婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-8 17:14 發表

辛苦你了...

真係救命......!! ya....結婚真係"兩家人"既事.....
連住邊都要睇 人頭, 好煩....

結婚真係2家人既事, 如果2個自己俾首期搞掂既, 佢地要住邊度, 2家長老都唔應該干涉. 如果係男家出首期既, 男家先有權開聲話要個仔住邊度姐. hk係商業社會黎嗰麻, 睇邊個財雄世大姐.

好彩我有個"好99"絕對絕對唔會幫我湊b

大宅

呢個唔生bb嘅理由, 好快就會令你後悔.

你是成年人, 結婚點樣搞, 住邊度, 生唔生, 都可以自己決定, 問題係, 面對他人的說話, 你地是否同一口徑. 如果唔同, 其實心中點想, 都應該傾下. 而且人地點多口, 個決定, 都係你自己做, 多謝大家咁關心, 辛苦哂.

你自己的仔女, 點樣教育, 絕對是你兩個人的事, 只是你想得未夠仔細, 成個plan彈出來, 如果有文有路, 都唔駛你老公操心, 唔通他會同你研究, 第時生左出來, 見個b食手指, 又佢食定比奶咀佢食? 所以, 如果你想生, 就有心理準備自己要做定好多功課, 未有時要點做, 懷孕時食得什麼, 有無事情要注意, 生左要點湊, 邊個湊夜晚, 餵唔餵人奶, 番工點安排, 你想得仔細, 咪好似好pro咁, 他就話唔到你, 當然, 你要先同你媽講定搵她湊, brief 她次第時點做, 同埋無論點都好, 要她站在你那邊

雖然, 好像好複雜,但是, 小朋友是令一個家完整的最大因素, 而且他們帶給你的快樂, 是沒有什麼事可以比得上.

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 pomanlife 於 10-9-8 17:38 發表

結婚真係2家人既事, 如果2個自己俾首期搞掂既, 佢地要住邊度, 2家長老都唔應該干涉. 如果係男家出首期既, 男家先有權開聲話要個仔住邊度姐. hk係商業社會黎嗰麻, 睇邊個財雄世大姐.

好彩我有個"好99"絕對絕對唔會幫我湊b

所以我已睇通睇透~~ 努力要買自己既樓!!

..... 但呢版都見la...
有時even 女家出錢, 男家人都可以雀巢鳩佔架...

總之....結婚就煩係啦!!!

..... 有時見sisters 話為99 唔幫手湊而 sad
我真係義得我 99 將來乜都唔好理.........!

大宅

我99同你99一樣,未生已經話一定要由她湊,結果我比佢湊,又唔比我鬧,話吓都唔鍾意,當我個囝係她的,結果我取回比工人湊,她又咸又話我無良心,所以你做得很對,千企唔好比99湊,以後想取回自己湊就麻煩,肯定反面。

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 Ericang 於 10-9-8 21:50 發表
我99同你99一樣,未生已經話一定要由她湊,結果我比佢湊,又唔比我鬧,話吓都唔鍾意,當我個囝係她的,結果我取回比工人湊,她又咸又話我無良心,所以你做得很對,千企唔好比99湊,以後想取回自己湊就麻煩,肯定反面。 ...

agree.........

樓主, 一開始千祈唔好 開壞個頭...
你一開始 怕左99, 以後就有排煩....

其實, 結婚生囝,已是一個 "family" 的私事
你地結左婚,不已是獨立一個family 麼?
若想生BB,就生吧~
邊個湊,好易解決。
同C6 達成共識話 "自己湊" 啦~
(仲要預料你99 會日日供上黎...... )

你要向你C6 洗腦啦....
生bb 不是為了取悅老人家ga...
唔通 為左唔比99 湊,就真係唔生咩?

你同C6 講︰比99 湊,BB 將來無咁痴我地ga...。將來學埋d 壞脾氣,我地仲煩呀!! 堅持say no 呀!

