論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 10月出世,育嬰院又未確實有位,想問問有無人試過自己住私樓,請個工人去老人家間公屋度湊 bb 呢 ?
因為手續問題,我請個工人就要報我私樓個地址(即只可在我家工作)...
但我只係想頭幾個月放工人在公屋外家住,可以湊 bb 同有兩老睇住,(唔需要來我家)
但係問過只可以當兩個老人家自己請個工人,第時返嚟私樓又要重新辦手續兼俾錢,咁有無咩折衷方法呢 ?

大宅

agent應該識幫你申請時報埋公屋個地址, 要提供公屋嘅水/電/煤單, 連同你同佢嘅關系, 當你都係果邊住, 當你有幾間屋, 鍾意去邊道住都可以. 我都試過請個印傭去我媽家住湊b, 之後我move佢番出黎一齊住, 但唔同在我兩邊都係私人樓, 你再check下agent啦

複式洋房

原帖由 kyuen 於 10-9-2 17:09 發表
agent應該識幫你申請時報埋公屋個地址, 要提供公屋嘅水/電/煤單, 連同你同佢嘅關系, 當你都係果邊住, 當你有幾間屋, 鍾意去邊道住都可以. 我都試過請個印傭去我媽家住湊b, 之後我move佢番出黎一齊住, 但唔同在我兩 ...

我都問過,如果私樓過私樓就得,公屋要幫個工人做暫住証,當兩老自己請工人,除非戶籍有你名...
如果幾個月後返我家住就要重新辦手續當重新聘用...

大宅

你所得資料完全正確! 公屋你無戶籍,惟有父母請,工人要跟僱主,除非父母一齊搬,否則必須簽新約轉僱主,才可在自己家工作。

原帖由 300bbcat 於 2010-9-2 17:40 發表

我都問過,如果私樓過私樓就得,公屋要幫個工人做暫住証,當兩老自己請工人,除非戶籍有你名...
如果幾個月後返我家住就要重新辦手續當重新聘用...

複式洋房

原帖由 netmum 於 10-9-2 21:00 發表
你所得資料完全正確! 公屋你無戶籍,惟有父母請,工人要跟僱主,除非父母一齊搬,否則必須簽新約轉僱主,才可在自己家工作。

咁有無咩折衷方法呢 ?

大宅

我都有呢個問題喎, 我諗住遲d請工人, 日頭去我99間公屋湊bb, 食完飯夜晚跟我地同bb返私樓, 如果請第一次黎hk既印印, 同佢講明, 係咪冇問題?

複式洋房

原帖由 Coffee33 於 10-9-5 18:15 發表
我都有呢個問題喎, 我諗住遲d請工人, 日頭去我99間公屋湊bb, 食完飯夜晚跟我地同bb返私樓, 如果請第一次黎hk既印印, 同佢講明, 係咪冇問題?

喺法例上只要個工人喺你 99 家只係湊你個 bb應該無問題,但係幫你 99家做家務就唔得.不過都係最好事先同個印印講明好 d ~ ^^

首頁

尾頁

跳至