跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

...........

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

hong_yau 發表於 11-8-9 14:07
唔會卦 ? 我大女在幼聯讀. 升上小一時拿全級第一名

你大女幾時畢業請問?今學期一開學就有4個老師唔做啦..唔知咩事啊 我女讀升n2

大宅

醒目開學勳章

purplehouse1314 發表於 11-6-2 21:38
幼聯程度底, 跟吾上小一 , 選幼稚園要考慮囉。我有3個朋友的小朋友讀幼聯3個小一都要重讀囉。你地考慮吧! ...

唔會卦 ? 我大女在幼聯讀. 升上小一時拿全級第一名

複式洋房

^^ 唔好意思, 而家先睇到你回帖添

個份野係要揾醫生填家~~ 不過就無收我錢, (之前睇過, 同佢講返就唔收, 你要問問你個醫生~~)

佢地上堂會唱歌, 講故事, 畫下圖, 做下小手工, 玩車車 (主要訓練大小肌肉), 學下英文字, 數字之類, 食茶點我大約2點幾3點左近... (日日唔同, 貼左係學校門口) 不過就無功課~~

至於確實程序就我都唔多知~~ (阿仔淨係話到玩左乜,食左乜...次序就...= =" 唉....)

介片就唔緊要, 我阿仔個陣都係未介得太好, 我著左個零兩個禮拜學習褲, 諗諗下唔對路 (因為就冬天, 如果仲唔介得切就好麻煩... ) 咪問學校如果著褲仔返黎有無問題, 佢地話OK, 亦唔洗怕麻煩/其他同學仔笑, (不過最緊要帶定多幾套衫褲, 可以的話帶埋鞋袜~~)

因為N 班D 老師同姐姐其實預左會有咁情況, 同埋校長講一句, 就令我好放心佢著褲返學, ""返學唔係淨係學書本上既知識, 佢地咁細, 仲要學埋自理能力~ 同埋學校個D 小朋友廁所黎家~ 你小朋友應該易適應

不過你頭幾日返一個鐘, 慢慢加到正常3 個鐘...(AROUND 2 個禮拜) 咁頭個幾日我都建議著返片~ 唔係你小朋友一次過要適應咁多野可能會唔慣, 而且返學放學係條路度揾到一天一地就煩....^^

學校D老師其實好樂意答你家 ^^

用戶要求終止服務

...........

複式洋房

咁你要同學校反映返啦~ 因為我上年報N班個陣, 佢地係一早 (好似5月尾) 有份通告提過7 月會有個新生家長會, 之後就無再提家啦. MAY BE 可以建議佢地差唔多家長會前幾日就打電話提下D家長~

其實個日都係派通告, 講返學校方針, 介紹老師/班主任, 有咩書, 上堂做d 乜之類

而為左小朋友易D適應, 會有適應週, 你N班既會係8 月15號 (星期一) 就返學, 上午班就 9 - 10, 下午班1-2, 要有家長 / 姐姐(工人) 陪住. SO 你要安排定人手 & 唔好以為9 月先開學~

每日返學都要帶乾& 濕毛巾, 毛巾盒, 有蓋水杯, 口罩 & 便服 (因為好多時飲水/食野/去廁所) 會整濕 (特別係褲同鞋....)

BTW, 詳情你最好打電話去問 & PICK UP 返將通告 & N 班要填張健康証明既文件 (教署規定)

而我相信你小朋友應該都會讀得開心既, 因為我兩個B都勁鐘意返學~

用戶要求終止服務

...........

複式洋房

我個仔今年由N1升K1, 都係讀返呢間, 一黎學生小D, 唔會好似其他幼稚園廿幾卅人一班, 二黎間學校唔知有乜魔力, 阿仔同細囡 (未讀書) 都好鐘意間學校, 一提返學就開心~ 亦鐘意個度D MISS 校長~ 而唔係怕左佢地~

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

幼聯程度底, 跟吾上小一 , 選幼稚園要考慮囉。我有3個朋友的小朋友讀幼聯3個小一都要重讀囉。你地考慮吧!!!

禁止訪問

公爵府

囝囝o係幼聯讀左 4 年喇, 我真係好多謝幼聯, 記得阿囝 N1 時, 係未戒片的, 反之學校要我唔好幫囝著片返學, 準備多幾條褲仔, 好快就戒到, 慳返唔少尿片錢,

而家去到高班, 比較返屯門 & 外面九龍學校, 幼聯做得好好, 阿囝識既野, 係比我想像中多, 夠全面, 好過出面 d 學校.

- 而家阿囝寫字認字, 好叻呀, 程度高過屯門, 九龍 d 朋友仔. 去到小學一定追得上.

