跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

這間學校有N1﹐又收細仔﹐唔知好唔好架呢﹖

Thanks!

民房

聖士提反堂

我個囡囡喺入面讀N1,之前讀咗一年PN,我覺得幾好囡囡而家表達能力好叻,啲老師好細心,因為有一次我剛提早去學校接囡囡時見到有一位老師攞住紙巾跟我个囡囡幫佢抹鼻水又陪住佢玩,嗰一刻好感動。見到嗰老師對自己个囡囡咁細心真正難得。各住媽咪可以考慮吓。
原帖由 Fullstop 於 10-9-8 18:48 發表
這間學校有N1﹐又收細仔﹐唔知好唔好架呢﹖

Thanks!

複式洋房

我個人覺得大大部份的幼稚園老師都是很有愛心及耐性的.

大宅

多謝你哋既意見﹐咁唔知你哋知唔知升既小學又好唔好架呢﹖

水晶宮

我仔都讀左2年(n,k1)非常好的幼稚園

大宅

原帖由 conniechan125 於 10-9-14 21:31 發表

can you tell me more about how good it is comparing to other schools in the same district?
Thanks so much!

大宅

原帖由 conniechan125 於 10-9-14 21:31 發表

can you tell me more about how good it is comparing to other schools in the same district?
Thanks so much!

大宅

好媽媽勳章

呢間幼稚園係咪收唔夠人架

見你地講到咁好, 我22號打電話去問下佢地有冇開放日, 佢地話我知10月9號有, 可以即場報名添.

點知聽完老師俾我既ADVISE, 我諗應該要重新評估過呢間學校, 好似只求收學生, 不理學生既實際情況.

CASE係咁既, 我仔仔0903出世, 我嗰日打電話查詢時, 話俾聖士提反堂老師知, 我想報既係K1, 唔係N1, 咁OPEN DAY嗰日可唔可以報名?

老師話可以報名, 而且INTERVIEW得既話, 仲可以得到我仔仔2歲8個月, 即係2011年既11月俾佢插班入K1.

但係諗返一層, 政府規定所有小朋友都要6歲先入得P1.
IF, 我仔仔下年11月入讀K1既話, 到入P1既時候就唔夠6歲, 要讀多年K3.

問題又黎, 學劵只係OFFER 3年, 如讀多年K3, 即係要我自己嘔一年既學費出黎, 而且留班既話, 對仔仔心理唔知有冇影響添

正常黎講, 下年仔仔應讀N1, 2012才K1.
如果嗰間幼稚園安排咁混亂既話, 我寧願俾我仔仔經正常既途徑黎讀, 唔想佢咁留班.

複式洋房

我同意. 據我知要小朋友係9月1日要足2歲8個月先可以讀K1,申請學劵及用學劵,因為上年有個朋友問過教育局尼個問題, 學劵只用三年K1-K3,再讀多一年要家長自己俾全費.

水晶宮

原帖由 YanYanHappyShop 於 10-9-24 11:52 發表
呢間幼稚園係咪收唔夠人架

見你地講到咁好, 我22號打電話去問下佢地有冇開放日, 佢地話我知10月9號有, 可以即場報名添.

點知聽完老師俾我既ADVISE, 我諗應該要重新評估過呢間學 ...
你應該自己唸清楚係報n班orK1喎mouth:

大宅

畀面勳章

我見BK好多媽咪都對e 間學校有差既評價﹐事實上我既總結如下﹕

1) 只求即時收錢 $6xx﹐賺取利潤
2) 老師校長無愛心
3) 小朋友晌道讀書會唔鐘意返學

e d 都係主觀睇法﹐我個人比較中立﹐我想知道小朋友正在讀N既家長有無咩實質既意見﹖

大家還有第二間N的好提意嗎﹖我都報左偉思﹐聖雅各﹐維記同迦南。

首頁

尾頁

跳至