跳至

首頁

尾頁

大宅

TOTALLY AGREE

原帖由 701003 於 10-9-10 21:28 發表
如果你認為"名牌"係身份ge象徵,"名牌"係生活必需,無"名牌"揸手,毋寧死
咁你真係要靠三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名"來幫親生骨肉揀小學啦
73區仲有~~南元官小、梁省德、陳榮根、東莞、惠洲(排名不分先後)一 ...

大宅

光明,

光明英來,

在元朗都係數一數二最好小學.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思, 我想問校友會多唔多工課 !
1 年有幾 多次 TEST 及 考試 .
有甚麼課外活動 !
TKS

原帖由 bobo 於 10-9-11 09:53 發表

701003, 係73區內, 泊埋光明, 商會果 d 來選, 通常校友會都會比人排後邊, 其實我都唔係好明, why 會咁, 係咪咪真係校友會比前果幾間差 d 呢? 定係因為名牌效應呢? 我都真係唔明, 如果你話齋睇升中率來定, 或者名牌 ...

大宅

大家都係想收多D資訊為仔仔女女選校姐~~

除了參觀學校,我覺得係討論區的資訊都好重要,因為有時可以與有仔仔女女讀緊該校的父母傾,第一手資料

如果你認為"名牌"係身份ge象徵,"名牌"係生活必需,無"名牌"揸手,毋寧死
咁你真係要靠三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名"來幫親生骨肉揀小學啦
73區仲有~~南元官小、梁省德、陳榮根、東莞、惠洲(排名不分先後)一 ...

大宅

大家都係想收多D資訊為仔仔女女選校姐~~

除了參觀學校,我覺得係討論區的資訊都好重要,因為有時可以與有仔仔女女讀緊該校的父母傾,第一手資料

別墅

其實我個人覺得, 選擇小一首先是聽自己那區的"其他家長"意見 (不要作排名), 再去各小學參觀及聽講座.

再細心想想自己認為那幾間應該適合自己小朋友, 考慮想小朋友多功課或不太多功課、番學地址近不近屋企, 我自己當初是這樣簡的!

還有是, 到大派彩時如果真的入不到自己的排名又怎樣, 有沒有親戚或朋友幫到手? 再作決定.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 CandyMaggie 於 10-9-12 11:36 發表
唔好意思, 我想問校友會多唔多工課 !
1 年有幾 多次 TEST 及 考試 .
有甚麼課外活動 !
TKS

我個人覺得唔算多囉, 平均都係5樣, 但每樣都只係一版, 其實都只係一個數字遮, 如果小朋友係一個好 hea o既人, 做野好慢o既, 就算3樣, 佢都可能搞好耐啦, 如果小朋友好勤快o既, 做功課好專心o既, 咁我覺得5,6樣功課對佢地來講其實好輕易囉! 真係好睇小朋友自己架! friday 就可能會多一樣囉, 因有兩日假期, 但我覺得可以接受, 加上佢地每日最尾果堂係比學生做功課o既, 如果小朋友係快手快腳o既, 隨時可以做完幾樣先放學啦! 依家校友會由 p1 開始已有兩班係用普教中o既, 要經過面試先可以入讀, 以咩野來評核我就唔係好知啦, 一年有4次考試, 無 test 無評核, 其實同其他學校o既兩試兩測一樣遮, 名稱唔同吧了!

至於課外活動都有好多呀, 佢地逢 wed 有一堂多元智能堂, 會提供唔同o既活動比學生, 而合唱團呀, 寫作班果 d 就要由老師揀選o既, 而 friday 就返半日o既, 預左學生會參加課外活動囉, 至於有 d 咩活動, 可以上學校網頁睇到架, 另外由今年開始, 小一係雙班主任制, 同埋係 wed 多元智能堂仲提供免費樂器學 tim 有口風琴, 口琴, 小提琴, 學校由14/7-17/9早上有家長開放日呀, 有興趣o既家長可以去聽下

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-11 11:18 發表
校友會咁多年, 個人認為口碑唔錯呀, 近年都好多人選呢間.

