跳至

首頁

尾頁

別墅

請教一下各位mama,最近bb好情緒化,一唔鐘意就扭計,一係訓地,一係撞頭,完全唔理人講野,打佢鬧佢都冇用,究竟應該如何處理呢? 同佢講佢又唔會明,處於不理又唔得,有冇咩好方法?

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

抱佢去一個安全嘅地方由佢喊完先同佢講!如果喺屋企嘅話,我會唔理佢,等佢喊完先!一係就用其他嘢分散佢注意,然後再同佢講.

大宅

平心靜氣,同時要對錯分明。講唔明,但都會記得少少,所以要照講道理。不正確就不妥協。分散注意卻從不用條件交換。認清楚發脾氣的原因,對症下藥。肚餓就食正歺並教佢講餓,喝就俾水佢飲教佢講水,遇錯折就教佢能力有限的道理。BB越早識講,就越早識表達,也越早懂得道理。

別墅

試過,但佢一路喊一路揾野撞,又訓地,仲會喊到嘔
以前都唔係咁,越大越難攪

原帖由 a9602066 於 10-9-2 17:27 發表
抱佢去一個安全嘅地方由佢喊完先同佢講!如果喺屋企嘅話,我會唔理佢,等佢喊完先!一係就用其他嘢分散佢注意,然後再同佢講.

別墅

有時佢係無端端發皮氣,係唔知佢想做乜,又或者佢想揾人注意佢
同佢講,佢會點頭話知道,但過後咪又係照做

原帖由 petunia 於 10-9-2 19:15 發表
平心靜氣,同時要對錯分明。講唔明,但都會記得少少,所以要照講道理。不正確就不妥協。分散注意卻從不用條件交換。認清楚發脾氣的原因,對症下藥。肚餓就食正歺並教佢講餓,喝就俾水佢飲教佢講水,遇錯折就教佢能力有限的道理。 ...

複式洋房

原帖由 yylau0146 於 10-9-3 11:18 發表
有時佢係無端端發皮氣,係唔知佢想做乜,又或者佢想揾人注意佢
同佢講,佢會點頭話知道,但過後咪又係照做

我通常首先會黙不作聲望實佢...因我個女好衰..扭計同時會裝你有咩反應...我會用好firm好firm既語氣和眼神(但不是大聲)同佢say no制止先(當然佢唔會理你)...然後攬實佢, 因身體語言想話俾佢聽你好愛佢, 係佢耳邊同佢慢慢講道理(唔理佢聽得聽明, 因為想慢慢引進佢)...跟住我個女就會慢慢收聲...再同佢一齊處理問題....
當然有時佢失控, 我會按情形制止先...要令佢盡快cool down...

首頁

尾頁

跳至