論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做左1.5日話吾做

現成工人之前果家人做左4年..
之前照顧age 5, 3.5, 1.5 即係大果個之前係一歲, 共2個工人

佢今日我一起身佢同我講SORRY 吾做, 原因係佢吾想再照顧BB, 根本E 1.5日佢都無咩照顧BB, 有陪月, MID NIGHT 都係我老公TAKE CARE BB

老公再問原來佢怕以後無得放星期日...同埋湊BB 悶又要早起又要夜奶

9-16 visa valid 衣家係偷步返工

佢要求如下
9-12 -9-16 holiday (ind. new yr) living out
9-19 holiday

all sunday holiday back home at 830pm

甘佢而家去左CWB 玩..830pm 回家

比你你會覺得點????

大宅

回覆 1# 生牛河 的文章

工人做左1.5日話吾做

之前照顧age 5, 3.5, 1.5 即係大果個之前係一歲, 共2個工人

佢今日我一起身佢同我講SORRY 吾做, 原因係佢吾想再照顧BB, 根本E 1.5日佢都無咩照顧BB, 有陪月, MID NIGHT 都係我老公TAKE CARE BB

老公再問原來佢怕以後無得放星期日...我原本9月吾想佢放, 琴晚佢話要放9-12, 9-19 我OK
佢話930PM回來我話吾OK 要830PM 回來. 同埋湊BB 悶又要早起又要夜奶

9-16 visa valid 衣家係偷步返工

佢今早要求如下
9-12 -9-16 holiday (ind. new yr) living out
9-19 holiday

all sunday holiday back home at 830pm

我老公應成矩

甘佢而家去左CWB 玩..830pm 回家

比你你會覺得點????

珍珠宮

畀面勳章

同AGENT講啦, 比著我, 我唔會留佢, VISA係16/9開始, 你咪只係比番佢同你工作過既日子既人工佢囉. 佢都冇心做, 岩岩上工就同你講條件, 叫佢過主啦.

大宅

佢無心做又同你講條件。

叫佢比一個月通知金你咁就走得啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢根本來嘆世界嘅. 唔係做野嘅. 佢概然自己話唔做, 唔使補. 7:30 就死入房. 今因holiday. 叫佢快消失. 都唔知係咪來HK主要做麥落.

大宅

回覆 5# lily-of-valley 的文章

ai...我想問如果9-16 VISA 先生效, 甘如果係LI 日之前我吾要佢

我要吾要補$比佢返印

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 生牛河 於 10-9-5 12:51 發表
ai...我想問如果9-16 VISA 先生效, 甘如果係LI 日之前我吾要佢

我要吾要補$比佢返印

呢樣我唔知. 但佢自己話唔做. 係local印, 你不如問吓勞工處. 但呢件野一定要掃把.

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

既然佢唔做,又未出 visa 快 d 請佢走, 如果唔係 visa 出咗你要比機票 & 一個月通知金或通知期,呢幾日當佢做 part time 出番糧比佢免得佢玩野。法例上出咗 visa ,你已經係僱主要比机票及通知期。
重有佢太多要求又7點鐘瞓覺,你都幾難要佢聽你 instruction 做野,揾過一個啦,佢已經成精架啦。
題外話,點解做咗1.5日會有假放?
原帖由 生牛河 於 10-9-5 12:51 發表

我要吾要補$比佢返印

大宅

回覆 9# kinglongma 的文章

佢同我老公講佢完左約其實想放下假先返E 份新工..

甘我坐緊月鬼知甘多野咩...

甘我頭先打比佢問佢而家佢點, 佢話開心D, 同對吾住WOR~~

我真係吾知佢係吾係因為好想放個LONG VOCATION 先返我E份工..

原來佢係PROMISE 十月中先返...等我甘開心, 佢早左返...

如果佢真係因為想放個LONG VOCATION 而吾開心我可以理解...

不過...D 工人真係令人R 晒頭...

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

算吧 ! 打工皇帝.......要求多多......走走 !

原帖由 生牛河 於 10-9-5 11:46 發表
工人做左1.5日話吾做

佢今日我一起身佢同我講SORRY 吾做, 原因係佢吾想再照顧BB, 根本E 1.5日佢都無咩照顧BB, 有陪月, MID ...

男爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yes, yes. 太過份了.

原帖由 janehk 於 10-9-5 12:19 發表
佢無心做又同你講條件。

叫佢比一個月通知金你咁就走得啦。

大宅

畀面勳章 陪月勳章

所以好多決定要即時,如果唔係,佢同佢啲friend商量完,就會有唔同嘅結果!

就好似今次咁,本來話唔做,而家happy完,返來又話繼續,下次可能佢做錯嘢,你話佢,佢又會話唔做呢!本地完約就係咁,好識玩手段,知你無佢唔得,炒佢又要補錢!

不過你係咪仲想用佢?
如果係,不如同佢講清楚,溝通好啲,你要求佢幾點起身、瞓覺,幾時有得放假 (例如隔個星期,有得放星期日),放假要幾點返等,你要求佢工作嘅水準.....

睇佢接唔接受,唔like就叫佢寫辭職信比你!

原帖由 生牛河 於 10-9-5 14:10 發表

甘我頭先打比佢問佢而家佢點, 佢話開心D, 同對吾住WOR~~

我真係吾知佢係吾係因為好想放個LONG VOCATION 先返我E份工..

原來佢係PROM ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁快就講條件,驚佢根本無心做...

伯爵府

原帖由 生牛河 於 10-9-5 11:46 發表
工人做左1.5日話吾做

佢今日我一起身佢同我講SORRY 吾做, 原因係佢吾想再照顧BB, 根本E 1.5日佢都無咩照顧BB, 有陪月, MID ...

佢係咪比假資料你呀 ?你有無聯絡過佢之前既僱主? 我估而家香港好少人會生3個,仲要係咁近,你可以叫佢比之前份綠色合約你看,佢地個個都話自己識揍小朋友,可能佢根本未揍過小朋友,所以想唔做囉!

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔好俾佢知, 夾佢返agent到, 俾返日半人工佢, visa都未valid, 要佢簽返係佢唔想上工, 叫agent通知返入境處, 咁你唔駛負責任

象牙宮

原帖由 生牛河 於 10-9-5 14:10 發表

原來佢係PROM ...

趁佢未有visa, 快炒. 可能件野心知肚明, 而家扭計無著數, 等有visa, 正式生效至來屈你補錢.

你一定要以快打慢. 呢件野心腸惡毒, 留多日, 危險多D.

複式洋房

請佢之前, 佢應該知道要TAKE CARE NEW BORN BB.
現在一返工便講條件, 佢都無心做份工.

這人不可留, 因為無心做, 即第時佢都吾會同BB玩.
只會給BB食同SLEEP. 其他時間, BB便同棄嬰無分別.

現在有陪月, 你可以問一問陪月可不可陪耐一點.
你便換另一個工人.

好過他日他對BB 不利

珍珠宮

原帖由 生牛河 於 10-9-5 11:50 發表
工人做左1.5日話吾做

樓主:
你老公点解要答應佢嘅條件?
佢一早應該知份工係要凑bb, 返咗日半工先講呢d 要求, 咁分明係要脅, 快快襯佢visa 未valid 叫佢走, 否則佢嘅要求陸續出台, 你就要俾多一個月人工先炒到佢!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

無心做唔好用佢啦…快啲請過件新…而家啲公主唔係嚟打工㗎…似嚟嘆世界囉…我之前都請咗好耐先請到個本地印肯湊初生…

首頁

尾頁

跳至