跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女1/9開學,不知幾咁開心,好多野都好好奇,同學仔排隊,佢就去玩波波,一唔係去玩車,老師要我帶個女排隊,放低手上波波,, 齊做早操(當時我覺得你地根本無得要求個小朋友咁多,因為佢只有兩歲人仔),正因為咁我同老師講,我唔根住個女啦!因為我亦都想了解老師點樣同新同學溝通,因大部份同學仔11/8已經開咗學,佢地可能已經習慣咗學校.....就咁樣個女適應咗兩個鐘,接放學......點知,下午個老師就打電話比我,投訴我個女發脾氣,好幾次,唔比佢做既就發脾氣,其實我唔覺得個女今日有咩問題,佢係好奇,應該話所以既小朋友都係一樣,唔會乖乖坐定定架,況且佢第1日返學,仲係只得兩歲既人仔,你要求d咩,佢返學無喊,又自己食早餐....愈講愈把火,你以為我個女升小學咩!

別墅

第一日返學就打俾你投訴? 老師好似無咩耐性喎 =.="

複式洋房

我個女都會係11月返PN, 所以我想知多D...

個老師的態度怎樣? 是投訴你小朋友發脾氣影響他們進度(有點埋怨或不滿意),還是想和你溝通一下你小朋友在校的情況然後家校雙方一同留意,然後慢慢調教? 因為據我所知, 老師開學的頭一兩個星期都會打電話俾家長,溝通滙報小朋友的情況, 目的是希望了解小朋友的習慣同進度。所以我想知老師的態度.... 如果佢只係想打電話來報告小朋友在校情況, 我覺得問題不大, 當然唔可以要求小朋友第一日就做到所有嘢, 但係可以問老師有咩提議或家長可以點配合... 但係如果佢地的態度好唔滿意咁, 即好似你講在投訴,咁個老師就有D問題, 可能要同主任了解吓佢地點樣處理小朋友的情緒問題....

別墅

我囡囡就無呢d情況, 不過佢返學適應得好快, 食瞓各樣都ok(舊年既事啦)
老師就日日都有同我講下佢既情況(見面), 電話就無乜. 不過今年中文班主任都打過比我講下情況咁.
個老師態度點呢? 如果係投訴就真係佢唔0岩
可以打比head teacher講下既, 佢好nice架
希望你囡囡返學會快d適應啦

cherry:你囡囡11月都返啦, 咁有冇校車呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問你的囡囡是在那一班? A or B?

原帖由 wingki628 於 10-9-2 04:47 發表
我個女1/9開學,不知幾咁開心,好多野都好好奇,同學仔排隊,佢就去玩波波,一唔係去玩車,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115要我帶個女排隊,放低手上波波,, 齊做早操(當時我覺 ...

大宅

加州k1媽媽,, 你地一個月要支出幾多學費+什費呢?
本人好想知,唔該哂

別墅

學費4200, 雜費半個學其約3000, 校車500
k1下學期要學enopi maths, 加多300

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

這是全日班的學費嗎? 另校車是從那裡到學校呢?

原帖由 小魔 於 10-9-7 09:56 發表
學費4200, 雜費半個學其約3000, 校車500
k1下學期要學enopi maths, 加多300

男爵府

好媽媽勳章

今日新聞, 呢間幼稚園有個3歲小朋友死於豬流感.

各位媽咪要小心, 一有病徵唔好拖, 早啲睇醫生.

複式洋房

係呀, 終於輪到我個女返學啦, 過咗生日就正式開學, 校車有問過, 但係都未定呀因為我個女讀的係新開細B下午班, 所以連行程都未定... 要遲D再問... 上次問就有車, 但係都幾貴...

原帖由 小魔 於 10-9-4 00:46 發表
我囡囡就無呢d情況, 不過佢返學適應得好快, 食瞓各樣都ok(舊年既事啦)
老師就日日都有同我講下佢既情況(見面), 電話就無乜. 不過今年中文班主任都打過比我講下情況咁.
個老師態度點呢? 如果係投訴就真係佢唔0岩
可以 ...

