興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問當影完相之後, 是否可以在相機閱覽照片時剪裁照片, 然後另存檔呢, 例如:影像主體偏左, 可以修正/放大影像? 我睇過使用手冊係無呢個功能, 是否真的沒有呢? 因為一般DC 都做到.

另外, 我想買支中距鏡, 主要係影小朋友同風景, 有咩野好提意呀? 有乜鏡係比較多用途又sharp 既呢?

吾該各位幫忙解答啦. 謝謝!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

是否可以在相機閱覽照片時剪裁照片, 然後另存檔呢?

冇, 你可以事後用軟件做.

中距鏡一般唔用來影風景, 你可唔可以講係打算用幾多錢?

原帖由 sugarjade 於 10-9-10 14:35 發表
請問當影完相之後, 是否可以在相機閱覽照片時剪裁照片, 然後另存檔呢, 例如:影像主體偏左, 可以修正/放大影像? 我睇過使用手冊係無呢個功能, 是否真的沒有呢? 因為一般DC 都做到.

另外, 我想買支中距鏡, 主要係影小 ...

大宅

原帖由 clpapa 於 10-9-10 14:56 發表
是否可以在相機閱覽照片時剪裁照片, 然後另存檔呢?

冇, 你可以事後用軟件做.(c兄, 是否zoom Browers 都改吾到架? 如是的話我可以用咩軟件呢?)

中距鏡一般唔用來影風景, 你可唔可以講係打算用幾多錢?
大約係3,000

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

是否zoom Browers 都改吾到架? 如是的話我可以用咩軟件呢?

zoom Brower 同DPP 都可以trim 相改色.

$3000 去Canon showroom 試吓支55-250

http://www.canon.com.hk/tc/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=100103&series_id=41

大宅

回覆 1# clpapa 的文章

(我試過啦, 不過另存檔既時候save 吾到, 吾知係咩野問題! 不過我會再試下用多d)

去Canon showroom 試吓支55-250
(我都打算去showroom 架啦, 不過想問下大家既意見, 你地係過來人丫馬, 一定比我熟得多, 甘你推介既呢一支, 係吾係主要影小朋友架?)

禁止訪問

版主

你save 去邊個drive? 會唔會係落番相機所以唔比??

55-250 係比較啱你budget 既中距鏡, 鏡冇話啱唔啱影D乜, 只有一般會用來影D乜. 中距影人係好大部份人都會咁做.

原帖由 sugarjade 於 10-9-10 16:20 發表
(我試過啦, 不過另存檔既時候save 吾到, 吾知係咩野問題! 不過我會再試下用多d)

去Canon showroom 試吓支55-250
(我都打算去showroom 架啦, 不過想問下大家既意見, 你地係過 ...

伯爵府

同埋唔好save返去張卡處

原帖由 ha8mo 於 10-9-10 16:25 發表
應該選"Convert and Save"

大宅

我有試過架, (save, save as convert and save)都試過, 不過吾見張相播, 吾知係吾係自己老花, 今晚要再試下.
幾位多謝你地既意見同教路, 我會比心機學架啦.

原帖由 ha8mo 於 10-9-10 16:25 發表
應該選"Convert and Save"

大宅

原帖由 clpapa 於 10-9-10 17:02 發表
你save 去邊個drive? 會唔會係落番相機所以唔比??

55-250 係比較啱你budget 既中距鏡, 鏡冇話啱唔啱影D乜, 只有一般會用來影D乜. 中距影人係好大部份人都會咁做.

哦...明白啦, 我今日先去買左f1.8II定焦, 試完有乜問題既話再請教幾位啦. Thanks alot.
...

大宅

哦, 明白啦, 我會試完再check 多次會吾會save 左係張card 度. thank you so much!

原帖由 circleda 於 10-9-10 17:04 發表
同埋唔好save返去張卡處

首頁

尾頁

跳至