烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問邊個牌子好用呀?

男爵府

孖人 幾好, 不過好貴

伯爵府

我都係孖人, 得一支, 幾好用, 剪生野用佢, 熟既都係佢.
我都想買多支專門剪熟野, 衛生 d.

珊瑚宮

大新銀行做定期半年有得送.

玩具萬歲!

男爵府

買咗啦Buffalo $108.

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

Ikea的廚房剪好好用,用左成年重好利,$12.9!
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

剪唔剪到骨架 (e.g. 雞胸骨)?

原帖由 meko~ 於 10-9-3 20:42 發表

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 meko~ 於 10-9-3 20:42 發表

Me2~我果把都差唔多十年,仲好好用,當年賣$9.9添…

子爵府

張小泉... 10 年都仲咁好用 !!!!!!!

好似 6x - 7x $ ~~~~

買過一把 " 媽人 " ...
好難用 ... 可能我隻手太細... " o乍 " 得好辛苦 !

仲有佢地 d " after purchase " 既 service 唔多好 !
買時又話有咩有咩 warranty ... 仲話有 lifetime warranty !
有咩樹拿返比佢地整就得 !!~

用左無幾耐... 仲間 removable 阡彈弓果度生哂瘦 ~~
(懷疑 hk 代理自己改裝過 d 野 ... 條彈弓一定係 d cheap cheap 爛 metal !!~~~)
拿去問佢地點搞...
佢話唔會換過比我 ..
仲叫我自己清潔 !!!

我堅持叫佢地搞返掂 !
佢同我講佢會用 d 唔知咩同我清潔... 但都唔一定可以 100% 還完 !!

佢地自己都未必搞得掂啦...
仲叫我自己返屋企搞返掂佢 !!!!!!!

仲要把野唔係平先死 !!

以後都唔再用 " 媽人 " !!!!!!

P.S. 我從來唔用 " 汁板 " or 刀斬雞... 因為費事洗汁板 !

生肉都唔會用刀+汁板切... 會用 scissors cut !!

伯爵府

我都係剪刀"較"位有秀積咁, 唔知係唔係, 係啡啡地色 .... 但見無咩影響就繼續用.

我都唔用針板菜刀, 費時洗, 又驚彈到周圍都係, 尤其係生野, 彈到周圍, 抹唔乾淨就好多菌.

原來宜家既廚剪好用, 我賣把平既仲好.

原帖由 iluvmeeself 於 10-9-3 21:40 發表
張小泉... 10 年都仲咁好用 !!!!!!!

好似 6x - 7x $ ~~~~

買過一把 " 媽人 " ...
好難用 ... 可能我隻手太細... " o乍 " 得好辛苦 !

仲有佢地 d " after purchase " 既 service 唔多好 !
買時又話有咩有咩 war ...

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Chamo 於 10-9-3 20:44 發表
剪唔剪到骨架 (e.g. 雞胸骨)?

剪到,我成日用ikea把剪將雞胸剪細舊煲湯

大宅

雙人果把我都覺麻麻地,之前聽人講到佢超好用,個較位彈弓我用一次已經變色,又難剪,雞脾條骨要好吃力剪幾次先剪到,買左成5百幾蚊真係side錢。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 ANN_LAU 於 10-9-4 10:50 發表
雙人果把我都覺麻麻地,之前聽人講到佢超好用,個較位彈弓我用一次已經變色,又難剪,雞脾條骨要好吃力剪幾次先剪到,買左成5百幾蚊真係side錢。

十分認同! 一d都唔好用, 要好用力, 剪到手指損, 後悔聽人講走去買, 我同事都話"封剪", 收埋左唔用.

複式洋房

Ikea的廚房剪好好用,用左成年重好利,$12.9! GOOOOOOOOOOOOOOD

男爵府

IKEA廚剪真係咁好用??等我買多把先!

首頁

尾頁

跳至