夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

只係睇你寫都有壓迫感, 更何況你老公..............簡直透不過氣.
天空之城, 快樂之地

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主, 你似乎搞錯了.....

你想的問題是: "怎樣令老公愛自己?"

但實情並不是老公唔愛你喎! 係你認為你老公唔愛你咋喎!!!!!!

你咁樣迫老公, 而他依然留在你身邊, 已經是很愛你的表現。

問題似乎是你, 你老公咁愛你, 你竟然feel唔到! 請你用心感受, 放下一切"自我"!

珍珠宮

熱血金章

無事生非
我係男人, 會揾個紅顏訴下苦
珍惜眼前人
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

複式洋房

如果你老公沒有說不愛你,又何苦令自己想太多,我就是要面對老公說不愛我,這種不能不放手的感覺,好難受,珍惜一下吧。。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 CarrieTo 於 10-9-3 15:12 發表
你真的很中肯,不過,據你所講,你真的有點過份。

我只是想話你知你好似我舅母,她一生人都不快樂,將老公迫到無晒出息,現在d女都無晒心機,其中有個囡還有點抑鬱。

好難有人可以教到你點做,你要對自己有信心,才會對身邊人有信心 ...

我都好怕變成咁~~
呢十年...其實我令老公變得有自信左~~
但亦因為做過樓主以上某D嘢..
阻礙左老公發展..

但我而家已經改變左..
應該人大左..睇既嘢闊左...

樓主,你真係好瘋狂~
你最好改下自己既習慣

老公月激你,你月嬲.就月打得多電話比佢
你老公係大陸,你打比佢都可以講下掛住佢啊..
仔仔女女好乖啊..你做完嘢快D返黎啦~~
老公返黎,咪整餐好比佢食~~
又唔煩佢..比佢開開心心係屋企同你地家庭樂~~

你老公已經唔係成日係屋企..
但返親黎,你都嘈佢..
比我都唔想返屋企啦~~

你而家諗嘢..諗埋左一邊啊..
你要拉返自己出黎~~~

大宅

你仲話你老公得寸進尺..
似乎係你得寸進尺...
講真..老公做野咁辛苦..打電話去問候下係應該la~~~仲日日打去check....
不如你將心機放係對對仔女度仲好la~~
仲有ar~~仔仔做錯野生日就唔鬧得...
咁佢年年生日做d 超錯ge野出來都得la~

俾著我係你老公..
對住你真係生不如死ar~

複式洋房

你講得啱. 小朋友是自己的....我成日想check住, 因為不甘受騙啫...驚坐長了他的心去玩...

原帖由 卉卉 於 10-9-3 15:52 發表
如果你老公要出去包2奶..你就算點check都無用...有心呃你又有幾難...成世人流流長點check得咁多姐...
其實你咁做...我諗你應該好辛苦...有時真係無咩好嘈..佢真係要搵食....係又好藉口都好..有咩資格要求咁大...除非 ...

大宅

回覆 27# AAA-Mom 的文章

你唔好哂氣啦 佢要玩你覺得你真係阻止得到嗎?你係唔係想搞到有一日佢真係要同你離婚 你先識得處理 我覺得你真係有心理問題 你去睇下醫生 人與人之間係應該有信任 我係你既字眼中睇唔到你老公有咩問題 只係長期比你壓迫想反抗 你要記住你老公係一個人黎 唔係奴隸或者係你身邊一隻狗 你就算對佢有十萬個好 但人點可以長期咁樣生活呢 一D令個腦休息時間你都唔比佢 返工已經有壓力 返到屋企仲要承受你既一齊 你自己真係唔覺得有問題嗎?

翡翠宮

畀面勳章

你的標題應該改為:

可以教我怎樣令自己愛老公和愛自己

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得呢d野係雙向, 你對你老公溫柔d, 多d關心, 唔好再迫到佢咁緊. 我相信你老公感受到後就會更愛你.

禁止發言

水晶宮

樓主:

要怎樣令老公愛你?
我認為第一步是你先要將自己的觀念改變,否則你將會不斷重複那些行為模式,當有一刻你老公承受不了時,或者你自己也承受不了時,你倆的婚姻也可能難以挽回。

你的這些行為全都源自某些觀念的驅使,你不改變這些念頭,任憑別人教你要如何做,你也不會做得好,也不能有效地改變自己。我試從你的post內容,舉出兩個我認為你有很大問題的觀念,你自己消化一下吧!

你寫到:

... 但不知我內心就真的不肯"體貼"佢, 覺得唔公平囉, 點解要我做咁多去就佢?