複式洋房

醒目開學勳章

99住我隔離座,之前果幾年99係幫叔仔湊緊女。我今年生亞仔,生之前已經斬釘截鐵同c6講話一定唔會比99湊,我會自己湊番,亦都唔使99過來幫手,最好既話都唔好閒時上來玩孫,要玩既我得閒就會抱過去比佢地玩,自始c6都冇再講任何野。到今年叔仔個女讀幼稚園,而且有工人湊就唔使99幫手,再加上姑仔又移民兼嫁左,c6話99呢排好down冇咩寄托,問我可唔可以比99晏晝過來玩下個孫,我話當初已經同你講得好明白,你而家又來問我呢個問題?你都知99點樣縱孫法,而且我同99既湊仔方法又唔同,而家咁樣閒時見一面咪好lor,你係咪想因為湊仔問題而攪到面阻阻,最後佢地連個孫都冇得見呀?
就係咁樣c6先打消個諗頭,冇再問過我。所以我覺得樓主首先你要搵到自己既立場先,堅定d,同c6講明你想點,如果唔係到時任人擺佈就真係喊都冇謂喇。

大宅

樓主,其實有時啲嘢好現實,依家你同你C6係邊個最想生小朋友先??嗰個就要作出讓步架喇!!你依家既情況除咗真係畀99湊之外,又真係冇乜其他選擇喎,除非你真係做全職媽媽啦,咁就任何人都冇得同你掙喇!!

大宅

樓主, how old are you? if you are over 30, please don't hesitate any more. give birth right now!!

i had my first at 36, and regret to not giving birth earlier. (but when i was young, everyone around said 有仔趁lun生, 我當耳邊風)

don't give up the dream of having kids just because your husband doesn't like kids. they still can change their minds at 40 or 50, but you can't. if you really like kids, do it.

大宅

P.S. there is no one perfect timing to giving birth. life is full of compromises. you and your husband must make adjustments to your life and give up something, may it be time, money, job, freedom. but i can assure you it's all worth it.

大宅

樓主, 世事冇完美, 我覺得你唔想俾你奶奶湊唔只因為驚種壞BB, 我覺得你本身都唔係好認同你奶奶. BB無論邊個湊, 都唔保證會變好定變壞, 但自己湊就有自主權.

我奶奶都會間唔中去我屋企睇BB, BB主要由工人照顧 (話就話每天), 跟住留埋響度食飯, 我係好唔鐘意, 非常唔鐘意, 但為左顧全大局, 我會照忍落去. 可能有D媽媽會覺得咁做只會令日後問題更多, 但係因為而家BB仲細, 我認為只有咁樣做自己才可以安心上班, BB多個大人睇住會安全D, 又冇咁悶, 所以先忍. 但到BB番學同大個左, 好多野都會變, 將來既事冇人知, 我地成家移民都唔出奇(不包括奶奶一家).

我既情況同樓主你差唔多, 我媽咪要番工, 我諗如果我叫佢湊佢都會湊, 但應該會問我攞番錢. 同埋佢冇奶奶咁想湊, 偏偏又要佢湊我又覺得有d自私同唔o岩數. 同埋你老公都會同你有相同諗法, 就係俾自己媽咪湊好過俾人地媽咪湊.

請你先order一下你現在覺得最重要既野:
1. 生BB
2. 夫婦感情
3. 工作
4. 婆媳關係
5. 個人感受

你諗下, 只要俾你BB你奶奶湊, 1-4你都可以滿足到. 咁所以就睇下你點排.

複式洋房

回覆 6# jesuslovesyou 的文章

非常讚誠您既講法! 生bb係您們兩個人既事,如果要取悅99歡心比佢揍,我c6都試過.最終當然不歡而散啦!!現在我生第二個比工人揍,都不知幾好呀! 依家同我c6感情更好~唔洗成日為咗99嗌交tim!!
JEFFREY AU 1999

JOVIE AU 2009

別墅

樓主我覺得要想清楚才生, 由其看到 E句 ~~~我c6冇點醒佢不特止, 仲講笑話到時你唔好話湊又嫌困身, 我地唔理架啦...... 日後真不指意C6會幫手.......
真係吾好比99湊, 我覺得她吾會比你放工湊反啦!! 經過外孫女單野, 你99實MARK 實 你個B.
原帖由 asyura 於 10-9-8 10:30 發表
唔好意思, 可能頭先太急同亂所以自己都講得好亂
基本上生仔呢樣野由我地結婚前到結婚後, 我地計劃都有所轉變, 諗法都變左
我係好鐘意小朋友, 好想自己湊, 但我目前冇法子做到呢樣野
我同c6本來諗住呢兩年生的了, 但 ...

