自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問官塘邊到有賣廚房巴士門?
請告知
Thanks

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

廚房巴士門?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

原帖由 大力大力 於 10-9-6 22:34 發表
廚房巴士門?

廚房門,兩摺門(俗稱巴士門)

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

以前舊月華街巴士總站斜對面有一間,係麻雀館隔兩間位,仲有通明街附近都有~~

子爵府

原帖由 christy31400 於 10-9-6 22:41 發表
以前舊月華街巴士總站斜對面有一間,係麻雀館隔兩間位,仲有通明街附近都有~~

麻雀館都好耐歷史。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

工業區嗰邊有啲賣建材㗎, 我估有啩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-9-6 22:46 發表
間麻雀館都好耐歷史。

妳住係官塘架?我成日去買餸!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-9-6 23:05 發表

妳住係官塘架?我成日去買餸!!

唓,咁你識唔識 黃三記 吖,講唔出就要.........

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-9-6 23:06 發表

唓,咁你識唔識 黃三記 吖,講唔出就要.........

黃三記 。。。識

.....識鬼咩!!勿東柬??

我個頭通常唔向上望睇招牌,祇係向下望有無錢執及有無 蕉皮!!!

買基金真係好傷

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-9-6 23:11 發表

黃三記 。。。識

.....識鬼咩!!勿東柬??

我個頭通常唔向上望,祇係向下望有無錢執及有無 蕉皮!!!

哈哈,咁你係官塘留ge 腳毛多極都有限喇。

黃三記係以前係月華街巴士站對面,一 lap ge 排檔嚟架,買粥品,但火燭燒哂囉.....

邊個話佢係官塘大,我就會問企 識唔識黃三記.....

oh,sorry,你去買餸咋荷?

btw,我搬離果樹好耐喇。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-9-6 23:15 發表
黃三記係以前係月華街巴士站對面,一 lap ge 排檔嚟架,買粥品,但火燭燒哂囉.....
邊個話佢係官塘大,我就會問企 識唔識黃三記.....
oh,sorry,你去買餸咋荷?
btw,我搬離果樹好 ...

係啊!!買餸咋!!

買基金真係好傷

子爵府

[quote]原帖由 BingJing 於 10-9-6 23:15 發表

邊個話佢係官塘大,我就會問企 識唔識黃三記.....[[[
最有印象是叉燒飯,佢地的叉燒不是特吃好食,而是佢嘅飯特別熱,熱到''辣咀'',很難忘]]]

子爵府

原帖由 瑪利2006 於 10-9-7 00:44 發表
[quote]原帖由 BingJing 於 10-9-6 23:15 發表

黃三記係以前係月華街巴士站對面,一 lap ge 排檔嚟架,買粥品,但火燭 ...

叉燒? oh,可能細時太窮 (家陣都係),只能吃粥。

唔得,打返去問吓亞媽先

公爵府

牛年勳章

唔識點講, 康寧道 pizza box 行入去果D建材鋪唔知有冇, 或你去康寧道過左垃圾站轉入街市果間咩傢俬鋪地鋪, 有鋁閘呀, 巴士門呀之類的鋁材賣, 不過唔知貴唔貴, 冇買過
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

原帖由 BingJing 於 10-9-7 00:57 發表

叉燒? oh,可能細時太窮 (家陣都係),只能吃粥。

唔得,打返去問吓亞媽先
現在回想起來,其實頗''污''joe'',地下永遠濕漉漉,黑漆漆,若現仍生存,我亞仔肯定不肯去食;也不是什麼特吃好吃的鋪頭,只是有一檔賣雲吞麵,一檔賣粥和一檔只是晚上才開的賣燒味飯和小菜而以,不是特吃好吃的,反而在它後面的巷仔,(即是雞記麻雀館的盡頭),以前有一檔專賣紫菜肉丸河的,很''正'',湯底有豬肉碎和芹菜碎,真是很難忘,

子爵府

原帖由 瑪利2006 於 10-9-8 00:00 發表
現在回想起來,其實頗''污''joe'',地下永遠濕漉漉,黑漆漆,若現仍生存,我亞仔肯定不肯去食;也不是什麼特吃好吃的鋪頭,只是有一檔賣雲吞麵,一檔賣粥和一檔只是晚上才開的賣燒味飯和小菜而以,不是特吃好吃的,反而在它後 ...

oh,還有夜半香城茶餐廳前的一眾車仔檔,個時放夜學,晚晚係果樹掃街。

仲有冷巷檔上海面......

子爵府

原帖由 BingJing 於 10-9-8 00:05 發表

oh,還有夜半香城茶餐廳前的一眾車仔檔,個時放夜學,晚晚係果樹掃街。

仲有冷巷檔上海面......
其實講'掃街',觀塘早期的小販檔,是寶聲戲院一帶,即現在的寶聲戲院連101巴士站的公園,那裡什麼也有得吃,碗仔翅(穿著無袖唐裝衫的兩公婆,我估現在也變成老婆婆了),炒蜆,生炒糯米飯,有冬菜的生菜魚肉湯....''正''

子爵府

原帖由 瑪利2006 於 10-9-8 00:52 發表
其實講'掃街',觀塘早期的小販檔,是寶聲戲院一帶,即現在的寶聲戲院連101巴士站的公園,那裡什麼也有得吃,碗仔翅(穿著無袖唐裝衫的兩公婆,我估現在也變成老婆婆了),炒蜆,生炒糯米飯,有冬菜的生菜魚肉湯....''正'' ...

我都係要經果樹至返到歸,但我覺得果度好辣撻,又成日走鬼....

子爵府

原帖由 瑪利2006 於 10-9-8 00:52 發表
其實講'掃街',觀塘早期的小販檔,是寶聲戲院一帶,即現在的寶聲戲院連101巴士站的公園,那裡什麼也有得吃,碗仔翅(穿著無袖唐裝衫的兩公婆,我估現在也變成老婆婆了),炒蜆,生炒糯米飯,有冬菜的生菜魚肉湯....''正'' ...

仲有踎係度食 ge 炒蜆同東風螺....

子爵府

原帖由 BingJing 於 10-9-8 00:58 發表

仲有踎係度食 ge 炒蜆同東風螺....
在觀塘做小販真係搵到食,因觀塘是集中去藍田.油塘.秀荗坪.樂華村的各站接駁車乘車處,係人都要經觀塘轉車回家,所以,做小販一定好賺,聽聞做小販的,很多有能力供仔女出國留學

首頁

尾頁

跳至