自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

陪月員一星期工作6天, 每天8hrs, 扣除0.5hr買送時間, 講明不會幫忙做家務~

收費$13k-$14k!!

請問各位覺得收費是否合理呢?

侯爵府

我覺得差不多, 之前我請的陪員, 不用她買餸及返五日, 價錢平你1~2K左右....

原帖由 ISho 於 10-9-3 17:06 發表
陪月員一星期工作6天, 每天8hrs, 扣除0.5hr買送時間, 講明不會幫忙做家務~

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ISho 於 10-9-3 17:06 發表

我個都係咁上下錢, 不過佢話會做少少家務, E.g.掃地, 抹下塵咁

我第一胎時請左個唔駛$10000的, 但少d經驗, 所以收平d, 依家聽聞佢收$12800了

別墅

咁應該幾多先合理呀? 因為第一次請唔知價~

原帖由 二少奶 於 10-9-3 17:16 發表
貴啦!

別墅

其實呢個係朋友介紹, 佢3個月前幫我朋友做, 收$9,500!! 跟住我朋友介紹俾我時, 雖然有同我講佢會收貴啲, 因為之前佢個價係熟人價...不過我又覺得好似加得太多 加over 30%!!!!

原帖由 l_wingwing 於 10-9-3 17:20 發表

我個都係咁上下錢, 不過佢話會做少少家務, E.g.掃地, 抹下塵咁

我第一胎時請左個唔駛$10000的, 但少d經驗, 所以收平d, 依家聽聞佢收$12800了

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

要睇經驗喎,
我見有d 口碑好既,
一星期5日都收$15000。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ISho 於 10-9-3 17:28 發表
其實呢個係朋友介紹, 佢3個月前幫我朋友做, 收$9,500!! 跟住我朋友介紹俾我時, 雖然有同我講佢會收貴啲, 因為之前佢個價係熟人價...不過我又覺得好似加得太多 加over 30%!!!!

...

咁佢都好"起巿"喎...不過你朋友有咩comment? 係咪真係好好?? 好的陪月難求呀, 如果真係掂, 俾貴少少好過//

禁止訪問

別墅

我果個都係朋友介紹, 12K, 一星期返6日, 每日8小時, 45分鐘買餸, 會幫我做少量家務

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

唔好意思, 有少少離題....我想問o下你地選擇陪月員時, 會唔會考慮佢o既年齡呢? 最大唔好超過幾多歲, 最細唔好細過幾多歲呢?

大宅

原帖由 Edithcsm 於 10-9-3 18:42 發表
唔好意思, 有少少離題....我想問o下你地選擇陪月員時, 會唔會考慮佢o既年齡呢? 最大唔好超過幾多歲, 最細唔好細過幾多歲呢?

其實陪月員全部都係生育過既太太們,有一定育嬰經驗,所以年紀唔係最大關健,反而係口碑先係最重要,好既陪月員收得貴d係有道理既...有市有價嘛~(個人意見咋!)

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

多謝你回覆先, 其實係我自己想做陪月員, 不過我年紀可能同準/新媽媽差不多, 會唔會因為咁樣而對我冇信心呢?
原帖由 meilo 於 10-9-3 18:48 發表

其實陪月員全部都係生育過既太太們,有一定育嬰經驗,所以年紀唔係最大關健,反而係口碑先係最重要,好既陪月員收得貴d係有道理既...有市有價嘛~(個人意見咋!) ...

子爵府

原帖由 Edithcsm 於 10-9-3 20:22 發表
多謝你回覆先, 其實係我自己想做陪月員, 不過我年紀可能同準/新媽媽差不多, 會唔會因為咁樣而對我冇信心呢?

但經驗是累職的,通常上課的機構會爲畢業學員介紹工作,做多幾次比人知道你的經驗和工作口碑,便不愁工作。

你報了課程未?

如果未,其實目前要担心的,反而不是將來的僱主,而是找不找到好的培訓中心,如果你年紀太輕,不知中心會不會接受你報讀,因爲佢哋都好揀學生。

首頁

尾頁

跳至