跳至

首頁

尾頁

大宅

點煲架??????

原帖由 suesue00721 於 10-9-20 17:40 發表
你d一個問題我個女已經發生左2個月啦...你可以試下健脾湯,我個女好work.

大宅

HAAH!!!我同你都幾似....我又係TRY過瑞士寶兒...不過亞仔唔多LIKE!
岩岩都拎左饍而家既SAMPLE...睇下佢會唔會好D!

其實市面上有幾隻奶粉都係比D食得唔好 OR食量少既小朋友飲...E.G SIMALIC NEOSURE....PEDISURE等!!!

原帖由 Kaydenbb 於 10-9-20 23:20 發表
原來有同道中人....我仔一向飲奶麻麻,一日兩餐奶兩餐粥, 奶通常飲(大約)150ml,好肚餓先會飲晒成支220ml(瑞士寶兒), 衰起上嚟飲幾十ml就唔要, 要等佢瞓著咗塞入佢個口先飲; 粥就幾個月前叻仔啲,每餐1碗半大人碗, 依家 ...

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個仔又係一樣 ~ 2 weeks 前開始唔鐘意飲奶, 每次一見到 bottle 就喊, 仲成日喊到嘔, 之後用水杯, 飲管杯, 再轉奶, 效果都係麻麻, 最後同佢轉左飲羊奶, 雖然都唔係太鐘意飲, 不過就比飲牛奶好, 而家羊奶比牛奶更易吸收, 佢一喊就嘔奶的情況冇左

別墅

好媽媽勳章

原帖由 菜菜子媽媽 於 10-9-21 00:16 發表
HAAH!!!我同你都幾似....我又係TRY過瑞士寶兒...不過亞仔唔多LIKE!
岩岩都拎左饍而家既SAMPLE...睇下佢會唔會好D!

其實市面上有幾隻奶粉都係比D食得唔好 OR食量少既小朋友飲...E.G SIMALIC NEOSURE....PEDISURE等!! ...

尋晚試咗膳兒加,趁佢瞓著塞入佢口,但都係飲30ml就唔要(可能太眼瞓唔想食);今朝佢起身唔順氣再試,初初飲40ml就唔要,隔45分鐘後攤凍支奶再俾佢, 佢飲晒!!開心到我呢~~!!(膳兒加好香雲呢拿味)
另外,我仔食杰粥仔/爛飯仔含住唔吞,食1碗要攪一個鐘嘅問題今日亦暫時解決咗, 我見姐姐餵佢食到好似誓願咁,嬲起上嚟成碗飯仔放入攪拌機攪爛佢,變咗稀啲嘅粥仔, 佢就好有效率啖啖吞晒, 食晒一大碗(400ml), 即係平時唔係無胃口, 係懶o趙,要佢o趙就食得慢同埋寧願食少啲,我唯有向現實低頭 , 佢近排咁瘦,暫時俾佢食番粥仔先, 等佢長吓肉再訓練佢食飯仔咬吓野.
唉~~咁啱我病咗喺屋企先可以作出判斷去解決問題,否則阿仔就一日瘦過一日; 姐姐你叫佢做一就一, 二就二, 真係唔會再思考,真係羨慕啲full-time媽咪可以一手一腳湊番自己個B.

複式洋房

我囡囡都係唔肯o趙野,所以到依家一直都係食緊杰粥,

複式洋房

原帖由 於 10-9-23 16:09 發表
我囡囡都係唔肯o趙野,所以到依家一直都係食緊杰粥,

我阿仔都係,仲要係食一碗bb碗要用1粒鐘,晚餐仲只肯食幾匙。好沮喪啊....

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Joyfulness 於 10-9-24 14:41 發表

我阿仔都係,仲要係食一碗bb碗要用1粒鐘,晚餐仲只肯食幾匙。好沮喪啊....

你煮咩粥同埋點煮啊? 講嚟聽吓睇吓有乜唔妥?!

複式洋房

我囡佢食一碗半(BB碗)用半個鐘至45分鐘到.我個囡食粥一定要睇電視,飲奶奶時要玩平時無得玩既野(細細件嗰d)唔係既就唔食同唔飲.你呀仔唔肯食,你有無試攞d野俾佢玩,分散你既注意,再喂呀..
原帖由 Joyfulness 於 10-9-24 14:41 發表

複式洋房

原帖由 於 10-9-25 00:42 發表
我囡佢食一碗半(BB碗)用半個鐘至45分鐘到.我個囡食粥一定要睇電視,飲奶奶時要玩平時無得玩既野(細細件嗰d)唔係既就唔食同唔飲.你呀仔唔肯食,你有無試攞d野俾佢玩,分散你既注意,再喂呀.. ...

有呀,已經比好多嘢佢玩,睇DVD、聽歌、睇書、唱歌都試過,尋晚我同老公合作,佢食一匙,就比佢係個箱抽一樣嘢,玩下咸下先食完一碗bb碗....sigh,佢以前食得好好...大下大下就坐唔定,又唔何作

複式洋房

原帖由 Kaydenbb 於 10-9-24 18:28 發表

你煮咩粥同埋點煮啊? 講嚟聽吓睇吓有乜唔妥?!

