跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好彩聽落都好容易~

原帖由 catmervin 於 10-10-6 10:29 發表
我仔仔讀天樂N1,歲半時去IN,
老師會拎D杯杯出來叫小朋友砌高,仲有串好大個洞的小環,一個一個咁放入一枝柱仔度(唔知叫咩野玩具,自己想像下),然後會問家長一D基本的問題,好似介片呀,係唔係自己食飯呀,有咩野唔食呀,講 ...

伯爵府

你小朋友0903出世
即係2011 Mar 才足兩歲喎
咁係咪即係要2011 Nov 才可插班入讀K1?
又或者等2012 Aug 讀K1呀?

原帖由 bastet 於 10-10-6 10:19 發表

我都唔會交, 因為唔知點解我交報名表時講明想4月入學, 但佢封信寫8月, 如果8月, 其實天樂都開學啦! 我想佢4月讀, 係想同仁愛堂買個保險, anyway, 我都會去, 問清楚係4月定8月入學! ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-6 13:47 發表
你小朋友0903出世
即係2011 Mar 才足兩歲喎
咁係咪即係要2011 Nov 才可插班入讀K1?
又或者等2012 Aug 讀K1呀?

就係想佢2011年4月插班讀n1, 8月又開學n1, 2012年8月就讀k1.
早幾個月返學, 雖然可能會重覆學野, 但我想佢早少少學自理, 學到戒片就仲好啦.....而家19個月都唔想戒片!
今晚又OT!!!!

伯爵府

照睇黎安泰係預左明年八月先比你小朋友入讀N1啦
否則如果依你意願, 你小朋友就會讀好耐N1囉
校方會唔會比小朋友讀咁耐N1呀?

原帖由 bastet 於 10-10-7 09:33 發表

就係想佢2011年4月插班讀n1, 8月又開學n1, 2012年8月就讀k1.
早幾個月返學, 雖然可能會重覆學野, 但我想佢早少少學自理, 學到戒片就仲好啦.....而家19個月都唔想戒片! ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-7 12:11 發表
照睇黎安泰係預左明年八月先比你小朋友入讀N1啦
否則如果依你意願, 你小朋友就會讀好耐N1囉
校方會唔會比小朋友讀咁耐N1呀?

depends佢地收唔收插班生囉!
到30號我都要問下佢係4月定8月收我囡囡!
不過我覺得佢地d校服幾靚, 而且佢地仲有fb page, 有相upload 左, 睇到小朋友的活動相!
今晚又OT!!!!

伯爵府

咁如果佢地4月收你囡囡你讀唔讀呀?
係丫, 我都覺得佢地好好, upload 相比我地睇下平日在校內的情況

原帖由 bastet 於 10-10-7 13:35 發表

不過我覺得佢地d校服幾靚, 而且佢地仲有fb page, 有相upload 左, 睇到小朋友的活動相! ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-8 08:10 發表
咁如果佢地4月收你囡囡你讀唔讀呀?
係丫, 我都覺得佢地好好, upload 相比我地睇下平日在校內的情況

心大心細啦, 因為婆婆鍾意仁愛堂, 佢第一句就話安泰保安唔好, 係地下, 仁愛堂自成一角係5樓, 佢心理上好好多!

我會打電話去仁愛堂約時間參觀下, 睇下環境先!
今晚又OT!!!!

伯爵府

仁愛堂環境比安泰好, 我鍾意佢夠光, 有生氣, 唔似得安泰死氣沈沈, 雖然安泰在地下, 不過我又唔覺得治安有問題囉, 佢地度門應該係時時鎖住架, 相反我又唔係幾鍾意仁愛堂在頂樓, 時時要升降機有點不使, 佢地個操場在天台的, 小朋友要行兩堂樓梯上去才有活動空間, 唔知天時熱點算呢?

原帖由 bastet 於 10-10-8 09:55 發表

心大心細啦, 因為婆婆鍾意仁愛堂, 佢第一句就話安泰保安唔好, 係地下, 仁愛堂自成一角係5樓, 佢心理上好好多!

我會打電話去仁愛堂約時間參觀下, 睇下環境先! ...

