自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

平時香港警察,消防有咩,就第一個出黎炸佢哋,
而家有香港人質喺菲律賓遇害,唔開死因庭點查呀???
我覺得應該俾死者一個公道同還佢哋家人一個真相,
唔該你唔好成個漢奸咁!!!
唔幫手唔出聲無人話你啞架!!!

水晶宮

唔好意思 冇留意到 請問佢講乜?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢講左d 咩?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 shannnb 於 10-8-26 14:25 發表
唔好意思 冇留意到 請問佢講乜?

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=340706

男爵府

醒目開學勳章

佢講左d 咩?

公爵府

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=340706

如果唔開死因庭,香港就無權去查。
唔通指意D菲警去查咩

水晶宮

咁又唔好咁嬲……佢唔係建議唔去查 佢都係諗緊點樣查比較有用
雖然係香港驗 會好d…但係證物證人係晒果邊……可能果邊加入我地既人又會查得好d………不過要中央開口先可以加入…又唔知究竟可唔可行………
我估佢都係想有效查得更加清楚姐!

男爵府

醒目開學勳章

有 立 法 會 議 員 認 為 , 開 死 因 庭 作 用 不 大 , 因 為 菲 律 賓 的 證 人 未 必 會 來 。 他 建 議 港 府 透 過 中 央 , 要 求 讓 港 方 代 表 參 與 菲 律 賓 的 調 查 。

佢提出問題而建議啫,唔係反對.

公爵府

其實係hk查都係一場show.點查呢?兇手,証人,大都在菲,架巴士又係菲,根本無可能查.除非係對方邀請hk參與在當地的調查才有用.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又唔覺得佢有咩問題喎,反而佢提出要求香港派人加入菲律賓果方面調查仲有建設性啦.

公爵府

原帖由 heilok 於 10-8-26 14:48 發表
其實係hk查都係一場show.點查呢?兇手,証人,大都在菲,架巴士又係菲,根本無可能查.除非係對方邀請hk參與在當地的調查才有用.

但佢哋D菲警太唔可靠,可能有內情佢哋更加唔會查。
所以香港驗屍先可靠,起碼到時知係槍手殺人定班特蠢部隊想殺人滅口。

大宅

我覺得佢都幾有建設性啵
係hk查都真係冇用,最ge大證據佢係佢地ge遺體都埋新聞片,去菲比較有用

公爵府

原帖由 ellaman93 於 10-8-26 14:55 發表
我覺得佢都幾有建設性啵
係hk查都真係冇用,最ge大證據佢係佢地ge遺體都埋新聞片,去菲比較有用

冋意!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我聽佢今朝講話根本hk開庭係查唔到d咩野,最好係比hk的專家去菲律賓聯手查案呀..........

原帖由 shannnb 於 10-8-26 14:35 發表
咁又唔好咁嬲……佢唔係建議唔去查 佢都係諗緊點樣查比較有用
雖然係香港驗 會好d…但係證物證人係晒果邊……可能果邊加入我地既人又會查得好d………不過要中央開口先可以加入…又唔知究竟可唔可行………
我估佢都係 ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我唔中意佢,覺得佢個樣好衰咸咸濕濕咁:;pppp:

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ellaman93 於 10-8-26 14:55 發表
我覺得佢都幾有建設性啵

Agree.

琥珀宮

議 員 質 疑 死 因 庭 作 用 有 限更新:2010/08/26 16:23
保 安 局 指 如 果 死 因 裁 判 官 下 令 警 方 和 法 醫 就 可 以 調 查 八 位 遇 難 者 死 因 和 召 開 死 因 研 訊 。 但 有 立 法 會 議 員 質 疑 菲 律 賓 證 人 不 會 來 作 供 , 死 因 庭 作 用 有 限 。 八 條 人 命 , 香 港 可 以 如 何 追 查 真 相 呢 ? 保 安 局 指 如 果 開 死 因 庭 , 香 港 警 方 就 可 以 做 獨 立 調 查 , 有 退 休 法 醫 表 示 , 八 位 港 人 也 是 非 自 然 死 亡 , 死 因 裁 判 官 有 權 以 公 眾 利 益 為 理 由 , 授 權 警 方 和 法 醫 調 查 。 但 有 立 法 會 議 員 就 認 為 開 死 因 庭 作 用 不 大 , 因 為 菲 律 賓 的 證 人 未 必 會 來 , 涂 謹 申 建 議 港 府 透 過 中 央 要 求 讓 港 方 代 表 參 與 菲 律 賓 的 調 查 。

雖然我唔鍾意呢個議員,不過今次佢所指係要香港派人去菲律賓參加調查,方向正確。

今日係電台聽到1995年係新加坡有個菲律賓女傭墜樓死亡,新加坡按法規召開死因法庭,得到結論菲傭死於自然,但菲律賓對於呢個裁決表示不滿,係群情洶湧既情況下,新加坡政府接納菲律賓既要求,准許菲律賓既法醫、專家見證調查,最後得到雙方都接受既結論。

菲律賓都曾經要求別國做類似既事情,今次菲政府亦應該同樣答應咁做,香港只係地方,確應由中央出面交涉。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 miemiemie 於 10-8-26 14:54 發表

但佢哋D菲警太唔可靠,可能有內情佢哋更加唔會查。
所以香港驗屍先可靠,起碼到時知係槍手殺人定班特蠢部隊想殺人滅口。

同意 ~

禁止訪問

珍珠宮

我覺得佢都幾有建設性啵

我都反對開死因庭,查都無咩結論,最多都係話非法被殺,呢樣個個都知,反而再勾起當事人,家人o既傷痛,何必呢!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

首頁

尾頁

跳至