跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿b最近唔肯食正餐,無論食粥、飯、面都唔肯食,迫佢食都只係食最多半碗bb碗,有時只係食幾啖,我已經好有心機整唔同既食物,佢都唔合作唔肯食,我好擔心,又唔開心。有無媽咪有類似經驗可以分享下。

別墅

我都有同樣o既問題,我阿b衰到連奶 / 水都唔肯飲,之前都肯自己揸住支奶,而家食唔夠一半就推開支奶,要抱住佢餵佢加再上比d玩具佢玩先肯再飲。

至於固體食物,好在我阿b好鍾意食麵包,我仲可以用麵包+電視引佢開口,到佢有日都食厭左麵包我都唔知點算。

複式洋房

我囡都係一樣,一開始自己會揸住支奶,食到一半就俾返支奶我,要攞d玩具俾佢,佢先肯開口継續食..食粥就少過之前.之前食碗半bb碗,e家只肯食一碗,再要佢食就扮嘔.佢既體重又無乜重過...
原帖由 b-ba-ma 於 10-9-3 21:19 發表
我都有同樣o既問題,我阿b衰到連奶 / 水都唔肯飲,之前都肯自己住支奶,而家食唔夠一半就推開支奶,要抱住佢餵佢加再上比d玩具佢玩先肯再飲。

至於固體食物,好在我阿b好鍾意食麵包,我仲可以用麵包+電視引佢開口,到佢有日都食 ...

複式洋房

我個囡都係咁(佢仲要係細碼B),無論煮乜都唔食,只係食幾啖,佢唔食點迫點氹都唔食,攪到自己好失落,好唔開心,唯有睇開D,希望呢段過渡期快D過.

複式洋房

我個囡一直都唔係好肯食, 到依家都每餐只係食半碗(bb碗), 之後再餵佢就扮嘔, 喊, 推開隻碗, 扣喉...不過依家我都算啦, 佢唔食就由得佢; 但好多時99&姐姐忍唔住,係都要阿囡食完d飯,但每次食完都攪到成身&成地都係飯, 阿囡就係喊到死死吓...

複式洋房

原來有咁多bb都係咁,我因為阿b厭食,我最近都瞓得唔好,發夢都夢見我b唔肯食,又或者夢見佢嘔,好stress....

尋晚我老公餵佢食晚餐,佢要我捉實阿b,咁老公做將粥仔迫進阿b的咀仔,總之全程係喊住食,我覺得好心痛,又唔work... 但老公就覺得無問題.... sigh....

複式洋房

原帖由 b-ba-ma 於 10-9-3 21:19 發表
我都有同樣o既問題,我阿b衰到連奶 / 水都唔肯飲,之前都肯自己揸住支奶,而家食唔夠一半就推開支奶,要抱住佢餵佢加再上比d玩具佢玩先肯再飲。

至於固體食物,好在我阿b好鍾意食麵包,我仲可以用麵包+電視引佢開口,到佢有日都食 ...

我阿b都係要一路玩一路食,6oz奶要分幾次食,攪成個鍾...

別墅

唔通大家果個都係女仔?? 好多人都話b女食野係差d,睇o黎都幾啱喎

別墅

我阿囡會推開d食物整到成地都係,所以每次開餐後都要抹地ga。

原帖由 pookybear 於 10-9-6 09:53 發表
我個囡一直都唔係好肯食, 到依家都每餐只係食半碗(bb碗), 之後再餵佢就扮嘔, 喊, 推開隻碗, 扣喉...不過依家我都算啦, 佢唔食就由得佢; 但好多時99&姐姐忍唔住,係都要阿囡食完d飯,但每次食完都攪到成身&成地都係飯, ...

複式洋房

咁有咩辦法可以令BB女胃口好D呀???

原帖由 b-ba-ma 於 10-9-6 10:38 發表
唔通大家果個都係女仔?? 好多人都話b女食野係差d,睇o黎都幾啱喎

大宅

我個女同你地都一樣唔食粥飯等,一見到粥飯就走開,佢就係食烏DO通心粉等,飯就食兩啖,不過佢好鐘意飲湯,你地試下俾湯BB飲下,起碼有D營養...

複式洋房

係呀,我個女都好鍾意食烏冬,通心粉同飲湯, 每次都食得晒一大碗; 而我哋每次開飯,姐姐就會"畢"一碗湯出嚟,佢就會坐定定飲晒d湯,仲會拍晒手好開心咁.

原帖由 suesue00721 於 10-9-6 21:05 發表
我個女同你地都一樣唔食粥飯等,一見到粥飯就走開,佢就係食烏DO通心粉等,飯就食兩啖,不過佢好鐘意飲湯,你地試下俾湯BB飲下,起碼有D營養...

