時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 小僕人 於 10-8-28 13:46 發表
會否讚成政府給予'易小姐'的雙程証父母居港權照顧其幼兒?

易小姐有提出這個要求嗎...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

原帖由 p90 於 10-8-28 22:23 發表
我又覺得延長佢地既雙程時間咪得囉,點 解要特別俾居港權佢地??
yes, if their family is all in China then bring back to China to take care is ok la.

伯爵府

醒目開學勳章

唔贊成, but 贊同延長佢地留港時間

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

伯爵府

醒目開學勳章

It has nothing to do with whether or not she is a "hong konger", and it has nothing to do with whether or not Mr Chan has divorced his ex.

I feel sorry to see what had happened to her, I agree to let her parents stay in HK during this difficult time as long as possible until she is physically and mentally recovered to look after herself, then she may be able to apply 居港權 for her parents later on for whatever reason... but at the time, if we are wishing her to have her parents here in Hong kong to support her, then extending their stay in HK can already do the job.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

如果陳生係papa, 應該自己搞掂

男爵府

假若

父母係HK人..可以申請仔女單程證.

仔女係HK人..可以申請父母單程證嗎?

現在

易小姐又未同HK人結婚, 就算結左婚都未夠7年(因BB2歲), 就算可以申請父母單程證, 都唔合要求..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如此言重?
重點討論是針對事不是人
亦是大家都關心的政府資源分配
請清醒點

原帖由 car132 於 10-8-28 20:34 發表
點解要提出假設性的問題?挾持事件中的受難者己經要承受非一般的痛苦,仲要係人地的傷口灑鹽。

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔讚成,如果佢父母都死咗就話啫。而家都無死,咪延長佢雙程証到佢父母好返咪得囉!
加上奶粉都唔識買,往後日子都係政府執手尾。

男爵府

醒目開學勳章

我唔贊成!
兩回事,香港有好多更不幸/中港小朋友都係回國或香港搵機構照顧,點解要佢比優先?

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 我愛Corina 於 10-8-29 01:08 發表
唔讚成,如果佢父母都死咗就話啫。而家都無死,咪延長佢雙程証到佢父母好返咪得囉!
加上奶粉都唔識買,往後日子都係政府執手尾。

that's why...我覺得...陳易 呢"壇" 野....真係蘇洲屎.....
即最後又係我地 納稅人養佢地@@?(i mean 易小姐的父母、易小姐 & BB, if 真係因為呢件慘劇 而批居港權)

so....唔贊成~
(我估呢個topic 純討論je...因為 唐唐話"永久照顧"....我覺得已經便宜左佢地....)

伯爵府

原帖由 loloma 於 10-8-28 14:03 發表
我唔贊成喎.......

點解唔延長佢地既雙程証...........而要比個單程証佢地喎
AGREE~根本唔雖要比居港權佢地~
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今日生果報已寫黎棟國話此要求是易小姐提出的.

子爵府

好媽媽勳章

我想易小姐的父母的證件只能逗留7日.而易小姐的bb如果系香港生申請媽媽落hk.易小姐的探親證(雙程証)就一年多次.

我想.易小姐提出呢個要求不是今日就明天.到時個男的不要她,她父母.她加bb落到香港一家四口申請公屋快又大呀.攞埋綜援.......

29.......真系會在港合理法........
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 lilybaby8282 於 10-8-29 09:50 發表
我想易小姐的父母的證件只能逗留7日.而易小姐的bb如果系香港生申請媽媽落hk.易小姐的探親證(雙程証)就一年多次.

我想.易小姐提出呢個要求不是今日就明天.到時個男的不要她,她父母.她加bb落到香港一家四口申請公屋快 ...

係lor,賭王的又合法,消防員的又合法:tongue:

大宅

畀面勳章

真係吾明,點解每次有啲不幸的事件入面永遠都會有啲衰人,相比其他失去親人的家庭,佢哋2個執番條命已經係好好彩,吾該吾好再有咁多要求,佢哋要知足啦!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

唔贊成 ~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

佢地關係開估左啦, 另一位團友"李小姐"已經係明周的內容中無意中提及:
[[[[…?陳先生不斷想找他的女友易小姐的消息,可是哪裏找,……]]]]]

link
http://news.mingpao.com/20100829/gaa1.htm

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

絕對不贊成.

首頁

尾頁

跳至