自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

剛剛老師打電話來, 話亞仔疑似出水痘 (學校呢排爆水痘呀), 但亞仔之前已打了水痘針, 如果係冇藥食o既, 我唔係好想帶佢去睇醫生 (老師話只有2粒野係身)

珍珠宮

原帖由 catcat_22 於 10-8-27 15:38 發表
剛剛老師打電話來, 話亞仔疑似出水痘 (學校呢排爆水痘呀), 但亞仔之前已打了水痘針, 如果係冇藥食o既, 我唔係好想帶佢去睇醫生 (老師話只有2粒野係身) ...

有藥食架, 食咗出少D, 冇咁辛苦, 出少D就相應減少留痕機會, 況且出水痘會發燒, E生會開退燒藥水架, 之前我仔都出, 我有帶佢睇E生 (P.S. 佢冇打水痘針), 你有打水痘針, 更加要E生證實係唔係啦.

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

禁止訪問

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

出水豆有藥食架咩 真係未聽過
請問食咩藥架?食左有咩用呢?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

亞仔冇發燒, 工人姐姐已經湊左佢番屋企, 話佢好精神

伯爵府

有藥食ka, 我個仔而家都出緊, 前日朝早有2粒, 晏D已經開始一路多喇, 我當晚即刻帶佢睇醫生, 開左D止痕, 止痛,退燒藥, 仲有一隻藥佢話食左會出少D, 同好快D既, 再加一支好似熱"肺"水咁, 幫佢收水, 止痕.....我個仔食左第2日藥, 佢D水豆都係好細粒, 又冇起水泡, 今日已經開始收水喇........快D同佢睇啦...醫生話我地好得咁快係因為一起就食藥, 如果等到發晒出黎先睇就有排攪ka
原帖由 catcat_22 於 10-8-27 15:38 發表
剛剛老師打電話來, 話亞仔疑似出水痘 (學校呢排爆水痘呀), 但亞仔之前已打了水痘針, 如果係冇藥食o既, 我唔係好想帶佢去睇醫生 (老師話只有2粒野係身) ...

伯爵府

唔記得講...我個仔都打左水豆針一樣會野到......
佢都係好鬼精神ka
原帖由 catcat_22 於 10-8-27 16:19 發表
亞仔冇發燒, 工人姐姐已經湊左佢番屋企, 話佢好精神

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

打左水豆針就梗係發得無咁嚴重啦
應該唔關果粒藥事
可唔可以比個藥名我 等我查下藥書先

原帖由 evalopk 於 10-8-27 16:28 發表
佢都係好鬼精神ka

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

thank you !

原帖由 evalopk 於 10-8-27 16:28 發表
佢都係好鬼精神ka

伯爵府

係藥水黎ka...acyclair
原帖由 Gobbie 於 10-8-27 16:33 發表
打左水豆針就梗係發得無咁嚴重啦
應該唔關果粒藥事
可唔可以比個藥名我 等我查下藥書先

男爵府

唔該哂!!

原帖由 evalopk 於 10-8-27 16:35 發表
係藥水黎ka...acyclair

別墅

thanks for your useful information ar, 真係唔知出水豆有藥食a

原帖由 evalopk 於 10-8-27 16:26 發表
有藥食ka, 我個仔而家都出緊, 前日朝早有2粒, 晏D已經開始一路多喇, 我當晚即刻帶佢睇醫生, 開左D止痕, 止痛,退燒藥, 仲有一隻藥佢話食左會出少D, 同好快D既, 再加一支好似熱"肺"水咁, 幫佢收水, 止痕.....我個仔食 ...

別墅

我個大囡都出過。

佢都係好鬼精神ka

別墅

我大囡都出過。

可以用"鹽西"煲水沖涼,無咁"痕"口架。D老人教口架!

原帖由 guy 於 10-8-28 23:29 發表

侯爵府

原帖由 purin1206 於 10-8-28 23:22 發表
thanks for your useful information ar, 真係唔知出水豆有藥食a

出水豆有藥食ka, 醫生話係特效藥, 食左出少d豆, 無甘痕..

我個仔有打水豆針..

首頁

尾頁

跳至