想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一陣以為m come, 黎左14日又有小小肚痛,於事去睇醫生,驗孕捧顯示係bingo,但照唔倒有胎響子宮,醫生懷疑係宮外孕.

唔明醫生點解唔可以即時睇倒係咪宮外孕.
見好多人都要手術連輸卯管都切埋,真係好唔想.有冇JM試過宮外孕,可以講下嗎.

男爵府

好媽媽勳章

Hi JoanJJJ

have u checked the result by yourself before you went to see Dr?

hope everything is allright for u

男爵府

一直以為M COME,原來係可能宮外孕. 今日抽左血,後日睇報告,我諗如果重係有痛既多數都係宮外孕.
想知手術係點做,使唔使留院.

原帖由 morrigan 於 10-9-7 22:02 發表
Hi JoanJJJ

have u checked the result by yourself before you went to see Dr?

hope everything is allright for u

男爵府

好媽媽勳章

Sorry,我都唔清楚希望你無事
ivf之後你無check bingo?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 JoanJJJ 於 10-9-7 21:58 發表
一陣以為m come, 黎左14日又有小小肚痛,於事去睇醫生,驗孕捧顯示係bingo,但照唔倒有胎響子宮,醫生懷疑係宮外孕.

唔明醫生點解唔可以即時睇倒係咪宮外孕.
見好多人都要手術連輸卯管都切埋,真係好唔想.有冇JM試過宮外 ...

係咪即以為係m come , 點知黎左 14日 m , 同埋有肚痛 ?

如果係, 你可能已經有 6wks ?

咁醫生有無同你驗血 ?

男爵府

IVF 後有CHECK 過紅D,條線好淺,跟住就見紅,以為M COME,直到今日先去睇醫生.
原帖由 morrigan 於 10-9-7 22:25 發表
Sorry,我都唔清楚希望你無事
ivf之後你無check bingo?

男爵府

係呀以為M COME,黎左14日M,第1日只有小肚痛,之後冇痛,第9日再痛直到今日,幾今日抽左血驗,要後日先知,後日又要再抽血.

醫生好似係11號要飛,我唔知點好。

原帖由 miffymiffy 於 10-9-7 22:34 發表

係咪即以為係m come , 點知黎左 14日 m , 同埋有肚痛 ?

如果係, 你可能已經有 6wks ?

咁醫生有無同你驗血 ?

大宅

宮外孕不是一時一刻可以check列到, 需要看指數及不停照陰超, 你暫時都未必一定是, 有時會因為個胎太細照不到, 我上次都用左十日時間醫生才敢confirm我是宮外孕.

男爵府

咁你打針定手術解決呀。
不過我重流緊血,都流得算多。

原帖由 鎂鎂 於 10-9-7 22:44 發表
宮外孕不是一時一刻可以check列到, 需要看指數及不停照陰超, 你暫時都未必一定是, 有時會因為個胎太細照不到, 我上次都用左十日時間醫生才敢confirm我是宮外孕. ...

男爵府

有的醫生打針令胚胎萎縮, 多數做法係做腹腔鏡切除胚胎生長的嗰邊輸卵管, 要留院約1-2晚
原帖由 JoanJJJ 於 7-9-2010 22:21 發表
一直以為M COME,原來係可能宮外孕. 今日抽左血,後日睇報告,我諗如果重係有痛既多數都係宮外孕.
想知手術係點做,使唔使留院.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉呀~~點解會咁架~~~咁仲有無塞藥?有時可能太細照唔到~~

希望遲少少你就照到啦~~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

男爵府

我以為M COME 第1日已停左塞藥喇.不過真係唔知原來唔係M COME,我而家有肚痛,我反而想盡快解決左佢呀.
可惜既係,我估佢應該重生長緊,因為個肚真係一日比一日痛,今次反而冇上年小產時咁傷心,
唉...最怕要CUT左條輸卯管..醫生又11號放假,都唔知點做好.

原帖由 bebu123 於 10-9-7 23:18 發表
唉呀~~點解會咁架~~~咁仲有無塞藥?有時可能太細照唔到~~

希望遲少少你就照到啦~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 JoanJJJ 於 10-9-7 23:25 發表
我以為M COME 第1日已停左塞藥喇.不過真係唔知原來唔係M COME,我而家有肚痛,我反而想盡快解決左佢呀.
可惜既係,我估佢應該重生長緊,因為個肚真係一日比一日痛,今次反而冇上年小產時咁傷心,
唉...最怕要CUT左條輸卯管 ...

