跳至

首頁

尾頁

大宅

校友會咁多年, 個人認為口碑唔錯呀, 近年都好多人選呢間.

其實揀邊一間學校真係要視乎每個家長既諗法, 有d人係buy傳統教學, 有d人buy活動教學, 有d人係想近自己屋企方便返學, 各有所需, 加上元朗既小學真係好多都升左LEVEL.

我大女都係今年要揀小學, 我自己係所謂"名牌小學"既畢業生, 我之前都諗左好耐究竟要揀返我自己o個間"名牌小學"(我知好多功課做), 定係揀一間舒服d冇咁谷既小學呢, 我真係十五十六左好耐, 但係聽完小一講座之後, 我好驚我唔揀返母校既話, 如果round 1我揀另一間心儀既小學唔收我個女, 到round 2唔知大抽獎左去邊間, 所以我爭扎過之後, 決定揀返母校等round 1收左我個女, 我個心會安定D, 同埋我諗小一係適應期,如果讀左一年之後我個女真係唔適合/佢唔鍾意呢個小學, 唯有幫佢轉校.

原帖由 bobo 於 10-9-11 09:53 發表

701003, 係73區內, 泊埋光明, 商會果 d 來選, 通常校友會都會比人排後邊, 其實我都唔係好明, why 會咁, 係咪咪真係校友會比前果幾間差 d 呢? 定係因為名牌效應呢? 我都真係唔明, 如果你話齋睇升中率來定, 或者名牌 ...

大宅

多謝你既意見, 咁又係有分唔用又真係好嘥, 等佢讀左上去先算, 如果真係唔掂先轉校囉.

原帖由 bobo 於 10-9-13 11:02 發表

如果我係你, 我會揀返自己母校囉, 雖然係好谷, 但唔用左撲奇撲同人爭喎, sure win 咁滯啦, 雖然外人覺得係好谷, 但或者你小朋友讀得無問題呢, 如果有優勢都唔運用, 咁好晒遮 ...

大宅

係啦, 同我心態一樣, 真係好鬼驚ROUND 1唔入,等ROUND 2隔得太遠啦,六月先公報呀, 所以我都係揀返母校算啦, 我自問受唔起等既過程.

原帖由 Sherryko9 於 10-9-13 13:37 發表
識朋友個囡今年升小一,住係徐澤林果邊,本想考徐,但無分,媽咪係光明校友,最後驚第1輪考唔入,都係唔搏,考番光明英來,入左升小一.

大宅

咁又係呀,有分入硬好過大抽獎,如果派到村校真係幾大鑊

原帖由 snoopyiu 於 10-9-13 14:19 發表
我都聽過話光明唔錯, 不過我唔會揀, 我會揀返c6讀過果間小學, 我唔想去round 2玩大抽獎, 我驚去左村校我唔知點接送返放學呀~

我想講話呢, 有時路邊社講果d (eg bk 上面講) 唔係完全正確架, 我以前係九龍區讀小學, ...

大宅

村校據我所知應該係呢幾間囉(唔肯定有冇漏), 錦田公立蒙養學校, 八鄉中心小學, 惇裕學校, 通德學校, 不過邊一間好D我真係唔知呀, 我唔係住錦田區既.

原帖由 甜芋 於 10-9-14 13:39 發表

講下..講下..我囡囡要填表選小學了.幫我分析下,村校有邊啲唔得?我30號要交表.家下心入邊15,16.好緊張哩~~我想佢跟哥哥入村校.但係讀的孩子太少.哥哥適合,唔代表妹妹都啱.有啲煩~~有啲煩~~ ...

大宅

如果你揀朗屏邨O個邊, 我之前有去小學巡禮, 我覺得梁省德會比較好呀, 佢一早實行小班制, 一班好似20個人以內架咋.
東莞聽講好多南亞小朋友(我唔係想歧視,BUT南亞小朋友真係幾百厭), 呢間我冇參觀過.
惠州我都有去參觀過, 佢得兩班, 一班有4-5個南亞小朋友, 所以你要考慮下囉.

原帖由 甜芋 於 10-9-14 15:04 發表

唔知邊間好都唔緊要. 我要幫妹妹填表了~~家下睇緊東莞的網頁.煩~~村校入邊,真係好少小朋友.我又想揾間多小小孩子的.

大宅

之前甜芋問我邊D村校, 我REPLY左佢
村校據我所知應該係呢幾間囉(唔肯定有冇漏), 錦田公立蒙養學校, 八鄉中心小學, 惇裕學校, 通德學校, 不過邊一間好D我真係唔知呀, 我唔係住錦田區既.

之後佢講睇緊東莞個網, 咁咪變左屋邨O個個"邨"校囉.

原帖由 哈哈笑 於 10-9-14 16:00 發表
我想請問你邊間係村校呢?? 梁省德係咪? 惠州係咪?

大宅

妹妹應該有10分唔係5分, 適齡兒童係有10分既, 首名子女先係5分.
呢間學校以多讚同獎勵學生為主, 我見D學生同校長既關係都好CLOSE架.

原帖由 甜芋 於 10-9-14 16:23 發表

梁省德,我家妹妹得5分咋,我驚唔中標.唉!細校少人讀,等我揾日去佢學校大門口行下先.

大宅

唔好意思, 我初時係誤會左你想問"村校".

原帖由 甜芋 於 10-9-14 16:28 發表

唔緊要~~唔緊要~~冇所謂村校定邨校.我唔介意0架.我家哥哥讀的是蒙養.

大宅

我記得去小學巡禮時, 老師介紹學校時有播左D片段, 每個學生都有一張紙儲印仔, 好似儲夠五十個印仔, 就可以同校長食飯, 叫"志X飯局", 同埋每一班都有一個BLOG可以同老師KEEP CONTACT, 所以我見佢地師生關係都幾CLOSE, 幾開心.

原帖由 rubytang 於 10-9-16 01:41 發表

HI,
咁o岩入黎睇到呢個post,
我仔仔係讀梁省德既,
舊年我地係插班入去讀小3既,
講真, 之前真係未接觸過呢間小學,
因為我住個區唔係呢個網入面,
所以, 一直都無留意過,
後來因為去左外國兩年, 之後返黎hk,
經朋友介 ...

大宅

咁又唔好咁諗, 你試左先囉, 好既學校一定係多人選架, 話唔定妹妹好彩入到呢.

原帖由 甜芋 於 10-9-16 09:46 發表
心臟病了~~心臟病了~~擔心梁校太多人選~~

首頁

尾頁

跳至