論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人就快到期續約,有14日大假, 係咪一定要返菲律賓? 可唔可以俾錢佢留低? 我公司又唔可以連續請太多假, 最多俾佢去 5日. 未敢同佢傾住. 但唔知咁樣會唔會違法? 好煩.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢肯先算啦! 好多時佢哋一個星期都覺唔夠, 仲話4, 5日.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-9 17:34 發表
佢肯先算啦! 好多時佢哋一個星期都覺唔夠, 仲話4, 5日.

我估一係寧願唔放
得4/5日, 飛都頭尾冇左兩日啦....
即係得返兩三日咋
同埋, 似乎樓主未問工人想唔想續囉

大宅

唔係你想唔想, 係你工人想唔想。
工人咁耐先返屋企,無理由叫人哋去幾日,咪棧佢去咗唔返!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我當年俾13日工人放佢都話少, 結果放左23日.....

可惜, 續約後變差..... 最差就係偷野........

你預左工人續完約只會慢慢變差

珍珠宮

原帖由 vickynicky 於 10-9-9 17:57 發表
唔係你想唔想, 係你工人想唔想。
工人咁耐先返屋企,無理由叫人哋去幾日,咪棧佢去咗唔返!

正是....... 有d 唔人道.......
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

得 4-5 日, 真系好少喎, 如果聖誕 or 新年有幾日連續假, 加你放 4-5 日大假, 再吾系你 c 6 有無大假可以放 ? 咁又得吾得呢 開心見誠同工人傾左先啦

原帖由 lo_mama 於 10-9-9 17:15 發表
工人就快到期續約,有14日大假, 係咪一定要返菲律賓? 可唔可以俾錢佢留低? 我公司又唔可以連續請太多假, 最多俾佢去 5日. 未敢同佢傾住. 但唔知咁樣會唔會違法? 好煩. ...

別墅

好媽媽勳章

提提你:聖誕新年的機票貴幾倍架。
放假的事最好同佢傾,一定要佢肯先得。

公爵府

除非佢唔返, 返得去點都要個幾兩個星期..
可唔可以揾鐘點或者老人家幫手頂住十日八日丫.

伯爵府

我記得, 法例有講點樣放大假的.

大約係, 最少放7日連續性的大假(咁如果加埋休息日就8日了)

所以你話放4,5日就唔成立了.

8日返鄉下都少啦, 你屋企人就係屋企人, 工人工企人都係人呀, 請個part time頂住啦, 工人回來做野都開心d.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

工人同你做足2年就係等呢個大假番屋企見下家人, 叫佢番得個4-5日, 搭得飛機嚟都無咗成日啦, 好慘啫....

首頁

尾頁

跳至