時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

蘋果日報
A19 | 專欄專論 | 八方人物

八方人物:救援醫生要菲律賓「封院」運送Jason

港人在菲律賓遭脅持的慘劇發生後,前赴當地協助傷者的瑪麗醫院急症科主管唐漢軍醫生深明,救援不可再浪費一分半秒,醫療隊伍於往馬尼拉的機上已手部署;運送梁頌學(Jason)返港時,又把握醫療專機落地加油的時間,將Jason送往機場,結果毋須4小時,已將Jason由馬尼拉運到屯門醫院。 「飛機上做好部署」 8月23日,唐漢軍醫生與不少市民一樣,由下午在電視機前看被脅持的港人拉起窗簾露出無奈表情,到晚上司機突然衝出來指車上人質已被殺,「一刻我依然唔信」。一輪駁火後,「見到有第一個生還者,就好希望會再多一個」,但眼見再無人質自行離開車廂,唐醫生與廣大市民一樣,心裏一沉。 曾參與南亞海嘯和四川地震救災工作的唐漢軍二話不說,收拾好只有數件衣服、一部手機、一部電腦及簡單急救工具的行裝,趕往機場搭政府專機直奔馬尼拉。在機上掌握的資料有限,「只知幾多人死、幾多人傷,但傷成點完全唔知」,幸有兩名正於馬尼拉出席醫療會議的生署醫生先到醫院了解事件,「飛機上面我已經透過SMS,從兩位醫生得知生還者具體傷勢,為落機後工作做好部署」。 醫療團隊甫落機直接前往醫院,協助照顧傷者;唐漢軍負責先到醫院了解易小玲及陳國柱的情況,再到另一醫院探望Jason。待屯門醫院腦神經外科主管方道生到達馬尼拉,並獲Jason母親首肯,將Jason運返香港治療,醫療隊伍又面對另一大挑戰:Jason當時腦壓尚未穩定,如何將運送的影響減到最低? 唐說,全亞太區只有兩部醫療專機,其中一部當日已被人徵用,「要靠香港同事不斷打電話,先搵到另一架專機去接Jason」;找到專機後,一眾醫護人員又要研究如何用最短時間,將Jason送返香港,「為Jason,我當時可以話係乜大膽要求都可以提出」。 「好多事控制唔到」 其中一個要求,是要Jason入住的醫院「封院」,減少運送期間外界對Jason的影響;唐又要求該院副院長與他「排演」將Jason送上救護車的過程,以確保無保安漏洞,或殺出傳媒阻礙運送。 醫療專機降落馬尼拉機場後,醫療團隊利用專機入油的時間,將Jason送到機場,直至回到香港的屯門醫院,前後花了不足4小時。 一眾傷者送返香港後,唐漢軍的救援工作告一段落。但曾多次參與海外救援的他和很多港人一樣,繼續被牽動情緒。唐說:「馬尼拉事件的震撼,可以話等如四川地震同布吉海嘯總和,因為受害係香港人,感覺好近!」 唐說,在飛往馬尼拉的機上拿受害港人的名單一看再看,「雖然唔認識佢,但又好似相處過」。雖見慣生死,但馬尼拉事件讓唐漢軍對生命更有體會,「好多事連醫生都控制唔到,惟有盡力做」。他寄語港人,珍惜所有,「唔好只識得埋怨自己乜都冇」。

睇完之後, 我更加覺得
香港醫護人員真係好得!!

珍珠宮

香港醫護人員真係國際級水平架,你睇沙士時,咁大衝擊,成個醫療系統都仍然運作!

珍珠宮

香港醫護人員令我覺得好自豪!

公爵府

睇完我好感動

王國長老

王國長老

又忍唔住再次落淚.

成件事, 背後有好多人付出, 好多無名英雄, 我地未必知曉, 唯有在此致上最高謝意.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 edea 於 10-9-6 15:36 發表
又忍唔住再次落淚.

成件事, 背後有好多人付出, 好多無名英雄, 我地未必知曉, 唯有在此致上最高謝意.
yes 唯有在此致上最高謝意

男爵府

又忍唔住再次落淚.me too.

男爵府

畀面勳章

呢d先叫專業又盡責架嘛。

別墅

又忍唔住再次落淚.

me 2!

因為全部都係香港人,所以震撼係海嘯+地震!

多謝背後眾多無名英雄的協助!

大宅

身為香港人, 真係感到好自豪

男爵府

「為Jason,我當時可以話係乜大膽要求都可以提出」。

睇到呢句..真係好感動!
相信Jason一定會好快好番親自多謝你地架!

大宅

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-9-7 15:58 發表
身為香港人, 真係感到好自豪

agree

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 mandy_wong 於 10-9-6 15:54 發表
yes 唯有在此致上最高謝意

count me in.

大宅

agree!

原帖由 wan-wan-ma 於 10-9-7 15:37 發表

me 2!

因為全部都係香港人,所以震撼係海嘯+地震!

珍珠宮

好多無名英雄

大宅

好媽媽勳章

me2

睇完真係覺得好感動, 好多謝無名英雄
又忍唔住再次落淚.

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係好多謝佢地

首頁

尾頁

跳至