其實揀邊一間學校真係要視乎每個家長既諗法, 有d人係buy傳統教學, 有d人buy活動教學, 有d人係想近自己屋企方便返學, 各有所需, 加上元朗既小學真係好多都 ...

如果我係你, 我會揀返自己母校囉, 雖然係好谷, 但唔用左撲奇撲同人爭喎, sure win 咁滯啦, 雖然外人覺得係好谷, 但或者你小朋友讀得無問題呢, 如果有優勢都唔運用, 咁好晒遮

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 701003 於 10-9-11 14:07 發表

我都好替你不值 可能因為有d學校年青有活力,唔使靠老本啦唔似有d一味sale歷史、口碑
父母最了解仔女,揀學校靠親身感覺,校網中ge學校唔係多,樓主應該帶小朋友去參觀下、了解下,睇下小朋友有咩反應 ...

上年校友會都換左個好有"活力"o既校長呀, 都做左唔少改革, 希望可以更上一層樓, 做得更好啦

大宅

多謝你既意見, 咁又係有分唔用又真係好嘥, 等佢讀左上去先算, 如果真係唔掂先轉校囉.

原帖由 bobo 於 10-9-13 11:02 發表

如果我係你, 我會揀返自己母校囉, 雖然係好谷, 但唔用左撲奇撲同人爭喎, sure win 咁滯啦, 雖然外人覺得係好谷, 但或者你小朋友讀得無問題呢, 如果有優勢都唔運用, 咁好晒遮 ...

大宅

好媽媽勳章

識朋友個囡今年升小一,住係徐澤林果邊,本想考徐,但無分,媽咪係光明校友,最後驚第1輪考唔入,都係唔搏,考番光明英來,入左升小一.

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-13 11:24 發表
多謝你既意見, 咁又係有分唔用又真係好嘥, 等佢讀左上去先算, 如果真係唔掂先轉校囉.

伯爵府

我都聽過話光明唔錯, 不過我唔會揀, 我會揀返c6讀過果間小學, 我唔想去round 2玩大抽獎, 我驚去左村校我唔知點接送返放學呀~

我想講話呢, 有時路邊社講果d (eg bk 上面講) 唔係完全正確架, 我以前係九龍區讀小學, 我睇過唔少thread 各媽咪都話我果間小學好, 返而我讀果間中學的附屬小學無咁好, 但我自己入左中學之後, 我係發覺我小學時課程 (係各媽咪都話好)包括英文, 係比中學的附屬小學低一級(因為同班同學大部份係小學上來的), 我岩岩上中學要努力一年才追得上, 所以我同小朋友揀學校係元朗區係唔揀官校, 聯系有點, 實包自己小朋友一定用到果d聯系位咩, 因為自己讀過官校知道官校小學係點樣.

大宅

好媽媽勳章

商小

原帖由 snoopyiu 於 10-9-13 14:19 發表
我都聽過話光明唔錯, 不過我唔會揀, 我會揀返c6讀過果間小學, 我唔想去round 2玩大抽獎, 我驚去左村校我唔知點接送返放學呀, 雖然係呢度c6果間小學比各位媽咪評為數一數二差旳小學, 我同c6傾過話少人揀的其中一個原 ...

大宅

係啦, 同我心態一樣, 真係好鬼驚ROUND 1唔入,等ROUND 2隔得太遠啦,六月先公報呀, 所以我都係揀返母校算啦, 我自問受唔起等既過程.

原帖由 Sherryko9 於 10-9-13 13:37 發表
識朋友個囡今年升小一,住係徐澤林果邊,本想考徐,但無分,媽咪係光明校友,最後驚第1輪考唔入,都係唔搏,考番光明英來,入左升小一.

