自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我幫人問~
如果係網吧做全職~輪班制~前晚開始返~返晚上9點到第2朝7點~請時講佐3個月試用期~

但14&15號有重要事想請假~初時想話編假編15號放~甘就只係請14號1日~點知老闆話今個月GA假已經編好哂~無得郁...14同15都唔放得~就算依家同佢講佐果2日有好重要GA事(結婚)都唔準放~

問過老闆~甘如果萬一到時果2日係唔舒服去佐睇醫生有醫生紙呢~(佢真死蠢~同老闆講到時睇醫生~係都應該唔好出聲唔好一早俾個老闆知嘛~)佢就話你依家同我講起過即係提早請事假~係唔會批~就算你有醫生紙~只會批你1日病假~但要扣錢~如果2日就當係曠工~即炒~ 之後個老闆仲問即係想點~要佢即時俾答覆~做定唔做...

請問...個老闆甘做可以嗎??意思係...2日都有醫生紙但佢話會當曠工即炒...

大宅

原帖由 icebee322 於 10-9-7 07:49 發表
我幫人問~
如果係網吧做全職~輪班制~前晚開始返~返晚上9點到第2朝7點~請時講佐3個月試用期~

但14&15號有重要事想請假~初時想話編假編15號放~甘就只係請14號1日~點知老闆話今個月GA假已經編好哂~無得郁...14同15都唔 ...

唔駛一定要識法律
叫你朋友直接去問勞工處

好奇一問,結婚唔係一早預備嗎?
點解突然要結婚.

通常輪班制的地方是一早編好晒員工的工作時間,如果想再某一日放假,是事前早一兩個月申請以作編排工作.

你朋友既然想嗰日放假,我想你可以問下嗰日放假的同事可否同佢對調?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 icebee322 於 10-9-7 07:49 發表

但14&15號有重要事想請假~初時想話編假編15號放~甘就只係請14號1日~點知老闆話今個月GA假已經編好哂~無得郁...14同15都唔放得~就算依家同佢講佐果2日有好重要GA事(結婚)都唔準放~

問過老闆~甘如果萬一到時果2日係唔舒服去佐睇醫生有醫生紙呢~(佢真死蠢~同老闆講到時睇醫生~係都應該唔好出聲唔好一早俾個老闆知嘛~)佢就話你依家同我講起過即係提早請事假~係唔會批~就算你有醫生紙~只會批你1日病假~但要扣錢~如果2日就當係曠工~即炒~

請問...個老闆甘做可以嗎??意思係...2日都有醫生紙但佢話會當曠工即炒...

叫佢唔好玩野, 三個月試用期,你走去話睇醫生分明玩野,七日通知就拜拜,比你過關老板都一定記住,如果之前末問就可以二日醫生紙,請無薪病假,但大家都知發生什麼事情!!甘做唔長!!

一就對老板講,事情太重要,自己亦好喜歡份工,唔淮放唯有唔做,但這是有風險,佢可能話甘妳唔好做!!
二就找好人換假,再通知老板!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

原帖由 maomaochan 於 10-9-7 08:12 發表

唔駛一定要識法律
叫你朋友直接去問勞工處

好奇一問,結婚唔係一早預備嗎?
點解突然要結婚.

通常輪班制的地方是一早編好晒員工的工作時間,如果想再某一日放假,是事前早一兩個月申請以作編排工作.

你朋友既然想 ...

結婚係一早準備佐~呢份係新工黎~前日開始返的~所以佢尋日返佐第一日已經同老闆講想14,15號請假~

佢睇過更表...15號果日無同事放假...調唔到...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 icebee322 於 10-9-7 08:15 發表

結婚係一早準備佐~呢份係新工黎~前日開始返的~所以佢尋日返佐第一日已經同老闆講想14,15號請假~

佢睇過更表...15號果日無同事放假...調唔到...

結婚???真係結緍???呀???

唔係呀??暈!!甘大件事為什麼。。不一早上班前一早講定呀??

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

原帖由 大力大力 於 10-9-7 08:12 發表

叫佢唔好玩野, 三個月試用期,你走去話睇醫生分明玩野,七日通知就拜拜,比你過關老板都一定記住,如果之前末問就可以二日醫生紙,請無薪病假,但大家都知發生什麼事情!!甘做唔長!!

一就對老板講,事情太重要,自己亦好喜歡份工,唔淮放 ...

所以我咪話佢死蠢囉... = =" 邊有可能走去同老闆講 果日去睇醫生GA~

複式洋房

原帖由 大力大力 於 10-9-7 08:18 發表

結婚???真係結緍???呀???

唔係呀??暈!!甘大件事為什麼。。不一早上班前一早講定呀??

係呀...一早準備好哂...
只係呢份係新工 所以先依家同老闆講JA~

我有提過佢...你最好見工時同人地講埋你果2日結婚 甘人地自然會諗請唔請你GA啦~點知佢又唔講...唉...