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 joey0509 於 10-9-9 15:20 發表
樓主我覺得要想清楚才生, 由其看到 E句 ~~~我c6冇點醒佢不特止, 仲講笑話到時你唔好話湊又嫌困身, 我地唔理架啦...... 日後真不指意C6會幫手.......
真係吾好比99湊, 我覺得她吾會比你放工湊反啦!! 經過外孫女單野, ...

agree!!! 我唔贊成妥協比99 湊。

樓主,不如咁諗,其實, 結左婚,以你+c6 呢個familly,先係"核心"。其實依家你的concern,係怕c6 強行要 比BB 99 湊係咪?

咁你假設, 若果, 你無99....
你係咪一早已生左?
甚麼事業etc 之類的 考慮,只是其次吧?

若如此,咁不如,你就暫時不工作,做full-time mother 啦! 老實說,有得必有失。湊BB 的時光,是媽媽用甚麼 都換不了回來的!!!

而且, 既然結左婚,婚後好多事,都有二人自己決定。這是你們的家事!! 請你c6 搞清楚。某程度上,你99 只係一個"外人"~~(佢算係你邊個je...)

所以,若想生,唔好諗咁多~
自己湊番la~~!!! 現在仍有工作,就save 多d 錢。

99 果邊,好易搞je~
唔比咪唔比囉! 做乜我生個囝出黎,"奉旨"要比你湊?
你c6 若嘈,你鬧埋佢︰依家邊個係阿媽?邊個係你老婆? 你阿媽 阿99 都湊左好多次la!!! 比番次人地湊 得唔得呀????

你真係千祈唔好比個BB 99 湊!
呢度太多posts 都分享過la....真係惡夢的開始!!

複式洋房

我今年29, 都唔細了
以前成日想30前生仔, 逼於無奈都延遲到希望32前生第一個.........
都有諗過不如再等5年, 到時99都60了....大條道理話佢年紀大照顧唔到.......但5年後都唔知自己身體點..........

層樓係我同老公名, 我地兩個俾錢買的, 咁當然老公俾大份啦, 因為佢人工高過我, 而家佢負責供樓, 我負責水電煤之類既雜費, 佢冇俾家用我, 不過好多時買野都佢俾錢, 又會送我鐘意既野俾我, 唔知99心目中呢啲叫唔叫佢個仔養我啦, 但好肯定佢覺得層樓係佢既仔即係佢既

因為初初入伙佢來得好密, 又帶親戚來參觀

本來佢以為係我父母逼老公買呢到, 又方死我父母會成日來, 後尾日子耐左, 佢發覺根本我父母要返工好忙, 只係入伙時來過一次, 同埋我父母俾好大自由度我, 我乜都自己話事, 佢先改觀

如果第日我有個女, 我一定教佢做女人最緊要有儲畜同本事搵錢, 一定要自己錢買層樓俾自己

我唔想俾小朋友99湊, 除左係呢到見過太多媽咪既苦況, 我媽媽都係受害者, 後尾我父母要拎返細佬來湊時, 幾乎搞到家變, 我祖母開晒家族會議要趕我媽走呢......

亦都眼見姑9湊返個女之後, 同99既關係差左.........

我99份人其實冇咩野, 但就麻煩, 小氣同咩都要加意見, 又成日想人接受佢既意見......所以我一向主張同佢保持適當既距離, 如果佢介入來, 我諗我同佢開片都似.........