大宅

咁又係呀,有分入硬好過大抽獎,如果派到村校真係幾大鑊

原帖由 snoopyiu 於 10-9-13 14:19 發表
我都聽過話光明唔錯, 不過我唔會揀, 我會揀返c6讀過果間小學, 我唔想去round 2玩大抽獎, 我驚去左村校我唔知點接送返放學呀~

我想講話呢, 有時路邊社講果d (eg bk 上面講) 唔係完全正確架, 我以前係九龍區讀小學, ...

男爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-14 12:37 發表
咁又係呀,有分入硬好過大抽獎,如果派到村校真係幾大鑊

講下..講下..我囡囡要填表選小學了.幫我分析下,村校有邊啲唔得?我30號要交表.家下心入邊15,16.好緊張哩~~我想佢跟哥哥入村校.但係讀的孩子太少.哥哥適合,唔代表妹妹都啱.有啲煩~~有啲煩~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

伯爵府

點解你會想入村校? 係咪因為近屋企路程無咁遠? 還是你鍾意小班? 我怕入村校係因為接送返放學唔方便, 係送得佢返學來趕唔切返工果隻, 放學要老人家接送驚打風落雨麻煩. 講真我地呢個網, 我已經覺得鐘聲好"吊腳"啦, 無校車搞唔掂, 何況入村校?

原帖由 甜芋 於 10-9-14 13:39 發表

講下..講下..我囡囡要填表選小學了.幫我分析下,村校有邊啲唔得?我30號要交表.家下心入邊15,16.好緊張哩~~我想佢跟哥哥入村校.但係讀的孩子太少.哥哥適合,唔代表妹妹都啱.有啲煩~~有啲煩~~ ...

男爵府

原帖由 snoopyiu 於 10-9-14 14:05 發表
點解你會想入村校? 係咪因為近屋企路程無咁遠? 還是你鍾意小班? 我怕入村校係因為接送返放學唔方便, 係送得佢返學來趕唔切返工果隻, 放學要老人家接送驚打風落雨麻煩. 講真我地呢個網, 我已經覺得鐘聲好"吊腳"啦, ...

SNOOPY:我情形有啲唔同.我家哥哥是一名需要接受特殊教育的小朋友.去了村校,是因為大約一年前,大人不願再去上學.想在家里自修.我們陪他上網找學校.他看到現在的學校環境很喜歡.爸和我就聯繫了校長.見了面.學校又收了他.因為他已經9歲.可以自行上返學放學.
現在輪到妹妹填表了.跟哥哥呢,還是再選一間?我係度度緊.
之前我送過哥哥返學.因為佢大人開心.哇!每朝6點已經起身等返學.我送佢到學校大約係7點20分.跟住再由錦田坐巴士去隨道口,再轉車.但係為咗博大人開心,我係要付出了.

快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

村校據我所知應該係呢幾間囉(唔肯定有冇漏), 錦田公立蒙養學校, 八鄉中心小學, 惇裕學校, 通德學校, 不過邊一間好D我真係唔知呀, 我唔係住錦田區既.

原帖由 甜芋 於 10-9-14 13:39 發表

講下..講下..我囡囡要填表選小學了.幫我分析下,村校有邊啲唔得?我30號要交表.家下心入邊15,16.好緊張哩~~我想佢跟哥哥入村校.但係讀的孩子太少.哥哥適合,唔代表妹妹都啱.有啲煩~~有啲煩~~ ...

男爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-14 14:45 發表
村校據我所知應該係呢幾間囉(唔肯定有冇漏), 錦田公立蒙養學校, 八鄉中心小學, 惇裕學校, 通德學校, 不過邊一間好D我真係唔知呀, 我唔係住錦田區既.

...

唔知邊間好都唔緊要. 我要幫妹妹填表了~~家下睇緊東莞的網頁.煩~~村校入邊,真係好少小朋友.我又想揾間多小小孩子的.

快樂的甜芋快樂的甜芋

首頁

尾頁

跳至