時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20100827&sec=headline&nid=0

左右大局- 李慧玲

犯錯的先兆

雪球會愈滾愈大。特區政府不知有沒有警剔,社會對政府在挾持慘劇的應對,風向隨時轉變?

慘劇發生後,零星也有批評特區政府的聲音,主要針對政府做得不夠,沒有馬上派出飛虎隊、談判專家親自到馬尼拉越俎代庖。但這類意見不算主流,市民普遍對政府表現「收貨」。其實,一般人想得到要做的,特區政府都已經做了。所謂派出飛虎隊、談判專家,先不論可行性,按政府在事件表現推斷,如果有人星期一中午挾持案剛發生時,就向政府建議,他們一定會積極考慮,可惜當時沒有人提出。

但特區政府也別掉以輕心。真正的敵人從來不是其他人,而是政府自己。除了政府自己做錯事,沒有人可以將政府推入火坑。前晚,第一次,我對特區政府在這件事的表現看不順眼。是政府犯錯先兆嗎?前晚,包機運載死傷者回港,政府發出一段新聞片,內容是前往接機的唐英年在包機上逐一擁抱安慰倖存者。除了刻意製造感人場面,我想不到政府為甚麼要發出這段新聞片,但一眾倖存者卻被迫淪為布景板——黎棟國在馬尼拉擁抱梁太這一幕賺人熱淚,不代表可東施效顰。公眾眼睛是雪亮的,分得出真情和做騷之別。

特區政府,小心!

我自己睇唔出唐生係做騷喎, 咁最早釋放個婆婆返香港遇見街坊, 人地見到佢歷劫歸來都擁抱啦, 唔通人地阿婆見上電視又做騷?! 新聞處唔通唔發放消息? 佢要發咩相先唔似做騷! 佢竟然話呢個係政府犯錯先兆!

仲有, 政府表現, 我地唔係「收貨」, 係滿意呀, 你又憑咩代表普遍市民?! 一個地區政府行動迅速, 為人民提供協助, 你仲想點呀? 佢竟然話政府只做了一般人想得到要做, 無派飛虎隊、談判專家! 你唔評論可行性當然講乜都得啦, 人地連電話都唔肯聽呀, 帶埋解放軍去好唔好?!

唉... 都唔知講乜好, 係都鍾意搵野講! 評論人地幾時都最叻, 幾時d人先肯停止抽水?!:;pppp:
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

男爵府

算啦!李慧玲,反政府係佢惟一懂得做既。佢係為反而反,佢反并不代理政府有做錯,對佢講d野忽略不理就得。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 MRNT 於 10-8-27 18:50 發表
算啦!李慧玲,反政府係佢惟一懂得做既。佢係為反而反,佢反并不代理政府有做錯,對佢講d野忽略不理就得。

agree!每次佢都係咁跑出黎出埋d低b怪文黎抽水.直頭連睇佢d野都side時間.:;pppp:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

香港飛虎隊、談判專家佢地識菲律賓話咩 ? 唔識點去 , 去黎做咩 ?

大宅

佢地根本無權係個到執法架
原帖由 simple430 於 10-8-27 19:20 發表
香港飛虎隊、談判專家佢地識菲律賓話咩 ? 唔識點去 , 去黎做咩 ?

男爵府

講就天下無敵:tongue:
山草藥咩!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

就算真係派飛虎隊過去,

人入得境啫,
但裝備同槍械可否輕易入境呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 1# Bman 的文章

好奇一問: 如果是你們,突然間有那麼多高官(包括中方和本港)和素未謀面的人來安慰你,又要上鏡,你會有什麽感覺呢?
老實說,我會覺得很煩。在這些時候,我只需要我的親人在身邊。

大宅

醒目開學勳章

李慧玲喺度無病呻吟啫, 一味對人唔對事, 我都唔喜歡唐司長架 ,不過佢安慰死者家屬係正常不過, 真情假意都好, 難道叫佢無動於衷碌葛企喺度咩, 中聯辦李剛都係佈景板咋.

