在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

你地系點安排時間溫書? 我B就來1歲,我覺得而家冇米可能抽到完整1-2個鍾時間可以比我安安靜靜甘溫下書. 我個專業試仲差幾科就可以拿到牌了, 我又唔甘心而家放弃, 你們有冇D ADVICE可以比我, 你地系點安排時間?

洋房

Is there any advice?

大宅

Only can do that after kids go to bed at mid night~~~u should try ur best to let BB go to bed a bit ealier then can win times~~~

侯爵府

原帖由 MMTW 於 10-9-10 09:25 發表
你地系點安排時間溫書? 我B就來1歲,我覺得而家冇米可能抽到完整1-2個鍾時間可以比我安安靜靜甘溫下書. 我個專業試仲差幾科就可以拿到牌了, 我又唔甘心而家放弃, 你們有冇D ADVICE可以比我, 你地系點安排時間? ...

同一時間太多野我會好大壓力.所以我就放棄左本來已schedule左既專業試,同埋因為返工,陪bb既時間已經唔多,如果我仲要溫書,好似對bb唔太公平。

不過人人能力唔同,樓主我支持你呀,家務既野可唔可以搵鐘點幫手?(assume你無工人),溫書就真係要等bb瞓左先。

大宅

好媽媽勳章

你地系點安排時間溫書? 我B就來1歲,我覺得而家冇米可能抽到完整1-2個鍾時間可以比我安安靜靜甘溫下書. 我個專業試仲差幾科就可以拿到牌了, 我又唔甘心而家放弃, 你們有冇D ADVICE可以比我, 你地系點安排時間? ...

我是待bb訓着左,自己立即上床訓,然後早上3:30起身溫書溫天光。那時候一日只有4小時可以休息,雖然辛苦,但最後都完成哂成個課程。

大宅

原帖由 baby0604 於 10-9-13 09:39 發表

我是待bb訓着左,自己立即上床訓,然後早上3:30起身溫書溫天光。那時候一日只有4小時可以休息,雖然辛苦,但最後都完成哂成個課程。

what a super mama! a super lady!

公爵府

SUPER MUM!

原帖由 baby0604 於 10-9-13 09:39 發表

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

my baby is 18mo now.

I usually arrived home around 5.30pm, 6pm if I need to go to the shop for food, then, prepare dinner and dinner start 7pm. We eat together! take a while for him to finish dinner, then he play a while, then, off to bed around 8pm or 8.15pm, spend around 25mins for sleep routine (last milk, brushteeth, change PJs, read book), he will fall to sleep before 9pm. Therefore, I can start to study after 9pm.

when I told my friend my baby go to bed around 8 or 8.15pm, they all said it's very early, but I think it's bit late. I want him go to bed around 7.30 but it's impossible because the schedule is already very tight.

Very 'LUCKY' that I don't need to wash dishes

As your baby is 1 year old, he/she should go to bed around 7, then, have a dream feed around 11pm. You should be able to study at night unless your baby doesn't have routine.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

洋房

好佩服你呀,1日只休息4個鐘,如果我一定會集中5到精神溫書的.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 MMTW 於 10-9-13 23:07 發表

好佩服你呀,1日只休息4個鐘,如果我一定會集中5到精神溫書的.

只要分配時間得宜,返工+湊b+讀書 +家務 絕對是可以做到的,祝你早日考取到專業資格牌啦~ ^^加油~ 偉大的媽媽

大宅

樓主加油! 如果可以的話, 找家務助理幫手做家務吧! 請助理姐姐洗衫, 熨衫, 買埋"食送"整定, 洗下地板同窗, 間屋咪企理哂囉! 一個week 3日都夠架喇! bb日頭找家人睇住, 晚上陪佢一陣, 睇下老公可否有時間照顧bb. 咁一日應該抽到2小時左右做功課和溫書的. 盡快keep住一日返7小時喇! 我以前又係一日keep住只訓3-4hrs, 結果一病就病左一年. 介仲要quit埋份工休息, 多多錢都補唔返. 你老公同bb都好需要你架! 要好好珍惜自己的身體呀!

洋房

原帖由 hikaru80 於 10-9-14 19:35 發表
樓主加油! 如果可以的話, 找家務助理幫手做家務吧! 請助理姐姐洗衫, 熨衫, 買埋"食送"整定, 洗下地板同窗, 間屋咪企理哂囉! 一個week 3日都夠架喇! bb日頭找家人睇住, 晚上陪佢一陣, 睇下老公可否有時間照顧bb. 咁一 ...

我一定會KEEP住一日7小時架, 我會珍惜自己身體, 5會爲左錢而傷害自己身體架.
找家務助理幫手做家務我以前都試過,1個星期1,5知系5系我要求高呢,好似冇一個岩我心水,而且我冇可能比條鑰匙佢留佢

一個人系屋企
, 我要留系屋企陪佢, 我有時間陪得佢到不如我自己做了?

民房

你地好叻, 我就苦惱緊點樣分配d時間, 又要溫書又要返學又要做功課, 而家掙扎緊應唔應該去考專業試, 我個女而家先兩個月, 我應該等佢大個左先讀定係而家趁後生去讀呢?!~

大宅

家務助理試多幾個, 唔得就換. 把家中重要東西放保險箱, 再俾key個家務助理姐姐就得. 如果你係透個agent找姐姐的, 熟左就問下個姐姐佢實收幾錢, 如果agent蝕水太深, 個姐姐得$40/hr的話, 佢一定無心機同你做. 你可以私人同佢傾下, agent.斷約後就私人請佢, 俾返你俾agent個價, around$60/hr, 佢就好賣力架喇. 每次寫低要佢做乜, 放底當日現金俾佢, 你記得call佢確認佢有無收到錢.

佢同你消毒間屋, 清左d塵(我地無可能放工+進修回家後仲有時間和精力洗冷氣隔塵網, 百葉窗, 1比99消毒等, 姐姐做左呢d野, bb身體都健康d, 無咁易細菌感染. 你試下work唔work喇! 加油! 精神上support你!

原帖由 MMTW 於 10-9-15 14:26 發表

我一定會KEEP住一日訓7小時架, 我會珍惜自己身體, 5會爲左錢而傷害自己身體架.
找家務助理幫手做家務我以前都試過,1個星期1次,5知系5系我要求高呢,好似冇一個岩我心水,而且我冇可能比條鑰匙佢留佢

一個人系屋企, ...

洋房

我個囡歲半, 我係阿囡面前温書, 佢見到我睇書又會攞自己的書黎睇, 見到我寫字又會攞自己的顏色筆黎畫, 都幾攪笑容

首頁

尾頁

跳至