自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係餵人奶,我BB滿月我就黎M啦

原帖由 wensi 於 10-9-10 12:40 PM 發表

唔係唔會懷孕, 只係會遲d 先有經期黎, 我係半年後先有.
感激遇上你~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

0個時帶親阿b番健康院, 0個姑娘都強調要避孕, 唔好以為唔會有BB

伯爵府

好媽媽勳章

係有避孕作用既,雖然唔係百分百。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

大宅

畀面勳章

餵人奶唔一定冇m來架,好似我亞b咁又一出世到而家8個月就已經係全人奶,冇補過一餐奶粉,而介夜奶都係早幾個星期既事,佢食既次數都係正常,有時仲會有多tim。但係我o係我既惡露完左個半月後開始到而家就一路keep定期每個月一次來m喇,所以話餵人奶來唔來m係唔關餵唔餵得密事架,係睇自己個人身體狀況。

男爵府

醒目開學勳章

錯~~餵人奶唔一定無排卵~~安全期都唔一定係安全~~~

複式洋房

乜餵人奶會避孕既咩

男爵府

如果無記錯,係要好多條件配合架:
1)bb要六個月以下
2)全母乳
3)每餐相隔少於6小時,即係如果夜晚果餐戒左,瞓成8個小時,即使日頭仍然是每3-4小時一餐都唔得
4)未有m到

咁樣,避孕率係高達95%。
咁當然,都係有機會中既!

子爵府

我都唔覺係咩白痴問題, 餵人奶同避孕可以有關. 如果bb食得夠密, 密到你身體係知道既話, 真係可以避孕! 但就算係全人奶m未黎, 都唔等於成功率會高!

民房

真係唔講唔知ar~
學到野~

大宅

醒目開學勳章

唔覺問呢條問題有乜問題,
1.去聽產前講座時,個醫生都特別提醒餵人奶就算未有M,都會有BB,要小心.
2.響醫院既產後講座,個護士亦有特別提呢點.
3.再去到健康院,D護士亦有講過.
4.之後我D同事知道我有餵人奶,都問過係咪真係無M,同埋可以避孕.
5.間中響母乳版,都有人問呢條問題.

所以唔覺咁問會好白癡.有野唔明就問一D問題都無.

禁止訪問

伯爵府

環保接龍勳章

佢既意思係咪喂人奶時, dodo會唔會中招, 咁意思呀~ ?

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有野唔識咪要問囉, 佢問完咪知唔會中招, 好過有 d 人要面子又要扮醒又無料.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢個問題我唔覺得低能喎. 樓下有人解釋左點解, 個理論亦唔係人人講得出. 餵人奶成孕機會係會減低. 聽眾問得呢個問題我反而覺得佢有些少知識, 只係唔夠全面姐.

禁止發言

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔覺得個問題好低能wor

剛生完, 餵全人奶 (exclusive breastfeeding) 係會令身體停止排卵.
當然中間會有d 條件要符合到 (e.g. 每日餵幾多次,餵得幾密, etc), 而且唔係百分百 (根本無一種 contraceptive method 係 100%)

more information:
http://www.askdrsears.com/html/2/t023700.asp
http://www.babycentre.co.uk/baby ... ontraceptionexpert/

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

所以有d人諗住生完第一個,有m黎,唔會懷孕,好多人就係咁中左招!
其實,生完頭一年,有m黎,都係會有命中率!

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 emmypun 於 10-9-10 12:59 發表

咁錫鍚係會懷孕啊!!

錫面不會,錫咀會....小心呀!

首頁

尾頁

跳至