自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

琴晚聽1872, 有個老師打去話有個mami要求學校幫佢囡囡 (小一新生6歲到)去完廁所做清潔 (ni段我聽得唔係好清楚, 大致係咁), 不過ni個都未算, 入正題la…..
佢地班老師傾開時, 其中一個老師就話佢個囡囡3年級去完大大都係姐姐做清潔佢地話驚整到隻手污joe wor….我心諗唔係呱, 3年級有8la wah, 你可以幫佢到幾時

我記得我係係個囡升小一ge暑假要/教佢自己清潔..

之前有個post講話9歲都唔識綁鞋帶我都覺得有小小那個…ni個仲過份

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

幾個月前 我叫仔仔自己抹 pat pat, 其實試兩次就 ok... (仔仔下個月5歲)

公爵府

原帖由 janeleung 於 10-8-31 09:58 發表
琴晚聽1872, 有個老師打去話有個mami要求學校幫佢囡囡 (小一新生6歲到)去完廁所做清潔 (ni段我聽得唔係好清楚, 大致係咁), 不過ni個都未算, 入正題la…..
佢地班老師傾開時, 其中一個老師就話佢個囡囡3年 ...

我囝囝K2 to k3就會自己清潔喇.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 janeleung 於 10-8-31 09:58 發表
佢地班老師傾開時, 其中一個老師就話佢個囡囡3年 ...

而家D小朋友, 乜都有人幫, 所以咪乜都唔識囉
最慘係家長仲會幫佢開脫, 比晒籍口比佢, 諗埋方法比佢哋, 小朋友咪大條道理可以唔學唔做, 所以咪越嚟越差囉

D家長仲要話唔識都好正常嗰吓先嚇人

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

老老實實~如果我個女6歲都唔肯抆~我會叫佢唔好抆~話之佢生野~
受過一次苦以後睇佢仲敢唔敢唔抆~
唔好話我殘忍~
有時人係包頂頸~我都做過後生女~阿媽同我講咁樣咁樣唔好~咁樣咁樣會點~我當時都唔聽唔信~好多野要親身撞一次板自己先知死~教到口臭都冇用~!

珍珠宮

唔係小朋友有問題,係父母有問題,父母唔教唔放手,小朋友永遠唔識
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

所以我都話做父母要適當時候就放手

伯爵府

阿仔k3開始自己抆,不過剛剛叫佢自己動手頭幾日,我就會同佢補抆,驚佢自己抆得唔幹淨

水晶宮

原帖由 webjen 於 10-8-31 10:37 發表
唔係小朋友有問題,係父母有問題,父母唔教唔放手,小朋友永遠唔識

yes, agree with you
完全不是小朋友問題

子爵府

冇錯.

我咁蠢, 但細個時, 好多都自己做, 現在d小朋友咁醒, 冇理由唔得嘅!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有啲父母仲覺得係理所當然, 唔諗下咁樣係害咗個小朋友...

公爵府

頭頭教我個囡果時 佢有時都唔肯自己抆 我同佢講你唔自己抆第2日返學你急起要去柯果時 邊個同你抆, 你而家吾試下第2日柯完唔抆仲核突

原帖由 kwan1981 於 10-8-31 10:43 發表
阿仔k3開始自己抆,不過剛剛叫佢自己動手頭幾日,我就會同佢補抆,驚佢自己抆得唔幹淨

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

我囡N.3己經話要自己來,要我敎佢.現在N4她要求要自己洗澡,所以都敎學了一個月差不多可以自己來除了過水未得.

伯爵府

我亞囡係K3下學期開始,已經教佢抹pat pat,如果唔係上小一點算(我亞囡今年升三年級),如果三年級都仲要幫手,怕整污糟,個家長都好有問題,可能都六年級都仲要搵姐姐幫手,真無奈
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

宜家好多父母都好有問題.

將一d 係生存本能既野都唔想個仔學.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

之前有個post講話9歲都唔識綁鞋帶我都覺得有小小那個…ni個仲過份
這都未算仲過份,我見過仲仲過份.個男孩讀完中六出來做嘢,話自己不識開水喉.一問之下,完來他真的重未開過,也不知點開.在家洗澡只要企係到母親會同他洗,牙會同他刷,面會同他洗,衣會同他穿,飯也是母親喂.

問在學校他點去厠所,他回答重末在家之外的地方去過厠所,因媽媽叫唔好,媽媽入不到同他抺.

mimi88  其實呢位哥哥仔係咪傷殘人士呢?  發表於 11-4-2 23:19
hoho0728  呢個中六生又真係...

不過唔識綁鞋帶真係好過份???其實我自已都唔係好識  發表於 11-4-2 21:38
SA豬豬  唔係下嘛..佢係咪有問題ar...中六喎..............
第日結婚行房咪又要阿媽企埋係隔離幫手..........  發表於 11-4-2 14:50

子爵府

原帖由 yoma1975 於 10-8-31 11:14 發表
這都未計仲過份,我見過仲仲過份.個男孩讀完中六出來做嘢,話自己不識開水喉.一問之下,完來他真的重未開過,也不知點開.在家洗澡只要企係到母親會同他洗,牙會同他刷,面會同他洗,衣會同他穿,飯也是母親喂.

問在學校他點去厠所,他回答重末在家之外的地方去過厠所,因媽媽叫唔好,媽媽入不到同他抺.

唔好話我衰, 佢仲衰過d受特殊訓練的人

伯爵府

中六生,OMG

原帖由 yoma1975 於 10-8-31 11:14 發表
這都未算仲過份,我見過仲仲過份.個男孩讀完中六出來做嘢,話自己不識開水喉.一問之下,完來他真的重未開過,也不知點開.在家洗澡只要企係到母親會同他洗,牙會同他刷,面會同他洗,衣會同他穿,飯也是母親喂.
:s ...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

珍珠宮

原帖由 mat媽 於 10-8-31 11:17 發表

唔好話我衰, 佢仲衰過d受特殊訓練的人
我都有問過佢,唔覺得自己有問題咩.佢回答不覺,學校大多數同學都是同他一樣.

子爵府

原帖由 yoma1975 於 10-8-31 11:24 發表
我都有問過佢,唔覺得自己有問題咩.佢回答不覺,學校大多數同學都是同他一樣.

邊間??? 大多數人都係咁..... 唔係嘛??????????

我一定唔俾仔仔讀果間.............

首頁
12345...6

尾頁

跳至