跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇準媽咪知道st' paul hospital 婦產科仲有冇床位?我預產期係4月, 但係養和 + cannosa 都滿佐冇晒床位,而家唔知點算!!!

複式洋房

我上星期五產檢, 姑娘話仲未full.

大宅

回覆 1# chiucelia 的文章

唔該晒!!

大宅

Oh my god! 真係得番 St. Paul 揀...
上星期二去看門診, 個醫生講到唔駛咁急... 看來, 星期六看完 C+產檢後, 要去問問 St. Paul 至得...

大宅

我開頭仲以為而家時間尚早, 剛剛7週, 應該唔駛咁快book醫院, 但見到各媽媽已經book定醫院, 諗緊自己係米好遲呢?頭先剛剛睇左c+, 個醫生問我諗住去邊度生, 我問佢係米好full, 佢話係呀, 已經book到下年3月, 佢話浸會同法國都可以hold住個位, 到16週既時候先比deposit, 所以我就揀左法國啦.

大宅

原帖由 zovin 於 10-8-31 20:18 發表
我開頭仲以為而家時間尚早, 剛剛7週, 應該唔駛咁快book醫院, 但見到各媽媽已經book定醫院, 諗緊自己係米好遲呢?頭先剛剛睇左c+, 個醫生問我諗住去邊度生, 我問佢係米好full, 佢話係呀, 已經book到下年3月, 佢話浸會 ...

請問 St. Paul 係咪都可以留位 ga??
C+生b都無位... 唉吔吔...

複式洋房

下?我都以為而嫁仲早,所以都未book=.=你地知唔知大約要幾錢?

大宅

我個醫生話如果佢開刀住5日大約埋單四萬幾, 順產就平1萬咁上下(但要睇你個醫生既收費, 有人收得平, 有人收得貴), 佢話開刀定順產唔駛咁早決定, 但醫院就要而家book定, 佢話有些醫院你一留位就要比deposit, deposit係唔可以退, 而有些醫院就到大約16週先需要比
原帖由 mt_bid 於 10-9-1 06:06 發表
下?我都以為而嫁仲早,所以都未book=.=你地知唔知大約要幾錢?

大宅

原帖由 zovin 於 10-9-1 10:41 發表
我個醫生話如果佢開刀住5日大約埋單四萬幾, 順產就平1萬咁上下(但要睇你個醫生既收費, 有人收得平, 有人收得貴), 佢話開刀定順產唔駛咁早決定, 但醫院就要而家book定, 佢話有些醫院你一留位就要比deposit, deposit係 ...

大宅

原帖由 Talleung 於 10-9-2 13:08 發表

我一知道有佐就立刻問搵我個醫生book 養和..但係佢地話已經full 到明年4月底...連waiting list 都full...
我又問佐好多個醫生.. 個個都話 full 晒.. cannosa 都full 埋.. 當時我真係好煩..
跟住昨日我看佐我朋友個醫生.. 佢話st.paul 仲有位.. 但係要立刻比訂... 佢話費用要成7 萬...傻佐... 我一聽就覺得佢食水深 ... 以後唔去看佢.. 佢收費仲貴到死.....
你地有冇人看過余若海醫生? 佢係余若微個細佬.. 我打佐去問.. 佢收得好平bor.. st.paul 順產30000-35000hkd .. 開刀42000-48000hkd... 我朋友有看開佢.. 但佢係政府生.. 所以唔知佢接生ok 唔ok ..
其實你地建議係政府生好定c + ?