醫生唔會唔理就走既~~佢而家都要睇下你個指數有無再高先決定點做。

希望你平安無事啦~~幾時再番去睇呀??
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

Not wanting to scare you but Ectopic pregnancy is very dangerous and could be life threatening (internal bleeding from burst tube when the fetous grows bigger), if your Dr suspects it is ectopic, please go the your nearest hospital emergency dept asap, my first ectopic was similar to yours, M lasted 2 weeks with minor pain which I thought was M pain (didn't know I was pregnant) until a friend urged me to go to the hospital.

男爵府

好媽媽勳章

即是你由頭到未,未用過驗孕棒驗?

如果你流得多,我覺得你立即入e院啦!我見d post,宮外孕都好危險下架!

祝平安

大宅

你找私家医生吗? 我之前也是, 后来医生就REFER我去政府医院 (柴湾东区). 因为我怀孕前和之后都不断地流出啡色液体, 抽血报告出来后的怀孕指数很低 (5周的指数才133, 每隔两天也只是微升), 所以医生就怀疑我是宫外孕, 但因为可能BB太小也照不出在哪里.

于是我就去东区医院住了一晚, 医生也还没判断出是不是宫外孕, 只叫我每隔两天来复诊. 几天之后我发现突然出血很多, 就再去东区医院急诊室. 这次住了两个晚上.

由于我的怀孕指数(HCG)不上也不下(徘徊在360), 医生就诊断是宫外孕, 但正确的位置还照不到. 最后医生就建议我打MTX针. 她解释动手术的风险原来比我想象中还多, 所以我决定先打针. 但医生有说, 如果打了HCG没有跌的理想, 就可能要打第二镇或动手术.

9月1日那天我打了. 打的时候的HCG是361, 到第四天复诊HCG是491 (医生说第四天是应该会微升的). 昨天是第七天, HCG是385. 医生说跌得理想(超过15%)所以暂时不用再打镇或动手术. 每个星期一次要复诊. 我希望HCG会继续跌下去. 我现在唯一的担心是我还是出血, 虽然没有打镇前多, 但医生说暂时没什么危险.

你可以先问医生, 你的CASE能不能先用打针解决? 我打针是的怀孕周数是六周. 只要不超过七周, HCG不超过3,000, 没有 internal bleeding 就可以打.

祝你好运!

男爵府

醫生都叫我9號再番去抽血驗,但現時係多血,肚痛,醫生話睇情況係咪可以用針. 而家行路都要慢慢行,呢幾日又冇乜胃口.
原帖由 rc108 於 10-9-8 10:11 發表

你找私家医生吗? 我之前也是, 后来医生就REFER我去政府医院 (柴湾东区). 因为我怀孕前和之后都不断地流出啡色液体, 抽血报告出来后的怀孕指数很低 (5周的指数才133, 每隔两天也只是微升), 所以医生就怀疑我是宫外 ...

大宅

原帖由 JoanJJJ 於 10-9-8 10:57 發表
醫生都叫我9號再番去抽血驗,但現時係多血,肚痛,醫生話睇情況係咪可以用針. 而家行路都要慢慢行,呢幾日又冇乜胃口.

那你自己要注意哦, 如果突然间肚子痛得很厉害或流很多血, 你要马上去看急诊, 别再等复诊日期了. 因为怕BB长得太快, 会逼爆FALLOPIAN TUBE. 那时候就对母亲会有生命危险.

我之前只是出血, 没任何痛, 但医生已经说是要看急诊了.

所以你自己要注意. 打针前, 医生也会帮你做全面检查, 确定你是适合打针才会帮你打的.

希望一切顺利!

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

提議你快d去睇急症. 政府e院會非常著緊懷孕問題的.
有d宫外孕可能有得救, 朋友之前早發現, 訓床幾個月, 救得返. 所以要早d去急症, 不要再等了.
政府檢血幾小時已有報告的.

男爵府

JoanJJJ

如果痛得厲害及流血流得多,就直接去政府/私家醫院睇急症.
祝順利,平安!

首頁

尾頁

跳至