複式洋房

我個囡依家一直都只係食緊粥仔,仲未食飯,通心粉之类既野,因為我唔識得點樣煮.各位媽媽可唔可以教我點樣煮呀?(只係俾bb一個人既份量)

大宅

其他同煮粥仔差不多,係用d肉煮左個湯先,等佢有d味之後放粉粉落去就ok,不過通心粉就要過冷河.
原帖由 於 10-9-7 16:21 發表
我個囡依家一直都只係食緊粥仔,仲未食飯,通心粉之类既野,因為我唔識得點樣煮.各位媽媽可唔可以教我點樣煮呀?(只係俾bb一個人既份量)

複式洋房

哦~原來係咁呀,咁d肉大概要煮幾耐架.仲有d通心粉,烏冬使唔使要煮"南"D呢..?
原帖由 suesue00721 於 10-9-7 21:35 發表
其他同煮粥仔差不多,係用d肉煮左個湯先,等佢有d味之後放粉粉落去就ok,不過通心粉就要過冷河.

大宅

我會豬肉煮10分鐘到.我唔會煮太林d粉粉,因為bb食得慢會索水.
原帖由 於 10-9-8 00:44 發表
哦~原來係咁呀,咁d肉大概要煮幾耐架.仲有d通心粉,烏冬使唔使要煮"南"D呢..?

複式洋房

明白晒.唔詃晒~
原帖由 suesue00721 於 10-9-8 19:39 發表
我會豬肉煮10分鐘到.我唔會煮太林d粉粉,因為bb食得慢會索水.

大宅

我個仔le排都係咁...唔多食野!
佢之前都唔係食得好叻既bb...不過都叫做每餐食到碗幾兩碗粥...又try緊食爛飯仔...食肉粒菜粒...食得好好地...點知le期又開始唔肯食!
食一半就及皮4 ...一係就含住啖飯唔吞!
真係下下都食成粒鐘...激死~~~

我地估有幾個可能性...
1.佢出緊4隻犬齒,可能牙肉痛唔舒服唔想咬野..
2.佢嫌d bb飯 冇味...唔like 食(我地間唔時都有比大人野去試下既~~~)
3.太多野玩分心

所以我同保姆ee又試下le幾招...
1. 煮飯d杰粥同攪菜攪肉...等佢唔好咬得咁辛苦!等佢d牙出左黎再試飯仔!le幾日試左又好似ok...食得返兩碗~~~
2.加少少調味...e.g 煮菜加少少salt...d肉用少少豉油調味...不過唔會太多...始終係小朋友~~~
3.食飯唔開電視,改為睇書仔...le招一時時得la!

總之整野佢食真係辛苦過煮9大鬼呀~~~
不過ee成日都話...唔洗擔心...小朋友餓就會食...同埋佢地成日都變...佢唔會一世都唔食野既...sigh!!希望la!
大家加油lor~~~~

大宅

你d一個問題我個女已經發生左2個月啦...你可以試下健脾湯,我個女好work.
原帖由 菜菜子媽媽 於 10-9-14 23:17 發表
我個仔le排都係咁...唔多食野!
佢之前都唔係食得好叻既bb...不過都叫做每餐食到碗幾兩碗粥...又try緊食爛飯仔...食肉粒菜粒...食得好好地...點知le期又開始唔肯食!
食一半就及皮4 ...一係就含住啖飯唔吞!
真係下下都 ...

別墅

好媽媽勳章

原來有同道中人....我仔一向飲奶麻麻,一日兩餐奶兩餐粥, 奶通常飲(大約)150ml,好肚餓先會飲晒成支220ml(瑞士寶兒), 衰起上嚟飲幾十ml就唔要, 要等佢瞓著咗塞入佢個口先飲; 粥就幾個月前叻仔啲,每餐1碗半大人碗, 依家煮杰咗,又無將啲餸打成茸,只係切粒粒蒸熟再放入粥裡面,想訓練佢咬野, 咁佢就食少咗好多,大約大半碗大人碗,遇到有啲餸大粒少少無咁稔,佢會成啖粥Lur番出嚟, 以前20-30分鐘食晒碗半, 依家食over一個鐘都係大半碗, 仲要不停同佢執番啲Lur出嚟嘅飯,成身污糟晒,佢又無耐性,坐坐吓high chair就扭落地,近日病咗再食少啲,體重好多個月都係19磅幾無升反跌,塊面都瘦晒, 我喺facebook登記攞咗惠氏膳兒加嘅sample, 諗住一陣試吓俾佢食吓,另外飲咩奶粉可以令佢肥返啲呢?

首頁

尾頁

跳至