大宅

其實我都未諗去邊度生, 但見c+好full, 驚遲d book 唔到所以預左位先, 我個c+醫生在養和, 浸會, 法國, 港安...等都有掛單,我就揀左法國, 佢話開刀埋單大約四萬幾(其實我都唔知貴定平, 因為無同其實比較過, 自己又係第一胎, 無經驗),如果在政府生, 我就一定要在瑪嘉烈, 因為已經在那裏book左產前檢查, 其實好矛盾, 自己好想問d生過仔既朋友, 但未到3個月又唔可以話比人知, 你話幾煩呢, 所以, 我諗住 hold住個位先, 到要比deposit既時候再決定
原帖由 Talleung 於 10-9-2 13:20 發表

我一知道有佐就立刻問搵我個醫生book 養和..但係佢地話已經full 到明年4月底...連waiting list 都full...
我又問佐好多個醫生.. 個個都話 full 晒.. cannosa 都full 埋.. 當時我真係好煩..
跟住昨日我看佐我朋友 ...

大宅

我問佐几個e 生la.. 開刀4萬几都差唔多.. 有問佐有2個e生佢地收成60000-70000 係cannosa 生.. 真係好貴.. 不過它都full 佐..
我都係第一胎.. 好驚...覺得係私家生有個自己e生看住好似安心d lol....但係我都未知開刀定順產好... 順產的話我又怕好痛ar..... ..我老公想我順產lol.. 而家都係十五十六咁..唔知點好...
我下星期都會啦啦淋去比佐deposit hold 佐個位sin.

原帖由 zovin 於 10-9-2 15:15 發表
其實我都未諗去邊度生, 但見c+好full, 驚遲d book 唔到所以預左位先, 我個c+醫生在養和, 浸會, 法國, 港安...等都有掛單,我就揀左法國, 佢話開刀埋單大約四萬幾(其實我都唔知貴定平, 因為無同其實比較過, 自己又係第 ...

複式洋房

上星期醫生幫我booked St. Paul Hospital,預產期4月初,St. Paul 尚未full,原因可能係booked後一星期內要交deposit,不設退款,香港居民 Standard room HK $10,000, Semi-private room HK$12,000, Single room HK$15,000.
兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。(詩篇127:3)
Sons are a heritage from the Lord, children a reward from Him. (Psalm 127:3)

大宅

原帖由 ShirleyP 於 10-9-6 13:45 發表
上星期醫生幫我booked St. Paul Hospital,預產期4月初,St. Paul 尚未full,原因可能係booked後一星期內要交deposit,不設退款,香港居民 Standard room HK $10,000, Semi-private room HK$12,000, Single room HK$15,000. ...

不設退款.... 咁如果touchwood 有咩事係咪都拿唔返?

複式洋房

我都有諗過呢個問題,諗住做埋OSCAR先book St. Paul,但醫生話已經差不多要book,因為3月就full。

等我今個星期交deposit時問下先。

嗯......touchwood萬一真係有事,等我問下可唔可以當係做XX手術時用。

原帖由 方二筒 於 6/9/2010 21:43 發表

不設退款.... 咁如果touchwood 有咩事係咪都拿唔返?
兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。(詩篇127:3)
Sons are a heritage from the Lord, children a reward from Him. (Psalm 127:3)

大宅

醫生話如果小X, refund $8,000 ( if deposit $10,000)

大宅

我好好彩係 Cannosa 搵到個位... full 得好緊要..要比hkd20,000deposit. 姑娘話cannosa 比其它好.. 它會refund full payment 如果有充分理由. 3 星期內要比訂.. 比st.paul 長d .. st'paul 要7日內比$ ga la..

原帖由 winy629 於 10-9-6 22:55 發表
醫生話如果小X, refund $8,000 ( if deposit $10,000)

大宅

我今日去ST PAUL 留左位啦, 但佢無話幾時前要比錢, 個醫生話你得閒就去交啦....

複式洋房

回覆 6# ShirleyP 的文章

我 6 Sept book o既,仲有位,但點解醫生要我比 20k deposit 咁多o既?

By the way, St Paul's 個 package 係 4N3D,比多數醫院少一日,夠唔夠用呢?

大宅

本地居民應該係10k deposit, 不如你問清楚醫院果邊啦

首頁

尾頁

跳至