民房

原帖由 bastet 於 10-10-8 09:55 發表

我會打電話去仁愛堂約時間參觀下, 睇下環境先! ...

仁愛堂個天台係大廈共用既,係人都上得去架,我屋企個窗對到正,之前婆婆成日望個孫係天台玩,佢話中午同下午時不時有啲中學生係度聚集同煲煙,所以安全問題真係要認真考慮。

伯爵府

你唔講我又真係唔知原來仁愛堂個天台係共用喎,因為參觀果時係由校舍內開太平門之類的樓梯行上去,冇留意清楚添,如果有人在天台煲煙就真係差勁啦,果處地方唔太大,對小朋友會有影響,唔鍾意咁丫。

原帖由 wondergirl 於 10-10-9 19:23 發表

仁愛堂個天台係大廈共用既,係人都上得去架,我屋企個窗對到正,之前婆婆成日望個孫係天台玩,佢話中午同下午時不時有啲中學生係度聚集同煲煙,所以安全問題真係要認真考慮。 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-10 07:30 發表
你唔講我又真係唔知原來仁愛堂個天台係共用喎,因為參觀果時係由校舍內開太平門之類的樓梯行上去,冇留意清楚添,如果有人在天台煲煙就真係差勁啦,果處地方唔太大,對小朋友會有影響,唔鍾意咁丫。

...

都要自己睇過, 鍾意先得!
我去左夏瑞芸參觀, 環境樸素d, 但我幾鍾意佢地, 主任話我囡囡排得好頭, 如果group interview時佢冇乜暴力傾向, 爭玩具, 打人呀, 佢多數收我囡囡!
安泰就真係未必比錢啦, interview都去, 睇下阿囡對陌生人的情況係點!
今晚又OT!!!!

伯爵府

夏瑞芸係咪在元朗架?
我第一次聽group interview
如果考我囡囡實衰硬

原帖由 bastet 於 10-10-11 09:49 發表

都要自己睇過, 鍾意先得!
我去左夏瑞芸參觀, 環境樸素d, 但我幾鍾意佢地, 主任話我囡囡排得好頭, 如果group interview時佢冇乜暴力傾向, 爭玩具, 打人呀, 佢多數收我囡囡!
安泰就真係未必比錢啦, interview都去, 睇 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-11 16:31 發表
夏瑞芸係咪在元朗架?
我第一次聽group interview
如果考我囡囡實衰硬

都係天水圍, 景湖居果頭!
其實好多學校都會有group interveiw, 多數係一班小朋友一齊玩玩具, 主任話睇下佢地聽唔聽得明簡單指令, 而且可以睇到佢地同其他小朋友相處係點. 我問主任能力高低關唔關係? 佢話能力不是重點, 兩歲小朋友, 識得幾多野喎, 就算未戒片佢都覺得ok, 照收. 佢話小朋友其實20months已經ready戒片, 只係我地大人(esp. 工人, 長輩)唔忍心, 小朋友返到學校, 好自然地copy其他小朋友, 好快學識的!
今晚又OT!!!!

伯爵府

咁婆婆接送返學放學都好唔方便喎

原帖由 bastet 於 10-10-12 08:56 發表

都係天水圍, 景湖居果頭!
其實好多學校都會有group interveiw, 多數係一班小朋友一齊玩玩具, 主任話睇下佢地聽唔聽得明簡單指令, 而且可以睇到佢地同其他小朋友相處係點. 我問主任能力高低關唔關係? 佢話能力不是 ...

複式洋房

坦白講~間間學校都有好有唔好既....我本身有2個仔仔都讀緊安泰,我又唔覺得有咩大問題.....
雖然校舍係細d,但相對小朋友又不是太多.....病菌都少d,老師都ok,我覺得唔係太差喎~起碼我兩個小朋友都鐘意返,好少喊......d老師佢地都鐘意!
之前都睇過天樂,學費比較貴,學生都比較多....好似有上,下,全日班咁.....當然,校舍環境各方便都比較好!

其實我覺得最好比小朋友周圍行下,佢地都表達到喜歡與否的,我認為他們開心就好了!我d小朋友宜家返到屋企,都有唱下學校d歌,表演下咁,我知道他們返學其實真的很開心..........