子爵府

我不是你要的那類媽咪,但我可以和你分析一下

你心目中"炒"的定義是甚麽?

冇話老闆唔可以"炒"人........比足錢 or 預早通知,任何一方都可以"炒"對方,職員也可"炒"老闆

如"炒"對方又唔比足通知 or $,就要看理由是否充足

職員單一次的曠工不是一個充足理由 ?...... 可致電 2717 1771 找高人查詢,請你/佢自己揾答案。

問題係.........若仍在試用期......老闆可以員工表現理由欠佳解僱對方。若在入職後首月發生此事.....炒了她乜都唔駛比 (假設按一般用期的通知要求)

複式洋房

原帖由 BingJing 於 10-9-7 08:30 發表
我不是你要的那類媽咪,但我可以和你分析一下

你心目中"炒"的定義是甚麽?

冇話老闆唔可以"炒"人........比足錢 or 預早通知,任何一方都可以"炒"對方,職員也可"炒"老闆

如"炒"對方又唔比足通知 or $,就要看理由是否充足 ...

就係話呢份係新工黎~前日開始返...3個月試用期~

我知老闆同員工都有權炒對方...

我只係覺得...佢個老闆好搞笑JA~請病假扣錢OK (未過試用期請病假係無薪~呢個我知) 但請2日病假就話當係自動辭職 甘會唔會怪佐D...??甘如果真係病...唔通病住都要照返??

瑪瑙宮

大廚勳章

咁又真係關人wor...

自己見工又唔講(當然講左又多數見唔成) ..... 但起碼個老闆覺得你坦白囉 ...

如果老闆咁實 , 你就算過得呢次你都預左佢對你覬態度唔好.... 遲早走 , 不如直頭唔撈啦.... 橫掂結婚前好多野準備...

而且呢d 網 bar 工..... 隨手都找到... 呢分唔做迷找過份囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

想要份工既,好聲好氣再做老板傾,想放無薪假囉......

呢d野應該請佢個刻同人傾嘛,呢d返shift既一早編好更都好正常

大宅

試用期
頭一個月...即日通知
2-3個月....7日通知

頭一個月..炒她都唔駛比賠償....

都係老實對老板講,事情太重要,自己亦好喜歡份工,唔淮放唯有唔做,。

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-9-7 08:12 發表

一就對老板講,事情太重要,自己亦好喜歡份工,唔淮放 ...

力兄,你有冇睇 post 題呀?人哋揾媽咪呀﹗做乜你又出嚟講兩嘴?

你都要驗眼,唔好淨係叫禾去﹗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 icebee322 於 10-9-7 08:30 發表

係呀...一早準備好哂...
只係呢份係新工 所以先依家同老闆講JA~

我有提過佢...你最好見工時同人地講埋你果2日結婚 甘人地自然會諗請唔請你GA啦~點知佢又唔講...唉... ...

叫佢,帶埋証物,如 請簡,酒樓定金收據,死狗甘,同老板講,唔好意思,因為份工對我好重要,之前一早應該提出,那兩天要結緍請假,請幫忙一下!!

我認為結緍人生甘大件事,老板會答應!!

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-9-7 08:37 發表

力兄,你有冇睇 post 題呀?人哋揾媽咪呀﹗做乜你又出嚟講兩嘴?

扮媽咪唔得咩!!

買基金真係好傷

子爵府

原帖由 icebee322 於 10-9-7 08:35 發表

就係話呢份係新工黎~前日開始返...3個月試用期~

我知老闆同員工都有權炒對方...

我只係覺得...佢個老闆好搞笑JA~請病假扣錢OK (未過試用期請病假係無薪~呢個我知) 但請2日病假就話當係自動辭職 甘會唔會怪佐D.. ...

係老闆純品,唔識表逹啫。

複式洋房

原帖由 BingJing 於 10-9-7 08:37 發表

順手打佐媽咪JA~ 上黎問只係問問意見而已...

子爵府

原帖由 icebee322 於 10-9-7 08:40 發表

順手打佐媽咪JA~ 上黎問只係問問意見而已...

其實,你可當企半個女人。

複式洋房

唉...其實我都知唔可以怪果個老闆~怪只怪叫佢見工時同人講定14,15號唔得閒 佢又唔去講~返佐第一日先同人講...

仲要死蠢到問老闆如果果日睇醫生拎醫生紙會點...我聽完真係O哂咀 嘔埋血~~邊有人會甘樣同老闆講... =-="

我唯一GA問題就係...試用期內病假正常係無薪...但連請2日就等於自動辭職??呢個令我有R頭JA~乜可以甘GA咩??

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-9-7 08:38 發表

扮媽咪唔得咩!!

仲嘈?扇唔扇禾 post 返叻張 「靚相」比大家 tee 吓,最多一齊嘔番 d 早餐 出嚟。

首頁

尾頁

跳至