我會睇多啲關於湊小朋友既野, 同埋計劃好自己既財政

你地講得岩, 我要自己諗好同計劃清楚

而家先同老公埋手, 等佢清醒, 要我個仔俾佢媽湊係冇可能既事.........

複式洋房

當然後生生BB比較好,但如果自己湊開支應付得來嗎?因為生BB開支可能未必好大,但儲蓄夠應付嗎?養還算易,但教育就係係難!呢度好多case都係因為四大長老湊,縱孫過度後悔不及。縱壞左要教番好唔易重會傷感情。
如果你真係好想生 BB,就同老公好好陳述利害,然後要立定主意,向c6提出不會退讓既條件,佢係明明白白又願意既,你先好生。

別墅

不過樓主你要小心......c6出招 (他想要bb)

複式洋房

如果而家生, 我全職湊財政會好緊拙........所以先想請工人或者叫媽咪幫手.......
同埋都想儲多點錢, 可以俾好啲既生活或者教育俾小朋友.......

不過樓主你要小心......c6出招 (他想要bb) <== 唔明......其實一直係我好鐘意小朋友, 佢不太喜歡的

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 asyura 於 10-9-10 13:35 發表
如果第日我有個女, 我一定教佢做女人最緊要有儲畜同本事搵錢, 一定要自己錢買層樓俾自己

呢個係婆媳版真理之一!!!

我後悔無早d 睇婆媳版
不然, 我就盡早開始我的搵錢大計~~~ 唉!!!

將來層樓, 可以的話, 我會自己買, 自己供, "only under my name"!!! 如此, 起碼男家人 唔敢亂黎! 講野都大聲d...

唉..真係女人之苦...莫過於....連女人都要 "逼迫" 女人......(99 vs 新抱)

....好好計劃你的財政吧!! 諗計仔 做full-time mother
搵下有冇窿路, 將來接d freelance 做囉...@@
咁可以home office!!

&...溫熟婆媳版的cases
必要時 , 知道點同99 "談判" 甚至 開火接招!!

有仔趁29歲好生啦~~~ 不然好危ga@@

你要有心理準備, 若連你c6 都唔幫你
你就要 孤軍作戰
總之同自己講︰女人,一定得! 我係阿媽, 我話事!!!
呢度好多sis 都撐你ga!!!

大宅

樓主, 咁你即係要講你c6講清楚啦, 仲有你要諗定bb出世點.

我同你年紀差唔多, 我同99都住得好近, 相反, 我媽媽就遠d, 我99冇講過話湊, 但有問過我仲做唔做, 我就當然做啦, 我搵得多過我c6. 層樓都係我卑首期裝修傢俬, 但$呢d冇得講, 講$講身家冇意思...

講真我初初有左, 都未決定bb點, 只係話左唔卑99湊, 但我知我唔卑人地媽媽湊, 好難話要卑自己媽媽湊...so我一直諗, 到睇到有育嬰院, 我就同c6成日講, research晒卑晒d comment佢睇, 佢而家都buy, 覺得ok, 有時行過育嬰院都會留意下, d人諗到果d好慘呀好悽涼呀朋, 我都卑晒正確答案佢, 雖然我未生, 未知成唔成功, 但我知佢都有同同事講bb去育嬰院, d同事都係話咁大膽呀...好彩佢唔似有動搖

不過, 我都有第2手準備, 就係唔做野幾個月...因為可能育嬰院冇位, 咁我就要自己睇一排, 有得有失, 2手準備啦.

你加油啦~

大宅

洗鬼理你99咩 你C6果邊係你生之前講清楚 如果你C6講到明一定要比99湊 你自己就諗清楚了 我真係覺得唔需要理99 WO 生仔係你2個人既事 自己決定好就好 洗鬼理佢鍾唔鍾意咩 亦都講真心果句 你比你媽咪湊你都唔知佢會唔會好似你99一樣咁寵小朋友 我覺得老人家多數都錫小朋友 仲要係粒孫 同埋2代溝通實有唔同架啦 最好就自己湊返 如果真係唔得你就諗清楚生唔生好了

首頁

尾頁

跳至