在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

喂! 喂! 我哋都係喎! 好近呀! 好方便喎!

原帖由 wan_sosin 於 10-9-16 23:13 發表
我住青衣南,比較少人住,而家很多人都住近機鈇站.

子爵府

原帖由 KittykyChan 於 10-9-17 13:45 發表
我都知好麻煩 ...... 係咪真係需要等到歲半比較適合呢! 我都知可能又要等到明年夏天. 聽說有些未夠一歲已經成功自行如廁.

其實你係要觀察自己BB幾時適合, 當然你可以比佢試吓, 但如果佢合適時你去配合佢仲好, 好似如果BB瞓醒晏覺時係乾片, 即係佢已經意識到忍尿, 咁就可以試吓一醒就比佢去廁所疴囉, 亦可以在家時唔比片佢著, 每半個鐘比佢VE一次, 等佢意思到尿尿係要係廁所去!

子爵府

原帖由 KittykyChan 於 10-9-17 13:46 發表
喂! 喂! 我哋都係喎! 好近呀! 好方便喎!

你又喺青衣南...咁應該多媽媽住青衣南喎!

子爵府

原帖由 tabo0890 於 10-9-17 13:20 發表
hihi~路過

我都見好多青衣媽咪傾...

但我仔女太大...好少入去topic 同人吹水

路過都傾吓囉, 冇所謂架!
你仔女幾大呀?

子爵府

貓狗褓姆

我都係青衣南架, 青衣南真係幾好住, 但食野選擇比較少.如果唔想煮飯多數都會去長發邨 or 青衣城食.

原帖由 yankaka 於 10-9-17 14:49 發表

你又喺青衣南...咁應該多媽媽住青衣南喎!

珍珠宮

咁你係前輩啦!我做FTM剛一年.

我都覺得青衣南少嘢賣,少嘢食.不過我住這區二十多年啦!
娘家住呢到,結左婚都係搬返呢到.

原帖由 joetsang 於 10-9-17 12:38 發表
hihi, 我都係青衣全職mama, 你地好!!大家交流吓啦!!
我仔仔7歲, 女女6個月, 我已做咗5年全職mama la~~

珍珠宮

我都係咁樣教個仔.

原帖由 yankaka 於 10-9-17 14:45 發表

其實你係要觀察自己BB幾時適合, 當然你可以比佢試吓, 但如果佢合適時你去配合佢仲好, 好似如果BB瞓醒晏覺時係乾片, 即係佢已經意識到忍尿, 咁就可以試吓一醒就比佢去廁所疴囉, 亦可以在家時唔比片佢著, 每半個鐘比 ...

珍珠宮

未夠一歲已經成功果D,以我所知係上一代的方法,佢地2,3個月大已經抱個B去廁所,以前D人好少人用紙尿片,所以好早要BB去廁所柯.

原帖由 KittykyChan 於 10-9-17 13:45 發表
我都知好麻煩 ...... 係咪真係需要等到歲半比較適合呢! 我都知可能又要等到明年夏天. 聽說有些未夠一歲已經成功自行如廁.

子爵府

原帖由 joetsang 於 10-9-17 15:04 發表
我都係青衣南架, 青衣南真係幾好住, 但食野選擇比較少.如果唔想煮飯多數都會去長發邨 or 青衣城食.

其實青衣南都主要係美景長青長發涌美嗰頭, 真係冇咩好食, 我覺得長青巴士站個茶水站都幾好食!
不過都係去青衣城多, 又可以儲吓八達通積分!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 yankaka 於 10-9-17 14:50 發表

路過都傾吓囉, 冇所謂架!
你仔女幾大呀?

中一同中六~~

我都住左青衣接近廿年...好好住呀~~

子爵府

原帖由 tabo0890 於 10-9-18 01:17 發表

中一同中六~~

嘩...真係大囉...不如同我地講吓甩咗身係咩感覺, 等我地feel吓先!

珍珠宮

你同我家姐個家庭好接近,我家姐個大仔今年末代會考,而家重讀新制中五,個細女今年都係中一.同我住同一個屋苑.大家見過都唔定.

原帖由 tabo0890 於 10-9-18 01:17 發表

中一同中六~~

珍珠宮

下次可以約埋一齊,我有時都好悶,我老公返足6日工,其他人星期六開開心心一家去玩,我依然係屋企!

原帖由 yankaka 於 10-9-17 17:11 發表

其實青衣南都主要係美景長青長發涌美嗰頭, 真係冇咩好食, 我覺得長青巴士站個茶水站都幾好食!

大宅

喓, 你仲記得我嗎??? 之前出過嚟玩架喇, 我可能仲慘過你喎, 我老公星期六日通常都要番工, 我識其他啲媽咪星期六日又要FAMILY DAY, SO我星期六日通常都响屋企"吽"架, 如你OK可約我出來TEA下都得架!!

原帖由 wan_sosin 於 10-9-18 14:24 發表
下次可以約埋一齊,我有時都好悶,我老公返足6日工,其他人星期六開開心心一家去玩,我依然係屋企!

公爵府

原帖由 yankaka 於 10-9-18 11:55 發表

嘩...真係大囉...不如同我地講吓甩咗身係咩感覺, 等我地feel吓先!

我咁耐以黎都係全職...無乜工作經驗

所以佢地 大晒我想做野都唔知可以做d乜....

便利店太揚我又驚驚..:-|

都叫甩身啦..不過一日未自立一日都要睇實佢地

細既中一好大意..要成日問住跟足d...慘過我讀書

不過真係free 好多啦...

我朋友唔多..淨係鍾意上網...

有時約下d網友玩麻雀仔囉~

公爵府

原帖由 wan_sosin 於 10-9-18 14:20 發表
你同我家姐個家庭好接近,我家姐個大仔今年末代會考,而家重讀新制中五,個細女今年都係中一.同我住同一個屋苑.大家見過都唔定.

hihi~~ 真係一樣喎~

我女升唔到原校中六呀..之前讀八三
而家去左第二間
呀仔都跳左出青衣...

珍珠宮

我家姐個仔今年會考有些失手,希望兩年後可以順利入U,不過我唔多記得佢讀邊間,等我問返佢先.
個細女好D,入到bend 1,都係出咗青衣.佢之前讀陳溢.

原帖由 tabo0890 於 10-9-18 22:36 發表

而家去左第二間
呀仔都跳左出青衣...

男爵府

我都係住青衣的FTM..
有時湊仔都湊到好悶呀,,
不過我好少係度睇野,,有咩聚會預埋我呀.

子爵府

原帖由 tabo0890 於 10-9-18 22:36 發表

而家去左第二間
呀仔都跳左出青衣...

咦...你個女讀八三架? 咁佢應該識余SIR, 教PE架, 係我老公d波友嚟架! 所以你話個世界幾細, 哈哈!
唔緊要啦, 有得讀咪得囉, 我嗰時淨係要求有間中六收我, 唔理係咩學校架啦!

子爵府

貓狗褓姆

長青巴士站個茶水站都幾好食!! 下次有機會上去試吓先. thks

原帖由 yankaka 於 10-9-17 17:11 發表

首頁

尾頁

跳至