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

不嬲都好q憎她
我要食牛柳

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Bman 於 10-8-27 18:43 發表
http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20100827&sec=headline&nid=0

左右大局- 李慧玲

犯錯的先兆

雪球會愈滾愈大。特區政府不知有沒有警剔,社會對政府在挾持慘劇的應對,風向隨時轉變?

慘劇發生後,零 ...

派出飛虎隊...派去人地國家?人地幾窮都叫做個國家,香港咁有權力派出飛虎隊.....邊個咁白x痴呀...間間旅行社日日有團出發唔好話今次呢件事啦,咁多人係海瀟遇難啦,個個人出去旅遊香港政府洗唔洗每人派個cam派個追蹤器24小時專人保護呀....意外d野冇人想,就算當時導遊第一時間打電話通風,始終係人地國家,你話派飛機大炮去人國家就比你入口架啦....雞蛋裡挑骨頭.
<br><br>

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

喂~邊位呀?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

同意
我哋香港醫護人員去到, 莫講話做手術, 就連入去睇吓個傷者都已經係醫院門口受阻撓 (之前新聞片黎國棟都有講過啦).....
仲講話派飛虎隊?! 飛虎隊係香港係攞正牌執法人員, 但去到其他國家, 佢哋就算全套裝備去到, 都係無權執法, 嚴格嚟講仲係非法藏械, 咁點救?! 去到又能夠做咩呀?!

呢個李慧玲又係乜水??
唔該唔好為反對而反對啦, 雖然我對香港政府都有好多不滿, 但我覺得今次香港政府真係做得好好喇, 仲想佢哋點丫?
呢個時候, 唔係應該全港同心, 要求菲律賓政府對香港有個交代架咩? 點解仲要攪挑潑離間? 點解仲想攪分化?

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-8-27 19:21 發表
佢地根本無權係個到執法架

大宅

佢又係邊位呀? 唔該收聲啦!

伯爵府

呢個女人成日都bilibala,有佢講無人講架啦.....

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 SEPS 於 10-8-27 19:56 發表
好奇一問: 如果是你們,突然間有那麼多高官(包括中方和本港)和素未謀面的人來安慰你,又要上鏡,你會有什麽感覺呢?
老實說,我會覺得很煩。在這些時候,我只需要我的親人在身邊。 ...

係...係好煩, 有親人喺身邊當然好, 不過仲會有其他問題衍生出來, 人哋咁做係關心,想了解多d睇下點幫手, 大家都係香港人, 我哋在電視機前目到這個不幸事件, 到現在心情還未平伏, 何況佢哋係當事人或relatives, 更難平伏, 需要更多關心 協助同支持, 最緊要係令受害者冇孤單, 旁惶無助, 負面情緒等等嘅感覺.

大宅

原帖由 chinatea 於 10-8-27 21:19 發表

派出飛虎隊...派去人地國家?人地幾窮都叫做個國家,香港咁有權力派出飛虎隊.....邊個咁白x痴呀...間間旅行社日日有團出發唔好話今次呢件事啦,咁多人係海瀟遇難啦,個個人出去旅遊香港政府洗唔洗每人派個cam ...

一針鮮血

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

當你傷心失意時, 唔通連喊連攬都仲要揀人??? 我相信唔止需要親人, 係需要關懷, 不論誰都可以, 只要係出自真心的.

仲有, 以佢地當時既心情, 我諗都唔會諗咁多其他野(要上鏡)
LA

原帖由 SEPS 於 10-8-27 19:56 發表
老實說,我會覺得很煩。在這些時候,我只需要我的親人在身邊。 ...

大宅

聽佢都白痴,.....一向對佢無好感.亦唔聽佢嘅節目 :tongue: :tongue:

子爵府

派出飛虎隊去人地國家美軍在菲律賓有基地點解唔叫美軍去幫手?咪近好多羅!香港政府做得好好,叫佢唔好攪野啦!

首頁

尾頁

跳至