to jail.

公爵府

醒目開學勳章

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

陰公, 好可憐...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

日本而家真係好多社會問題...

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

大宅

點解世界上咁多唔應該死既人就死..該死既人就唔死

公爵府

唔好淨係講日本,香港都好多一負責任既家長。呢單嘢今我諗起幾年前有個啊媽返深圳蒲,留低個女夾喺門縫到,無水無糧,收尾有鄰居發現報警。

首頁

尾頁

跳至