家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果妳有一百萬現金, 可望一年半戴都未必用到, 應該點樣利用賺取最高回報?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 SmartCandy 於 10-9-2 14:09 發表
如果妳有一百萬現金, 可望一年半戴都未必用到, 應該點樣利用賺取最高回報?

我老婆問左我年幾!!

註 : 如果有 agent PM sell 你投資勿勿物物,記得舉報投訴!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 SmartCandy 於 10-9-2 14:09 發表

買舊樓收租

子爵府

原帖由 ilovematthew 於 10-9-2 16:18 發表

買舊樓收租

1M d舊樓我估真係會幾舊吓,同埋要真係舊區先有;凈維修費用都整到窮。我有個朋友幢樓個電梯凈換鋼纜都十幾廿萬,兩部left成幾十萬;舊樓戶數又少,除番每戶都成幾萬蚊,另外外牆維修又。。。。。唉!
仲有d樓邊d人會租?嗰啲人比唔比得起錢?撞到黑社會租客、道友、租霸機會大唔大?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-9-2 18:05 發表

1M d舊樓我估真係會幾舊吓,同埋要真係舊區先有;凈維修費用都整到窮。我有個朋友幢樓個電梯凈換鋼纜都十幾廿萬,兩部left成幾十萬;舊樓戶數又少,除番每戶都成幾萬蚊,另外外牆維修又。。。。。唉!
仲有d樓邊d人會租?嗰啲人比唔 ...

但係 + 如果 撞到土發收樓就肥仔水!!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

而家 d 舊樓俾人炒起晒啦, 好難入到好貨, 不如渣住舊錢先, 炒下外幣賺下價先, 如果個股市插水, 再買番一兩隻大股炒下仲好 ~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 大力大力 於 10-9-2 18:58 發表

大力你講得無錯呀, 我媽同細佬呢幾年都買咗兩間喺大角咀, 已經差不多50年樓, 附近好多都已經比其他發展商收購咗, 我媽就係博呢野, 而且佢哋好醒, 將一間屋分開兩間租出去, 每個月一間屋都收7k, 好過我打工, 如果我有間, 可能唔駛做野了, 自己揍番個仔, 都唔知佢好, 可惜我無多餘錢

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-9-2 18:58 發表

d稍為有機會被土發收ge樓都比人落晒釘啦,如果而家都仲可以搵到,真係好醒先得。
你有冇介紹?
我識個中年秘書,幾年前買左黃竹坑2間相連舊office,當時收住租先;而家因為有地鐵到,轉下手賣左個鋪搵ge錢已經好過打一世工。而家已經退左休享受人生。

子爵府

係o拉, 其實係o米都可以買o下d 大股, 如#5, 等佢drop 少少入, 升得3幾蚊就走都唔錯呀~~

原帖由 winner128 於 10-9-2 21:59 發表
而家 d 舊樓俾人炒起晒啦, 好難入到好貨, 不如渣住舊錢先, 炒下外幣賺下價先, 如果個股市插水, 再買番一兩隻大股炒下仲好 ~

複式洋房

咁如果放定期,您哋會放邊間銀行多呢?
最近睇報纸有間印度銀行icici香港得一間鋪,好高息,各位,可靠嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-9-3 11:05 發表

d稍為有機會被土發收ge樓都比人落晒釘啦,如果而家都仲可以搵到,真係好醒先得。
你有冇介紹?
我識個中年秘書,幾年前買左黃竹坑2間相連舊office,當時收住租先;而家因為有地鐵到,轉下手賣左個鋪搵ge錢已經好過打一世工。而家 ...

尼家野!!有係要講運!!唉!!唔恨得甘多!!

買基金真係好傷

大宅

得一間又好似驚D. 我上個月在大新做了一年定期(新資金), 有1.3X%, 高過供樓利息. 個RATE要同個CS傾. 或者買#2,#6 呢類收息股有4.5%.

原帖由 maggiewan 於 10-9-5 17:45 發表
咁如果放定期,您哋會放邊間銀行多呢?
最近睇報纸有間印度銀行icici香港得一間鋪,好高息,各位,可靠嗎?

別墅

賺取最高回報? 高回報,高風險.
高風險,高回報. 投資不二法門,
除非你係巴菲特, 識揀筍股,有一個 margin of safety ,
buy low and sell high .

別墅

如果係普通散戶,
當然係分散投資風險,作多元化投資啦,
係我就會重點買一些行業龍頭股,作中長線持有,
再做些人民幣存款定期,
再做些外匯存款, 如澳元(但現在好似要高追澳元,風險較高),
再買些 ETF 交易所買賣基金,(ETF投資於一籃子證券或商品以緊貼基準指數/商品表現), 如你睇好商品格局, 可重點買些商品掛勾的ETF, 如黃金或農產品.

別墅

但大前題, 你當然要睇好環球經濟的前景,
美國不會陷入雙底或經濟持續疲弱,
歐洲主權債務危機不會深化,
同埋要作長期持入.
如真的能以最低風險謀取最高回報的話,
請高人指點. mouth:

伯爵府

買50萬恆生(11), 30萬(388), 20萬(2828)

男爵府

想問下各位專家,

如果住緊層樓未供完, 會唔會放落層樓呢?

別墅

原帖由 pineapple0983 於 10-9-3 11:05 發表

你有冇介紹?
我識個中年秘書,幾年前買左黃竹坑2間相連舊office,當時收住租先;而家因為有地鐵到,轉下手賣左個鋪搵ge錢已經好過打一世工。而家 ...

係呀,好似我一個親戚咁,
係好多年前收到風,話土瓜灣十三街將會重建,
於是佢"先知先覺"地收購左幾間舊樓,博土發收樓重建,
但點知重建一事一拖再拖,結果佢持有物業多年仍未能脫手, 依家D樓以極低價租比幾個好友長住,做友情價,
依家, 最重要都係土發的舊區重建計劃馬上起錨,
咁呢D投資者先可以沽出獲利, mouth:
呢位親戚都係有資本實力的投資者來的,可以同政府高層鬥長命,持有到你收樓重建為止.......

別墅

一年半載都係買下行業龍頭股最實際....
唔係就做外幣定期啦....

放眼世界,, 投資機會多的是..
最重要的是有門路或有知識,
投資要學問為先,
勿誤信小道消息......

有錢佬李X寶, 前幾年涉嫌內幕交易,比美國證監會調查,
最後賠錢了事,不用提堂或被起訴, 用錢解決了問題,
既不認罪,亦不否認....mouth:

民房

搵下志同道合,做下生意!!

首頁

尾頁

跳至