跳至

首頁

尾頁

別墅

每個小朋友返學都需要時間去適應新地方同新朋友,作為家長也需要適應他們的轉變,在開學前也要為小朋友做些心理輔導
開學的第一個星期,會陪伴小朋友一齊上課,在這期間也要給小朋友知道,他要上學了
再過一星期便開始,家長要離開學校,小朋友獨自留在學校與其他小朋友一同上課,開始時,他們會依依不捨,有的會安靜坐著,有的會喊得很大聲,有的更會喊到訓在地上
請各家長一定要狠心及放心離開,幾日後,他們便會度過這適應期,更會鍾意返學,你們要努力
我見有些家長心痛子女的喊,不捨得...連自己也喊起來,請家長不要在小朋友面前喊,他們會知道你的不捨得,便會不肯返學,這適應期會變得加長了

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 skfcng 的帖子

多謝你既advice, 我小朋友都會8月返安基司n1, 唔知點解佢越大越痴身, 有時我去沖涼都唔得. 所以都好擔心佢會唔會唔適應. 我想問下佢地既適應周大約是幾時呢? 我係在職媽媽, 好想拎定假陪佢上適應周, 但因為要請一星期, 所以要預先plan定.

而且我已經收到嘉德麗既註冊通知, 不過安基司仍然無任何消息, 唔知幾時先知呢? thanks.

別墅

回覆 carka 的帖子

適應週是在開學的第一個星期

學校開學前會有一個講座,你有時間最好要出席

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 skfcng 的帖子

Thanks, 我一定會出席個講座, 我禽日打去問, 佢地都未知時間, 話6月中先會有信通知幾時註冊同訂校服.
不過開學同適應周既時間就未定, 我31/7 至 3/8要出外做野, 唔喺香港, 希望唔好撞正啦.

民房

多謝你地的Advice, 我個女都痴身了很多。現在我也學習恨心D, 唔好她要抱就抱

子爵府

好媽媽勳章

有無同學仔k1會返全日班呀.?

首頁

尾頁

跳至