婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有個18個月大既女, 又啱啱有左bb下年3月出生, 而家個女係工人加99湊(因為同99一齊住, 99同62分開左好幾年了, 所以無得選擇搬開住), 其實未有大女同請工人前, 我地兩個都好客氣同相處幾好, 不過自從大女出生同請左工人後, 我地兩個開始好多意見....有一排仲好差tim....佢好唔like個工人, 但我又覺得個工人幾好~

所以我想問下大家意見, 我應唔應該生完第二胎後, 放棄分工, 自己同工人一齊湊呢? 其實錢方面我係可以唔返工的, 我都好想俾多啲時間俾對小朋友, 但又驚日日對住99到時意見仲多....頭痛!!!

子爵府

大廚勳章

我覺得你如果辭左工係屋企, 日日對住個99 意見仲多, 到時你99 不係覺得個工人不好, 而係覺得你不好, 但你又不能搬出去住, 只有你返工, 減少同99 相對的時間.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果你唔返工日日係屋企對住你奶奶咪仲慘?

如果佢唔鍾意工人,你可唔可以唔要工人呢?你囡囡應該9月可以返N,到時你同奶奶兩個大人湊一個B,應該都好輕鬆~!

別墅

我自己又覺得如果錢可以既, 做ftm係好架
對小朋友好丫嘛 (無考慮你99架, 因為我覺得小朋友係最重要)
99既野, 我覺得唔喜歡咪唔理佢, 無理由因為佢我要去返工唔陪對小朋友架

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

當你24hrs對住奶奶會總多野煩, 返工起碼可以清淨吓.
唔係好多99肯幫人湊BB, 總要遲D有多個tim. 老人家會煩D, 你未就下佢啦.

首頁

尾頁

跳至