- N1 已學 phonics 發音 (九龍學校要 N2 開始)
- 有個人評估 (唔止九龍學校先有)
- 有外藉老師教英文發音, 阿囝 D 英文講得好好聽, 反之我唔敢教佢, 自己口音無外藉老師咁好.
- 又有純正普通話學
- 學校老師姨姨又愛心, 又會聽取家長意見, 溝通良好, FB 都係呢兩年家校溝通, 改良的一個溝通新渠道.

- 唔好處係校舍細 d, 但向好方面諗, 細仲好, 每個老師都可以照顧到每個學生.
- 其實我又唔覺學校黑沉沉喎, 你地幾點望入學校呀?
[/url]

公爵府

補充一下先, 咪嚇到人, 因為囝囝報名時, 其它 3 班都已經係 3x 人, 所以已到左整所學校既學生限額, 所以只收 1x 人.

換句話說, 黎緊呢年既 N1 都係收少人 d, 除非其它班有位多出.
[/url]

公爵府

hi, 丁丁 ~

你記得我嗎? 我囝囝呢屆安泰畢業喇, 不過佢地呢班係細班, 得17個學生, 所以黎緊收 N1 都唔會好多位
[/url]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yes, 現在間間有政府資助既非牟利幼稚園 /幼兒園都唔會再有默書/ 測驗 / 考試等等. 要跟足政府指引.

原帖由 kennis328328 於 10-10-20 09:38 發表
應該無咖~~我個仔n3都無.....佢始終唔係d咩國際學校,私立幼稚園,所以相對係淺d既....
hello hello ~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔一定架, 我朋友個B 想明年插班入安泰讀N1. 但學校話明年已FULL. 現在都係排緊 waiting list.

原帖由 kennis328328 於 10-10-20 21:47 發表

不用客氣~~
我當初想搵N1全日班,小天使N1得半日,所以我都揀左安泰.....佢多數都收既,放心啦~
係呀~佢可以延展到8點,都幾方便~
您30號再看看吧(好似有講座)~我覺得間學校OK啦~不過個個人要求都唔同既,您自己看了再決 ...
hello hello ~~

民房

我查過仁X堂,之前個批老師都唔係咁好,有個晴晴的媽媽話個K3老師無愛心又玩針對,好在依家走左,有舊文可看看
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1615051

複式洋房

原帖由 sn0629 於 10-10-20 11:44 發表
謝謝你的分享, 令得了解了安泰很多
我係唔係都係要比阿囡讀這間架啦, 除非佢唔收我囡囡就冇得好講囉
我心目中最鍾意是德怡, 不過我要返工, 冇可能六點接到阿囡所以才放棄囉!

...

不用客氣~~
我當初想搵N1全日班,小天使N1得半日,所以我都揀左安泰.....佢多數都收既,放心啦~
係呀~佢可以延展到8點,都幾方便~
您30號再看看吧(好似有講座)~我覺得間學校OK啦~不過個個人要求都唔同既,您自己看了再決定吧!

伯爵府

謝謝你的分享, 令得了解了安泰很多
我係唔係都係要比阿囡讀這間架啦, 除非佢唔收我囡囡就冇得好講囉
我心目中最鍾意是德怡, 不過我要返工, 冇可能六點接到阿囡所以才放棄囉!

原帖由 kennis328328 於 10-10-20 11:06 發表

咁我就真係唔知~~因為我有朋友謮過私立既幼稚園....係好似有默書,測驗....您可以去問下幼聯咁最清楚!

複式洋房

原帖由 sn0629 於 10-10-20 10:44 發表
乜而家要讀國際學校或者私立才有得默書/測驗/考試0既咩?

我初出來做野, 第一份工就是做幼稚園教師, 我當時是負責高班的, 我是高班下午班的班主任, 我教果間學校在旺角的, 是一間好普通的幼稚園, 唔係國際學校亦唔係 ...

咁我就真係唔知~~因為我有朋友謮過私立既幼稚園....係好似有默書,測驗....您可以去問下幼聯咁最清楚!

伯爵府

乜而家要讀國際學校或者私立才有得默書/測驗/考試0既咩?

我初出來做野, 第一份工就是做幼稚園教師, 我當時是負責高班的, 我是高班下午班的班主任, 我教果間學校在旺角的, 是一間好普通的幼稚園, 唔係國際學校亦唔係私立學校, 但佢地都有默書/測驗/考試! 希望N4有得默書/測驗/考試如果唔係我好怕一讀上小學小朋友唔習慣適應唔到唔識記生字入腦就慘啦!

原帖由 kennis328328 於 10-10-20 10:02 發表

咁睇下您點睇啦~~我自己覺得如果要默書/考試,幼稚園黎講又好似好辛苦,不過唔知n4有無....佢地應該係活動教學既,我見佢地都有帶小朋友出去附近參觀學習.
我大仔宜家學緊寫d中文,英文字咁,佢都認得.
坦白講~您要比起 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至