跳至

首頁
34567...91

尾頁

子爵府

原帖由 得意媽 於 10-9-7 00:17 發表
發瘟bk, 嘔番d '癈"腑之言比我呀

芸迪 > 大致係講你都已經做5小表面功夫, 叫jk諗下"以心為心", 責任感呢家野係要打從心出發, 如果你又咁求其對佢, 佢會好受嗎! 係咁2舉2個例子塞住佢個腦, 有所慚愧就掂喇. ...

"以心為心"既例子我地都講唔少, 大道理又有講, 總之一有機會, 我就會借題發揮~ 可惜, 暫時都未見效 (佢實踐唔到), 希望佢早日開竅~

小三開始, Jaykan放學後就自行返嫲嫲屋企 (唔駛爺爺接校車), 禽日朝仲自己落樓下等校車 (daddy跟住佢尾落樓觀察), 禽晚佢好開心咁講俾我知, 我feel到佢覺得自己大個仔, 好有滿足感~ 我同佢講, 如果你可以盡返學生既基本責任, 抄好手冊, 每日都用心地做齊功課, 咁先可以更加証明你大個仔, 我地會更加開心~

子爵府

原帖由 芸迪 於 10-9-7 10:19 發表

"以心為心"既例子我地都講唔少, 大道理又有講, 總之一有機會, 我就會借題發揮~ 可惜, 暫時都未見效 (佢實踐唔到), 希望佢早日開竅~

小三開始, Jaykan放學後就自行返嫲嫲屋企 (唔駛爺爺接校車), 禽日朝仲自己落樓 ...

jk 好叻仔, 自己返/放學, 我仲未敢放手

子爵府

第一次帶書法用具返學, 個墨盒無咗個蓋返來......
支毛筆"义"哂.......

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 HeiMarie 於 10-9-7 23:48 發表
有野帶到番黎算叻架啦

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

伯爵府

原帖由 芸迪 於 10-9-7 10:19 發表

小三開始, Jaykan放學後就自行返嫲嫲屋企 (唔駛爺爺接校車), 禽日朝仲自己落樓 ...

jaykan好叻仔~

yc有時都想自己落街, but呀8月3話no no no, 1個女仔咁危險....

伯爵府

醒目開學勳章

我絰仔前年p3都係自己行返放學, 5c 過馬路, 5分鐘路程, ok 啦.

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 HeiMarie 於 10-9-7 23:48 發表

入定貨, 冇頻撲

大千 > 講起毛筆, 你幾時去教協?
果張証咩人可以申請?

子爵府

唔見左都唔緊要, 至怕d墨攪到四周黑哂就人件事~

子爵府

原帖由 得意媽 於 10-9-8 12:08 發表
我絰仔前年p3都係自己行返放學, 5c 過馬路, 5分鐘路程, ok 啦.

yes, 上落校車, ok啦~ 女仔就真係未必放心, 男仔可以啦~

今朝, 看更伯伯同我報料, 話佢都好正經, 我又放心d~

伯爵府

原帖由 芸迪 於 10-9-6 17:14 發表

係求其做 + "聲稱"唔識做~

試過d字好肉酸咁交俾老師, 老師咪俾 "丙" + "請注意字體", 又試過老師要求重做, 但佢都無感覺

亦都試過, 佢數學求其做, 無哂單位+答句, 俾班主任要佢執埋書包趕佢出課室, 喊 ...

jaykan係醒目仔, 只係粗心大意, 呢個情況每個小朋友都會發生~

既然妳已經講過, 佢亦5去做, 無論妳再講再閙幾多次, 結果都係一樣, 因為佢5上心, 或者好快5記得. 不如搵出佢求其做既原因? 再對證下藥?

又或者講5得, 不如寫出黎, 叫佢寫張備忘清單, 1科1張, 平時5記得既野, 寫哂出黎, 叫佢自己對住黎check功課, 5知又得5得?

ps. 呢個數學miss又真係5arm, 除非騷擾到其他同學, 否則咁小事就趕人出班房, 又有咩幫助?

子爵府

原帖由 芸迪 於 10-9-8 13:22 發表

唔見左都唔緊要, 至怕d墨攪到四周黑哂就人件事~

好彩老師揾個膠袋同佢袋起, 無整污joe........

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 HeiMarie 於 10-9-8 14:53 發表

好彩老師揾個膠袋同佢袋起, 無整污joe........

話時話, 咁你地要準備定一支超級清潔濟候命, d 墨水5會比面套校服

公爵府

原帖由 得意媽 於 10-9-8 12:12 發表

入定貨, 冇頻撲

大千 > 講起毛筆, 你幾時去教協?
果張証咩人可以申請?
我都係問人借用咋,不過就一借無還 幾時weekday 約埋你去入貨or *六都ok!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

伯爵府

m&amom,
妳個come章好靚bor

公爵府

原帖由 小BMom 於 10-9-8 16:16 發表
m&amom,
妳個come章好靚bor
你有冇抽?上次好爸爸抽黎抽去都唔中!今次易d!你去抽肯定一次就中

伯爵府

醒目開學勳章

攪掂

大千 > 呢舊野用黎做咩架?

子爵府

原帖由 得意媽 於 10-9-8 15:47 發表

話時話, 咁你地要準備定一支超級清潔濟候命, d 墨水5會比面套校服

咁你有冇好介紹? 聽聞今年視藝堂會寫毛筆字, 套校服真係危危乎

子爵府

原帖由 小BMom 於 10-9-8 13:27 發表

jaykan係醒目仔, 只係粗心大意, 呢個情況每個小朋友都會發生~

既然妳已經講過, 佢亦5去做, 無論妳再講再閙幾多次, 結果都係一樣, 因為佢5上心, 或者好快5記得. 不如搵出佢求其做既原因? 再對證下藥?

又或者講5 ...

小bMom: 多謝你既提議, 咩都會試下~

至於咩事令佢求其做, 睇怕都離唔開"懶"&貪玩~

公爵府

原帖由 得意媽 於 10-9-8 17:09 發表
攪掂

大千 > 呢舊野用黎做咩架?
曬囉!

伯爵府

原帖由 M&A Mom 於 10-9-8 16:36 發表
你有冇抽?上次好爸爸抽黎抽去都唔中!今次易d!你去抽肯定一次就中

冇呀, 我鐘意陰天, 5鐘意"曬"

首頁
34567...91

尾頁

跳至