論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 陪月勳章

1. 大家有無要求工人寫「每日工作紀錄」?
2. 屋企有無cam?

我家工人投訴以上項目,話我要求高,而家辭左職,然後a準話我,好難再搵工人,只係比啲勁差嘅file比我睇,絕對選唔落手!

救命呀!

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

伯爵府

我都有要求過以前既印印做呢樣,不過佢寫寫下就無寫/求其寫。

於是我唯有除routine野外, check到邊度要做cleaning就叫佢習抵明日做, 費事寫咁多, 我回來再check做成點.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

而家嘅工人真系要求多多 吾憂做咁

原帖由 maths 於 10-9-8 11:49 發表
我比左本日曆簿過佢, 佢只系寫低每日嘅一大樣工作: e.g. Mon : I go to market
Tue : I clean kitchen
Wed : I wash toilet
.......

Sat : my holiday
我而家都無 check 佢, 有個好處就系佢放假日有 record.

2. 屋企有無cam?
無.

我家工人投訴以上項目,話我要求高,而家辭左職,然後a準話我,好難再搵工人,只係比啲勁差嘅file比我睇,絕對選唔落手!

救命呀! ...

大宅

原帖由 maths 於 10-9-8 11:49 發表
2. 屋企有無cam?

救命呀! ...

無用架, 佢地會作嘢. 我第2個工人就係咁, 你話個樣清潔唔駛用咁耐時間, 佢第二日未改短d時間, 因為佢都係作. 但佢唔知我會突擊 CHECK 佢, 下午回家, 佢巳經將個日schedule 寫到晚上, 唔好浪費時間叫佢寫. 妳比schedule 佢做嘢, 回來睇下保得妥唔妥當, 有問題即講. 唔好做到好為止. 有 cam 當然好, 做得耐, 佢地識搵 盲點位.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我有叫工人mark down 仔仔的日常活動, e.g. 幾時食飯, 食幾多, 幾點沖涼.
然後再叫工人寫低每日唔係daily 的工作, e.g. 洗抽油煙機. 費時成日問佢幾時做呢d.
咁我發覺原來工人自己都有寫低.

我無日日 check 本簿, 耐唔耐或得閒才睇.
因為有婆婆係度同埋有cam, 其實我都知既.

原帖由 ANDREAMLEE 於 10-9-8 13:27 發表
我有張list,做完要take,我會定時抽時間去check,現在都做到80%

大宅

若只係記錄bb幾點飲奶vivi, poopoo, 就覺得合理, 但若要工人寫低每日幾點掃地, 幾點mop floor, 就真係覺得你要求太多太無謂啦, 再講佢地都只會亂寫, 根本無意思, 其實只要你回家check下乾淨否, 唔okay再做咪得囉, 最重要係佢幫你湊得個bb好.....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1. 毎日有一張list,說明要做的工作(我寫下所有要做的工作)
2. 屋企有cam, 毎日返工, 間中都會望下個cam, 亦有錄影功能...

禁止發言

伯爵府

原帖由 ANDREAMLEE 於 10-9-8 13:27 發表
我有張list,做完要take,我會定時抽時間去check,現在都做到80%

我都係用呢個方法,非常好,從來無工人投訴過,我話用來提醒佢自己每日有什麼未做,而唔係用來CHECK佢的。

複式洋房

好媽媽勳章

Hi AndreamLee,

可否email個checklist比我參考下, my email : [email protected], Many thanks!

首頁

尾頁

跳至