自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一個濾水器最重要既部分係個濾蕊,個外殼只有保護作用,而偏偏M-way既濾水器連一個濾蕊要成五千幾蚊,但單買佢既濾蕊就只值九百蚊,真係好唔明點解一個無用既外殼會值成四千幾蚊?情形就好似豉油貴過雞咁!

各位精明既BK媽媽,你地係咪覺得有d搵笨???

ps. 我並非針對呢個牌子,如果其他牌子都係咁我都覺得有問題。

公爵府

畀面勳章

原帖由 jacompany 於 10-8-30 18:02 發表
一個濾水器最重要既部分係個濾蕊,個外殼只有保護作用,而偏偏M-way既濾水器連一個濾蕊要成五千幾蚊,但單買佢既濾蕊就只值九百蚊,真係好唔明點解一個無用既外殼會值成四千幾蚊?情形就好似豉油貴過雞咁!

各位精明既BK媽媽,你 ...

係咪有紫外光消毒果部?? 係咪因為有紫外光囉, 你覺得唔合理咪唔好買, 你覺得佢d芯平咪買個返黎用d膠包住佢黎用囉 (講下笑唔好嬲)

大宅

我不知價錢合理與否!只知除了濾蕊同個外殼外。還有一組电子組件.可能貴在此,我只是用家,非sales.不喜勿插!! ths

男爵府

原帖由 noodles9112002 於 10-8-30 18:28 發表

係咪有紫外光消毒果部?? 係咪因為有紫外光囉, 你覺得唔合理咪唔好買, 你覺得佢d芯平咪買個返黎用d膠包住佢黎用囉 (講下笑唔好嬲)

你知唔知個蕊係連埋個紫外光架!

我post出黎都係唔想各BK ma ma俾人呃唧!:;pppp:

男爵府

原帖由 mamameia 於 10-8-30 18:38 發表
我不知價錢合理與否!只知除了濾蕊同個外殼外。還有一組电子組件.可能貴在此,我只是用家,非sales.不喜勿插!! ths

據我所知佢個外殼好似無咩電子零件架播!就係咁所以我覺得佢既定價有問題......

大宅

聽電台dr. tim 講, 佢唔建議用濾水器, 因為個濾水器如果唔記得換芯, d 水仲會多細菌過唔用的!

男爵府

畀面勳章

你不如用diamond啦,佢地係做月費,包哂你所有濾芯,維修,保養,仲有每3年換新機.

男爵府

我諗個情況就好似我地用d電腦軟件, 價格係包括埋個專利設計, 而且, 機的頂部真係有一組電子零件.

公爵府

畀面勳章

原帖由 mrs.cho 於 10-8-30 19:08 發表
聽電台dr. tim 講, 佢唔建議用濾水器, 因為個濾水器如果唔記得換芯, d 水仲會多細菌過唔用的!

咁樓主講果部就有提示換濾芯的, 同埋好似現在市面只有呢款有紫外光殺菌(聲明我無用呢個濾水器只係有諗過買所以有了解過)

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

佢除左個 紫外光燈+濾心, 外殼, 重有 智能淨水器內置智能晶片,自動記錄紫外線濾心匣的使用資料。顯示器清晰顯示濾心剩餘壽命,特設閃動圖示及聲響,提示更換濾心

你有冇睇清楚, 機頂果一組顯示燈, 就係果組智能晶片, 等你換左濾心, 智能晶片會自動重新設定, 唔洗下下記住自己幾時換過濾心, 要換濾心時, 佢會自動叫你

我覺得 淨係個外殼, 都值回票價, 而且 智能淨水器的紫外線濾心匣是獨家設計,並榮獲7項專利。

我只是用家,非sales.不喜勿插!! X2

原帖由 jacompany 於 10-8-30 07:05 PM 發表

據我所知佢個外殼好似無咩電子零件架播!就係咁所以我覺得佢既定價有問題......
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

男爵府

環保接龍勳章

由第二代到espring. 我用咗佢地濾水器成十年啦.
雖然話五千幾. 但係用咗咁多年又冇壞. 又方便. 抵唔抵係個人的價值觀.
追求邊方面的. 就會捨得花錢.對一家人的健康有好處. 我一定會買.
幾千元買個手袋或買件衫. 我就一定唔會囉.
個人意見. 插唔插都影響唔到我..
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

我係用家, 抵唔抵就見人見智, 不過多口講講 用左之後, 裝水既玻璃樽底唔會有一層黃色野, 但以前未用時耐左就會有, 要洗, 同埋新換既瀘心, 水會甜d ~~

複式洋房

乜衣家咁貴?
但係過濾左的水真係好飲D。
習慣左後,覺得其他水有怪味。
平均9個月要換濾心,但係有時可以直接飲用又幾方便。

瑪瑙宮

大廚勳章

都係個句........... 值唔值好個人唔同 , 就如買個手袋... chanel....萬幾2萬又大把人買 ... 有d人覺得迷又係袋... 一百幾十亦可裝好多野..... 無話呃唔呃 , 值唔值...

就如今天去買 hellokitty X milo ..... 明知係唔值咁貴.... 7xx 買個手挽袋仔..... 但鍾意迷買囉..... 自己開心... or 家人健康已值得啦...

男爵府

我覺得佢濾水方面係work既!但問題就當佢個濾蕊只值九百既時候,係佢個外殼居然值成四千蚊???
而且個外殼所謂既"智能設計"其實係好簡單既設計,其他百幾蚊既濾水器都有啦!

情況就好似你用左五千蚊,買左蘋果出既普通電話套,套係部一千蚊既電話上。無理由包裝貴過涵架麻!

男爵府

你咁講 anway 濾蕊加價咪死,

我個 用左好多年, 好好用
我個 fd 直接用佢 d 水去開奶比 bb 飲都無問題
濾蕊要 change 時, 佢會有橙去提醒你

別墅

樓主請check pm啦

男爵府

醒目開學勳章

首先..我都有用~呢個水機
再者:我覺得買既時候因為同期亦比較好多其他牌子,最後我就買左呢只
因為佢有紫外光殺菌...同埋..我又覺得部機都唔駛年年換架麻...@@係個芯者
同埋部機上面個個有著燈個個(我都唔知叫咩..)
真係好好,話我知幾時用完濾芯..裝得唔好會響黎提示我..。
最緊要既係..我甘o岩用完濾芯..當拆開既時候,見到濾芯既顏色..我完全覺得我無買錯。
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

唔係麻, 個 "智能設計" 好簡單??

百幾蚊既濾水器都有?? 邊隻濾水器有啊, 講黎聽下, 等我買返部啦.... 跟住去消委會告佢失實

原帖由 jacompany 於 10-8-31 09:27 AM 發表
我覺得佢濾水方面係work既!但問題就當佢個濾蕊只值九百既時候,係佢個外殼居然值成四千蚊???
而且個外殼所謂既"智能設計"其實係好簡單既設計,其他百幾蚊既濾水器都有啦!

情況就好似你用左五千蚊,買左蘋果出既普通電話套,套係 ...
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

大宅

我個電熱水煲用M-way過濾既水係煲底有水積(用咗3個月)
另外一個電熱水煲用另外一個濾水器(designer買,唔知名,唔會幫人推介),煲底4個月後係全無水積.
2個濾水器d水都一樣味,無話邊個好飲d或好味d.
唔通係電水煲唔同既原因?

首頁

尾頁

跳至