... 我用當日的5年前是我為他生仔而要他就範對我好

... 我也有要求, 想他關心我, 事事以我為先

... 他越對我差我越不斷打电話他....

... 為了自尊,好想分開...

....有好多書教女人點討好老公,點解要女人"討好"男人

樓主,
第一:
你將自己放到很大
你將自己看得很重要
你把自己放在中心位置
你認為自己deserve別人的愛
所以 ...
你需求別人的attention
你需求對方在你操控之下
你不能忍受別人對你不好

第二:
你很愛計較
所以 ...
你要求自己的付出要有回報
你不願意自己是蝕底行第一步的那個

因為你的這些觀念,造成你很少為別人設想、很少去顧全對方感受、很少站在對方立場去想和感受、很少去感恩及看到別人的優點和為你所做的,所以你一直重複做著那些行為,也一直認為得不到你想要的,於是又再拼命去抓取。我想,你大概也已經很累了吧!

不要把自己看得那麽大和重要,你才會懂得為c6去設想、你才會懂得appreciate你c6 ...... 然後,你才會停止那些行為。

不要那麽計較,多點付出。你不計較,你c6也不會跟你計較;你願意付出,你c6也會願意為你付出更多。

Good luck!

大宅

應該係"可以教我怎樣令自己不討厭" (講笑,唔好介意)

妳老公本身已好愛妳,唔需要討好啦,妳令到自己唔討厭就ok了。加油!!

原帖由 mother904 於 10-9-4 09:40 發表
你的標題應該改為:

可以教我怎樣令自己愛老公和愛自己

複式洋房

Amytell, 小manman,

首先好多謝你們的意見.

好奇怪, 點解咁多人話我老公已經好好?

佢鬧我, 忽視我, 用說話hurt我, 我都好hurt架...成日以淚洗面...

其實我心好清楚佢一定要上大6見客, 見得成才有佣金收入, 而他每月都好緊張, 但都揾到唔少的收入, 至少達到我計算後set比佢的target. 我好予盾, 我唔想佢上大陸, 但又怕佢冇收入, 学佢講, 除非轉工, 但這份工暫吋揾到食...

可能近十年我老公都就慣我, セ都我話事, セ都受我管, 佢連約朋友打波or買對波鞋都冇自主權, 之前份工都9-6, 日日放工即回家, 要親子(他都好enjoy), weekend就車小朋友学習, sat night 陪我 (雖然話陪我, 但睇戲都我就佢, 又陪下佢去深圳按摩), sun就多是family day....一直生活都係咁...咁多年, 佢都試過有吋吵架後離家4-12天, 又或平時呃我返工其實在波樓, 因他一直的工作都是靠佣金, 不做=冇收入, 所以我好約束佢, 迫佢做負責任的男人.

至於我, 除咗惡又鈡意話事外, 我都有對老公好, 不過是比較大路如給他一个幸福家庭, 為他生了對好子女, 子女教育安排功課等我處理妥善他不用煩.....至於小處的關注就真係冇セ...冇認為佢要人關心....

但咁樣的關係一直都咁多年, 所以他近來常說:
1.我身在福中不知福
2.是他自己種的惡果, 一手一脚縱容我
3.他比起好多爸爸, 已经算多吋間陪子女了

我有時都問自己, 究意有咩問題.....應該是他轉呢份工後, 多了些古怪行為, 例如出張太空咭扮係另一人电話, 有時出trip就用呢个no 打比我, 等我相信他是和個重要partner一齊...而後末比我踢爆, 佢就話出張咭的目的是避我之前查佢定位追縱, 因他会呃我見客其實去了篤波(他第ニ生命), 而至於點解要扮係partner tel, 佢就話因為之前我揾佢唔到真係試過send sms佢老闆找佢, 佢怕我又重覆咁做, 怕在另外呢半个boss+partner面前又冇面.....不過我心就好懷疑, 我覺得佢有古怪, 但又查唔到Dセ.....

之後大吵過佢話忍夠la, 我就開始改變, 学習由大女人"扮"小女人, 学習不喪打tel / sms佢....学習温柔D....不過, 他一反大6 or 去應酬我又發作...我好不"甘心"自己要"委曲求全", 亦因受mami影响, (我們一家和我父母一起住, 夾份的, 冇話边个"痴"边个), 男人在家冇地位, 因為我呀媽就是女王. 我由細見老豆像狗及x春, 都好反感呀媽....我老公話我似佢, 仲青出於藍tim...

