時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果因為呢件事比個居港權, 咁唔爭在順便爭取埋大陸29在港合法化啦!

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止發言

別墅

原帖由 肥貓B 於 28-8-2010 16:07 發表
原帖由 loloma 於 10-8-28 14:03 發表
我唔贊成喎.......

點解唔延長佢地既雙程証...........而要比個單程証佢地喎

agree

agree x 2.
咁搞法大婆仲有地方企?

珊瑚宮

BK Milk勳章

原帖由 大中小魔怪 於 10-8-28 14:33 發表
唔贊成
個 bb 老豆可以照顧

agree!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

育兒性格勳章

sorry, 唔贊成。

你照唔照顧到BB, 係你既事 (i.e. 易小姐 & 陳先生 , 官勿論係咪 29 先, 佢地係 "親生父母")

照顧唔到, 就唔好生~! 呢個係責任問題。
哇....個個 大6婆 落黎生左, 話照顧不了,
又可以 申請埋 老豆老母 "居港"
-->@@ 香港仲有剩既?

遲d 仲要比埋綜援....比這比哪.... (現在已比奶粉la...呢様其實已是"比面"~~~ )

大家唔好比呢次 "慘劇" 蒙蔽,最怕有人 趁火打劫,提出無理要求,食住上!:;pppp: 抽水 唔駛本!

可以延長雙程證,已經是一種體恤。

居港權,"太奢侈"~! 佢地緊係想 借d 意則則膊la...
香港政府 一單還一單好.....
"慘" 唔係大晒...!
你夠 梁太、傳太、兩個小孤雛慘?
呢d 係佢地(陳 &易)自己的蘇洲屎,唔該自己搞掂!:;pppp:

禁止訪問

男爵府

育兒性格勳章

恩恤都要理智...

開左個先例, 日後會好煩....

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-8-28 18:55 發表
sorry, 唔贊成。

你照唔照顧到BB, 係你既事 (i.e. 易小姐 & 陳先生 , 官勿論係咪 29 先, 佢地係 "親生父母")

照顧唔到, 就唔好生~! 呢個係責任問題。
哇....個個 大6婆 落黎生左, 話照顧不了,
又可以 申請埋 老豆 ...

I totally agree with you.

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-8-28 19:12 發表

呢個咪main point~lor

梁太、傳太、masa...小姐弟...果d叫"不幸", 需要協助

陳易, 叫自作x~~~

扮工幹咁爽, 個天知ga~!!!!

我覺得, 比奶粉錢, 已經對佢好好.....

@@ 講野咩...? 你諗下 , 正常一個home, 若兩公婆去trip, 留比父母湊,都會留低足夠既錢 有突, 比兩老買奶粉 之類..

so 其實, 比奶粉已好好...

我覺得, 係因為"慘劇"....易小姐及家人某程度上抽左唔少水.....(sorry 咁講好似好衰....) 可能我對大6人有biased... 但我覺得 唔太make sense......(佢地又唔係死, 又唔係失去湊B能力...etc.) 政府唔可以幫太多....一單還一單~

子爵府

畀面勳章

No way

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

香港有社會福利處, 仲有保良局!

如果真係有小朋友/BB係今次事件中, 痛失家人/家人暫時不能照顧!! 政府可以幫助佢地!!! 絕對有機構可以暫時/長期照顧小朋友/BB!!!

而唔係胡亂俾任何人"居港權"/"單程証"!!

如果有人因為今次事件受傷, 處理唔到自己財政(例如去銀行取錢, 俾提款卡親人幫手取錢), 而導致小朋友/BB真係無飯食/無奶飲!! 我絕對覺得政府可以幫手!!! 但都唔係長期幫助!!!

受害者(受傷的)佢地去得旅行, 即係唔係綜授戶, 唔係戶口一個錢都無, 我覺得無可能長期資助奶粉支出!!!

政府會負擔受傷者的醫藥費, 但無可能長期金錢物質資助受傷者的家人!!! 除非受傷者因為今次事件, 俾人炒左, 無晒收入囉!!!

唔好怪我涼薄...............................

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 cathy913 於 10-8-28 19:33 發表

如果真係有小朋友/BB係今次事件中, 痛失家人/家人暫時不能照顧!! 政府可以幫助佢地!!! 絕對有機構可以暫時/長期照顧小朋友/BB!!!

如 ...

順順利利 大吉大利       

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不知政府的'永久照顧'定義是什麼..
只是不想香港資源被抽水
若妢粉後>居港權>住屋>>>>>

原帖由 cathy913 於 10-8-28 19:33 發表

如 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

未証實有提出的

原帖由 car132 於 10-8-28 15:22 發表
佢提出LEE個要求?

男爵府

育兒性格勳章

@@ 唐唐司長 有話過 "永久照顧"???

有冇網友可以post 番個source 出黎?

我唔贊成永久照顧..........
我估可能 唐唐未清楚佢地既關係

就算清楚...now又唔係永遠無能力.....

男爵府

育兒性格勳章

如 ...

唔涼薄
係唔想有人剩機抽水, 趁火打劫....
始終人性是醜惡,更何況一直想黎HK 的大陸人...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又覺得延長佢地既雙程時間咪得囉,點 解要特別俾居港權佢地??
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

首頁

尾頁

跳至