複式洋房

原帖由 bastet 於 10-10-7 13:35 發表

不過我覺得佢地d校服幾靚, 而且佢地仲有fb page, 有相upload 左, 睇到小朋友的活動相! ...

係呀~佢地足2歲就可以讀n1,咁您都可以揀4月或8月入學,o個陣我個細仔8月中先2歲,我就9月先入,我大仔4月2歲,我就揀8月先讀.........我都幾鐘意佢地fb,睇到d小朋友都幾開心.......我最鐘意佢地幫n1小朋友介片,同埋教佢地自己食飯,我d小朋友都好有進步!!!

伯爵府

請問學校幫n1小朋友介片要介幾耐才成功架?

原帖由 kennis328328 於 10-10-18 00:47 發表

係呀~佢地足2歲就可以讀n1,咁您都可以揀4月或8月入學,o個陣我個細仔8月中先2歲,我就9月先入,我大仔4月2歲,我就揀8月先讀.........我都幾鐘意佢地fb,睇到d小朋友都幾開心.......我最鐘意佢地幫n1小朋友介片,同埋教 ...

複式洋房

原帖由 sn0629 於 10-10-18 09:53 發表
請問學校幫n1小朋友介片要介幾耐才成功架?

因為我自己從來無幫佢地介,所以耐少少....我唔係好記得確實時間.....我只記得我細仔初初返去就著學習褲.....佢地就定時去廁所既.....咁都好少濕....之後,大約一星期左右,就著底褲仔,佢地一開學就要求放兩套衫係學校替換..因為都有機會濕......不過係一,兩個月之內,小朋友就會識同我講要去廁所.....我大仔慢D,細仔反而快D,個個小朋友唔同既.....

講真,我之前搵NI班既時候,都問過幾間,佢地大部份都會話:"最好介埋片先返啦......"所以我見呢間話可以幫介片,就報左呢間,佢地仲有家長觀課(睇小朋友上堂),講座,就算帶小朋友參觀,我地都可以做義工一齊去......我覺得幾好!

伯爵府

好丫, 有得幫介片
咁係咪即係返學第二個星期就開始唔再著片架啦?
你指果D義工活動是否在星期一至五架?
如果星期六日去旅行果D父母可唔可以一齊參加架?
你仲記唔記得安泰面試會問D乜? 考小朋友D乜架?
又可唔可以父母一齊帶小朋友去面試架?
你兩位小朋友而家升讀邊一間小一呀?

原帖由 kennis328328 於 10-10-18 21:50 發表

因為我自己從來無幫佢地介,所以耐少少....我唔係好記得確實時間.....我只記得我細仔初初返去就著學習褲.....佢地就定時去廁所既.....咁都好少濕....之後,大約一星期左右,就著底褲仔,佢地一開學就要求放兩套衫係學校 ...

複式洋房

原帖由 sn0629 於 10-10-19 08:26 發表
好丫, 有得幫介片
咁係咪即係返學第二個星期就開始唔再著片架啦?
你指果D義工活動是否在星期一至五架?
如果星期六日去旅行果D父母可唔可以一齊參加架?
你仲記唔記得安泰面試會問D乜? 考小朋友D乜架?
又可唔可以父母 ...

我大仔因為屬於大b(即同齡比較早出世),佢一返學就著底褲仔.....細仔就係細b,佢著左一星期左右學習褲,之後著底褲仔,不過中午訓覺就換番學習褲,兩,三星期之後就只著底褲仔.
係呀~義工活動多數係星期一至星期五既,不過n1好似無乜,n2之後就有.n3-n4多d.
學校一年有2次旅行,一次係學生攪,一次係家教會攪,父母當然可以去,佢按人數收費,讀緊既學生免費...百幾元左右.仲可以帶其他家人,小朋友去......(照俾錢o者)
佢面試好簡單,同你傾下計,叫下小朋友玩下,攞下野咁~無壓力,好輕鬆既.父母可以一齊去.
而我既小朋友宜家仲讀緊,未升小學......但我見佢普遍入伊小分校,當然有人入到天天o個d,佢有份表貼係學校出面咖,您可以自己去睇......
希望幫到你啦~~

首頁

尾頁

跳至