親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

anyone have been to 韓國自由行 for skiing? which ski resort (with hot spring) is suitable for kids? please kindly share your plan/experience. Thx a lot!!

男爵府

回覆 1# BigMac16 的文章

你幾時去呀? 我訂左機票20/12去, 我地住龍平, 個到有個peak island, 有溫泉浸.
:) :)

大宅

toto,
i am planning to go in X'mas as well.... you booked very early wor.... can you share your plan with me, becasue this is my first time 自由行去Ski... still haven't got any idea, is it easy?

男爵府

原帖由 BigMac16 於 10-9-6 09:55 發表
toto,
i am planning to go in X'mas as well.... you booked very early wor.... can you share your plan with me, becasue this is my first time 自由行去Ski... still haven't got any idea, is it easy?

其實我覺得自由行唔難, 我地舊年都係自由行去韓國滑雪. 不過你最好去韓國觀光社攞D資料, 一定要攞中英文既地鐵圖, 因為佢地地鐵買票機係有英文同韓文既, 但就無中文, 不過月台既指示係有中文, 同埋而家都有韓國人識講普通話, 但英文就真係唔得law.
我地舊年都係去龍平滑雪, 我地就覺得好好玩, 所以今年都係去返龍平, 我地會去韓國11日, 其中會有5晚係龍平, 可能會有4日去釜山, 餘下2日會係首爾.

公爵府

想問各位是否本身已識滑雪的?
我也想帶7歲的仔仔去滑雪,但我和老公都唔識,唔知滑雪場有無得學?

大宅

you can learn skiing there. There are many instructor...

大宅

Hi, I am also planning to go to Yongpyong for ski this winter. For those who have been there before, would you recommend to book hotel directly with Yongpyong or through agent in HK? Does anyone know if there is bus from Yongpyong to Mt. Seorak? Thanks!

大宅

toto,
rec'd your PM. Thanks a lot

男爵府

原帖由 BigMac16 於 10-9-7 15:41 發表
toto,
rec'd your PM. Thanks a lot

BigMac16,

you're welcome, check PM again

大宅

回覆 1# toto 的文章

Hi toto,

If we want to experience the snowing, can you suggest which month would be more suitable visiting Korea ?

Many thanks.

公爵府

原帖由 BigMac16 於 10-9-7 10:02 發表
you can learn skiing there. There are many instructor...

想問是否用英文呢?如果一家大細的英文都一般過一般,學唔學到呢?費用多少呢?

男爵府

原帖由 chuchuma 於 10-9-7 15:52 發表
Hi toto,

If we want to experience the snowing, can you suggest which month would be more suitable visiting Korea ?

Many thanks.

其實我都係舊年同今年既X'mas去韓國滑雪, 因為要就小朋友放假, 不過我覺得最好1月中, 避開晒D假期, 因為真係好多人, 而X'mas有可能降雪量不足以人造雪代替, 而2月又係農曆新年會好多人.

男爵府

原帖由 heilok 於 10-9-7 17:32 發表

想問是否用英文呢?如果一家大細的英文都一般過一般,學唔學到呢?費用多少呢?

我上年都有請教練, 不過佢唔識英文, 我地都係用身體語言溝通, 又ok無問題woo, 我老公完全唔識滑雪, 佢居然仲學識左, 仲滑得好好, 教練仲帶我到去中級賽道玩, 所以對我來說, 教練識唔識英文都無問題.

大宅

heilok,
Agreed to toto. Use your body language is ok.... because Korean can't really speak in english

大宅

up!

民房

我可以分享一下少少經驗:

韓國雪場所謂ENGLISH INSTRUCTOR, 其實只係識少少英文單字, 唔好奢望佢地會同你講到或聽到全句英文, 大部份都係靠身體語言同觀察, 當然如果你有運動細胞會較容易學識

如果完全唔識滑雪的話又想學識, 咁滑雪時間最緊要夠長, 一般要學識最好有兩日full day, 學識的意思係可以上lift, 落lift, 滑下來, 轉彎, 剎停. 如果得幾個鐘頭就只能夠叫做"玩過", 因為淨係試鞋試雪具都試你大半個鐘, 可能連lift都未搭過就要走人.

男爵府

原帖由 denali 於 10-9-10 08:32 發表
我可以分享一下少少經驗:

韓國雪場所謂ENGLISH INSTRUCTOR, 其實只係識少少英文單字, 唔好奢望佢地會同你講到或聽到全句英文, 大部份都係靠身體語言同觀察, 當然如果你有運動細胞會較容易學識

如果完全唔識滑雪的 ...

其實要學識滑雪真係要玩2日或以上先可要講識, 當然都仲要睇你有無運動細胞喇!
不過我舊年去龍平真見到佢地有鬼婆教滑雪嫁, 但外籍教練可能唔多囉, 要早d book.

民房

原帖由 BigMac16 於 10-9-6 09:55 發表
toto,

自由行要準備的事很多, 價錢都會貴d, 但自由度較大, 較多滿足感.

各大雪場都有自己網站, 教你如何坐shuttle 由首爾去, 通常都係響蠶室開車, 蠶室可以坐地鐵去, 要注意shuttle開車時間

各大雪場自家都有個resort, 價錢會較貴, 但就近雪場, 一出門口就係. 雪場週邊好多motel, 價錢較便宜, 質素不差, 很多自由行都住這些motel.

進出雪場是不收費的, 搭lift先要俾錢, 如果你可以自己帶雪具, 自己行上山坡滑下來, 係一毫子都唔使俾的 (當然99%無人會咁做, 只有初學者先會步行上坡)

大宅

To all experienced skiiers in Korea, which ski resort do you think is best for family with kids? I have only been to Phoenix Park & High 1, am planning to try Yongpyong this time. Hope it's not too old.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Jsmami 於 10-9-10 13:56 發表
To all experienced skiiers in Korea, which ski resort do you think is best for family with kids? I have only been to Phoenix Park & High 1, am planning to try Yongpyong this time. Hope it's not too ...

Phoenix Park, High 1 & Yongpyong 都去過, 最新就應該係 High 1, 龍平都幾好玩, 鳳凰城我就覺得一般

首頁

尾頁

跳至