別墅

噢~乜會開細b下午班, 我都唔知添
我都覺校車貴....不過無法, 無人湊到, 都要比

複式洋房

其實昨天開完家長會, 更加擔心星期五小朋友開學時情况, 雖然學校說會加強清潔措施, 但H1N1是經由空氣傳播,而該校位於停車塲下, 而學校是全冷氣室, 若只清潔校内物品, 而不改善校內空氣質素很難令家長釋懷

原帖由 sensei 於 10-9-10 01:21 發表
今日新聞, 呢間幼稚園有個3歲小朋友死於豬流感.

各位媽咪要小心, 一有病徵唔好拖, 早啲睇醫生.

複式洋房

我去完家長會之後都好擔心, 不過其實唔驚得咁多, 第2道情況都係一樣, 四圍都有機會有, 我個囡仲係果班, 反而佢可能已經接觸過都唔奇, 無人知? 而且病毒似乎不是來自學校. 我最擔心既時間有唸過駛唔駛轉校, 但係唸落對小朋友最好還是儘快投入返正常的生活, 我相信學校也會儘能力維持衛生的環境.

複式洋房

各位sunkids家長, 我仲想問下你地有你join過sunkids收費活動呢?覺得O唔OK? 我見大部份都要平均$150/堂, 都唔平, 當然, 勝在夠方便LAW, 如果攪得好又摼返WEEKEND帶小朋友上堂既時間都報得過, 你地覺得點?

複式洋房

"學費4200, 雜費半個學其約3000, 校車500"

Does it mean an average monthly spending, if I put my son to Sunkids, is about 7~8K? 學費4200 does include all the activities?!?

複式洋房

原帖由 jessicaso 於 10-9-30 17:10 發表
"學費4200, 雜費半個學其約3000, 校車500"

Does it mean an average monthly spending, if I put my son to Sunkids, is about 7~8K? 學費4200 does include all the activities?!?

Tuition (4200) does not include after-school course, I think average is about 6-7K la, totally. I joined 2 courses this semester, one is 640/2 months, another is 1200/2months. It seems to me the amount is okay providing that my daughter learned and enjoyed it. I am not sure whether the course is managed well. Hope it is good la. Any one have joined those courses before? What do you think?

別墅

我今期無比bb學野, 佢想學琴喎, 諗住搵下d琴行比佢學下學前班
bb之前學過music explorer, 都幾開心架, 不過我想佢出去上, 有cert丫嘛. bb又學過ballet, 佢跟住話唔想學喎(waste晒我d $$ , 買晒鞋個d啦嘛!)

其實我計過, 學費+什費+校車, 約$5000多少少
學野個d, 個人選擇, 有平有貴囉

暫時, 我都覺得值既. 起碼無預備同bb報任何academic既課外活動, phonics又包佐, 普通話呢, 我聽過佢高班既小朋友講, 都好有信心唔出去學啦. 數學又有enopi maths. 呢d就比較0岩我, 因為我返工好忙, 婆婆又唔鍾意湊佢去課外活動, 我無時間帶佢去學咁多野.

別墅

各位好, 我囡囡都係11月開學讀N1 上午班, 如無記錯好似係Sunkiddies B, 班主任係MISS Anita, 唔知有無同學仔係度呢?

男爵府

HI lovely_jac, 我個女nursery 係Ms. Anita教..佢好好人及好有耐性..我個女現在上了k1佢都still好鐘意佢..因為有時miss anita會takecare其他小朋友早餐.. 
原帖由 lovely_jac 於 10-10-8 01:26 發表
各位好, 我囡囡都係11月開學讀N1 上午班, 如無記錯好似係Sunkiddies B, 班主任係MISS Anita, 唔知有無同學仔係度呢?

別墅

Mikehappy,

Ms. Anita 好人同有耐性就好了...咁我都放心些。你囡囡現在升了K.1, 是讀全日班或是半日班? 同埋係咪一般NURSERY 都可以直升到K.1 呀? 我洗唔洗未返學之前問定學校先呀?因為我見好多其他幼稚園都開始收出年K。1 生了, 驚開學後先通知學校,會遲左呢!

原帖由 mikehappy 於 10-10-8 10:39 發表
HI lovely_jac, 我個女nursery 係Ms. Anita教..佢好好人及好有耐性..我個女現在上了k1佢都still好鐘意佢..因為有時miss anita會takecare其他小朋友早餐.. 
...

首頁

尾頁

跳至