其實我不是冇對老公好...只是我和他均是天秤座, 我都好計較, 点解要我就佢先, 好似Amytel話, 可能我就老公好耐才有回報, 我感覺唔fair lor. 我又怕給他自由 (但$始絡不過1000), 他真的利用這自由去滚都得架wor...我近來上網睇到好多男人講在大陸按邪骨的內容, 一睇完我个腦就有老公是當時人, 在enjoy, 成幅畫面好似親歴其境咁.... 我就開始"認定"他多年來失踪一定有同女人上床...

唉....我話冇セ尊嚴因為佢發脾氣時又駡我冇咗佢唔得呀, 我犯賤呀, 佢對我反感呀, 又睇在仔女份上才不走呀, 又話想走呀....但爭吵完又話這是"氣話", 他不忍心拆散我們建立的家等...

我今个topic, 其實自知self 有改善空間, 但我不是一面倒"虐待"老公....佢一樣精神折磨我的...但有樣我几担心...就是我答唔出我愛不愛佢....因為:我關心他和温柔是80%照書做, 20%有某吋也出自真心, 但多吋feeling是被迫的; 對他好就他但不快樂, 因為feeling not fair, why要我做先...; 他病又好, 嬲又好, 我是冇感覺的....; 我未曾試過發自內心去討他歡心...

但我不愛他嗎? 又不是吔...我想過他如離開我, 我会發瘋的, 尤其覺負了子女....我沒有他真的沒了人生...可能反而潛意識我知老公靚仔, 我又驚失去佢, 好冇自信, 但其實大家不耍以為我是條件差...反而我條件客觀講各方面是比老公高...所以連老公都唔明點解我冇自信..不過, 始終外边尤其大6咁多靚女, 我點放下心?尤其男人對"外遇"冇抵抗力的...我聽人講, 唔想老公出軌, 聰明的女人会点点点...所以才來請教大家....

複式洋房

我用了整个早上去寫, post後才見到更多回應, 全部都有道理, thank you! 不過我真的强調我並非對他好, 否則他都不会對我好多年...只是未完全接受他上大6及未有信心不"管"一个我認為冇定力的人.

special thanks to 全為愛, 我会細想你的話...

男爵府

明白..明白...
我老公都係成日周圍飛去做野...亦因為呢d成日都有嘈...有老公好似無老公...

算啦...睇開d..男人同女人本身既責任係唔一樣...想法都唔會一樣..
女人始終都係個重心放哂係屋企...男人真係唔會..所以無得公平...

我諗每一個女人心內都想自己老公乖乖地...check到就check...

但事實又幫到d咩呀...無謂搵自己笨...攪到自己成個怨婦..係人都知你小氣...你更靚條件更好有鬼用咩...無自信就咩都食假啦..

要佢尊重你..你先要尊重自己...婚姻不代表大家是連體嬰...要check住先乖既老公比你都唔要啦..你估好多時間心機咩...教下陪下d仔女重好啦...

成日嘈唔好話佢煩呀...我諗你都煩死啦...又講...講黎講去返大6,去滾...唔理屋企...唔愛家庭...講大話...去篤波...唔打電話...etc

我係你就真係無咁好耐力...我好愛好愛我老公...我好驚好驚佢去滾...但我更怕每月惶恐咁生活...我寧願唔愛啦咁...

女人ma...有自信...樂活...無人捨得唔愛你..

大宅

版主, 多謝你出呢個 post, 提醒我不應對老公做的事情.

我相信你老公好愛你同個家, 因為不是愛撐住,
任何人都走左好耐了, 無可能仲在你身旁了.

我出自真心一句, 你好難頂

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"至少達到我計算後set比佢的target"
淨係睇到呢一句我已經覺得你完全無理過你老公感受,我可以話你知,你老公可以忍你忍到今時今日係因為佢仲未遇到一個啱既人,如果你再係咁,你老公有朝一日一定會走人

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

打個比喻:

你係一個國王, 為左保護國民和領土,不斷加高城牆和追蹤監管國民在城外經商的活動...

就算無外敵入侵,相信國民有一天也會叛國!

任何關係(基建)都要用尊重和溝通做基石, 根基不良,你去強行加高,只會加快倒塌....

SORRY....在前文中一D都睇到你丈夫有比人尊重的感覺, 而且鬧交係好自然會用盡說話去傷害對方,可能係言不由衷,我諗你自己都試過,
無需要記住鬧交時對方的說話,只要記住和感恩日常對方為自己做的點滴,
世界係無一種方法令人一定唔會變心, 所以有緣一起時,要好好享受被愛和去愛人的怏樂,唔好浪費時間去擔心快樂幾時會流走!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

"跟著几天他都冇"多謝"我為他生仔...我覺得自己做女人好慘!"

生仔要c6多謝你??????????????

首頁
12345...8

尾頁

跳至