我通常煮肉碎粥,但係d肉已經攪到好綿,再加一至兩樣蔬菜,同半隻旦王,再加少少鹽,見佢成日含住啖粥,最近d材料都係整得唔駛點咀嚼。

口味好似成日變,尋日好鐘意芝士薯蓉,今日可以一啖都唔食。有一晚食大快活肉醬意粉,都比d佢食,睇下佢係唔係大個仔,想食大人樣,佢食左幾啖,都唔食。好似大開個口都唔想,只係想玩。

大宅

原帖由 菜菜子媽媽 於 10-9-14 23:17 發表
我個仔le排都係咁...唔多食野!
佢之前都唔係食得好叻既bb...不過都叫做每餐食到碗幾兩碗粥...又try緊食爛飯仔...食肉粒菜粒...食得好好地...點知le期又開始唔肯食!
食一半就及皮4 ...一係就含住啖飯唔吞!
真係下下都 ...

我個仔都係一樣, 只顧住玩, 食奶都麻麻地, 最慘係佢睡得唔好, 好多時都係半夜"醒"幾次先訓番, 日頭又顧住玩唔願訓, 呢幾個星期日日喊, 日日"摟計", 日日發頗氣, 日日睡得唔好....唉, 我都知佢出牙好辛苦, 但又唔知有咩可以幫下佢, 請問有無媽咪指教下呀......

大宅

我個仔都有try 膳兒加...佢都好like隻味...一口氣都飲哂咁濟...不過我發覺佢飲完第二日會冇屎痾...我只係一日try一餐就咁...所以我唔敢一日轉哂3餐呀...你個b有冇le個問題le?

我個b咪又係懶趙lor....係必要時都要食返粥...間唔時再try下食飯仔lor...又唔好比佢懶慣!!!

原帖由 Kaydenbb 於 10-9-21 16:30 發表

尋晚試咗膳兒加,趁佢瞓著塞入佢口,但都係飲30ml就唔要(可能太眼瞓唔想食);今朝佢起身唔順氣再試,初初飲40ml就唔要,隔45分鐘後攤凍支奶再俾佢, 佢飲晒!!開心到我呢~~!!(膳兒加好香雲呢拿味)
另外,我仔食杰 ...

複式洋房

hey, 我hayley都有食野既麻煩ar...

佢食粥食飯其實都叫食得唔錯, 食得快的... 不過我發現佢係唔咬野, 就咁吞! 其實我已經將d瓜切粒粒, 肉是攪碎, 不過都有一粒粒的... 我發現如果飯+材料mixed埋, 佢會食! 但當只是俾佢食瓜粒肉粒, 佢會立即lur!! 就算有時mixed埋, 佢發現o個一啖有大少少的瓜粒肉粒,都會lur...

我唔知佢食懶咬定係唔鐘意食穀類以外的食物。。。因為佢係真係好鐘意食餅/包/飯。。。有時俾麵佢, 佢都食,都係要咬的, 包都要咬啦,咁。。。係唔係代表佢唔鐘意食"送"? 我好擔心,擔心佢偏食。。。好擔心再大少少都係咁。。。我見人地好多bb出街都lur大人俾野食,hayley都會,不過俾佢食,一入口佢就好多時lur...唉。。。 唔知點算

複式洋房

Before reading the post here, I thought my son is the only 'troublesome' one; but now I know so many babies have the same problem at mealtime!!

I had lost my temper a few times because my son refused to eat. He is not full or having no appetite, he is just not wanting to sit down properly to eat. I was so frustrated, especially when I have spent hours preparing his meal! But now, I am learning to calm down and take things easy... as some experts say you should never 'fight' with your child over mealtime. It is easier said than done though! Now my son is 16 months old and he is feeding on 'thick' congee. Normally he can finish 70% of a normal adult rice bowl but it takes over an hour to finish. Sometimes he eats well sometimes he doesn't... so I have to 'take it easy' ~~~

複式洋房

原帖由 jessicaso 於 10-10-7 10:43 發表
Before reading the post here, I thought my son is the only 'troublesome' one; but now I know so many babies have the same problem at mealtime!!

I had lost my temper a few times because my son refus ...

totally understood....sigh....

複式洋房

你哋都好吖,起碼BB肯試吓,我個仔到家陣都仲係食緊糊仔,一俾粥佢就推開,或者作嘔啦...其他我都試過..一啖起兩啖止..我都唔知點算

別墅

很少見大家post,好久沒上來了,原來大家都有類似問題,我的bb都係好懶趙lor,因他腸胃不好,我仍是半杰粥咋,佢肯食,但便便硬,成日要食好多水果先有便便,仲要比野玩先肯食水吃生果,真是不容易,大家加油呀.

我的bb的肚好脹,今日看醫生說他有肚風和胃氣,仲要食胃藥,想問吓大家知不知有什麼方法呢?他由一個偏大碼的b變了瘦b了.

請問大家是否8隻牙,我bb剛出到8隻牙,有人講我地趙是用旁邊的吠齒,所以他們趙得不好,希望可以安慰吓大家啦.

另外想問吓大家你們是食多少餐的.我還是2餐粥3餐奶咋,他近來常病,食藥胃口差,我想轉3餐粥,早上約7時吃奶和晚上吃奶,10:30am,2pm,6pm吃粥是否有d怪呢,我本來想早上吃粥的,但姐姐說趕不到煲?

不好意思,真多問題了,

原帖由 菜菜子媽媽 於 10-10-1 00:50 發表
我個仔都有try 膳兒加...佢都好like隻味...一口氣都飲哂咁濟...不過我發覺佢飲完第二日會冇屎痾...我只係一日try一餐就咁...所以我唔敢一日轉哂3餐呀...你個b有冇le個問題le?

我個b咪又係懶趙lor....係必要時都要食 ...

首頁

尾頁

跳至