論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

話說之前出過兩個Topic講請工人難處同分享大家搵工人心得,呢轉要上來報告下最新情況俾大家一齊互勉下:)
上次經一個Agent簽一個海外賓姐,最快要10月中先到香港,我都以為結果係隔山買牛得個搏字...好彩個天對我不薄,係呢段期間剛好有個朋友要見個本地完約賓姐,我又係佢屋企作客食晚飯,個賓姐因為本身怕狗狗所以婉拒呢個朋友,不過係一餐飯o既時間裡,我發覺佢都o岩我要求,所以最後反而係我in呢個賓姐,佢亦講唔介意放唔晒全部星期日(嘩!對我來講簡直係Fit晒要求,不過我都會盡量安排)
食完飯,佢自動自覺幫手洗碗--->快、乾淨:)
言談間覺得佢係好老實果種人,因為佢做過5頭家,只有兩個完約,6yrs & 2yrs,其他斷約,原因都有講埋出來(呢下我都驚訝佢老實得咁緊要,我又check唔到真假),全部有老人家一齊住,所以佢D廣東話唔錯,識煮、識煲湯,有湊過5~8歲小朋友。
第二日我"拿拿"聲叫佢上來我屋企簽約,佢好似好滿意我屋企環境咁(780尺村屋有獨立房俾佢用),仲傾多個幾鐘等大家了解對方,隔兩天後同佢去驗身,佢好自然咁幫我陪住呀女係化驗中心等驗身(因為我要離開個商場先傾到電話),完事後我主動叫佢一齊午餐,佢都老實講要返屋企因為無Key,唔想俾麻煩人,佢亦講已飲了杯奶仍未肚餓(果時下午2點幾),我亦無堅持。
昨天約佢一齊睇驗身報告,佢主動叫我一齊入去聽醫生講解,事後我搵個籍口話要send份報告去保險公司轉名,下次見面先俾份Copy佢,佢都即刻話無問題。

經過幾次相處,我覺得佢會係個好誠實、唔鍾意惹麻煩的人,畢竟佢已經49歲,睇怕我呢頭家已經係佢係香港最後落腳地,我都希望佢做得長,咁我就安樂哪!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-10-30 15:28 發表
今早覺得忍者賓都好自律,見佢識得燙定校服,準備好星期一啲工作,佢明天放假後都可以開心啲,睇到都覺得唔錯^^

我鍾意呢樣.
winnie,啱架啦,發放多d正能量啦,唔駛搞到家傭版好似怨氣好重咁.
得閒諗下有咩搞笑topic出黎,大家分享下,輕鬆d,人都靚d.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-10-30 15:30 發表
另外佢真係好慳家,買餐送都係$5x,就已經夠一家人食兩餐^^仲勁過之前陽光賓

好鄧你開心.

子爵府

醒目開學勳章

另外佢真係好慳家,買餐送都係$5x,就已經夠一家人食兩餐^^仲勁過之前陽光賓

子爵府

醒目開學勳章

今早覺得忍者賓都好自律,見佢識得燙定校服,準備好星期一啲工作,佢明天放假後都可以開心啲,睇到都覺得唔錯^^

男爵府

oh.. i didn't expect the maid to use chopstick.. but my son has been using chopstick for months ..he doesn't require assistance from the maid ... just the son is lazy sometimes and think using spoon is much easier.....

so, my maid likes to help my son to go for the easier route.

原帖由 lily-of-valley 於 10-10-29 13:36 發表

Mostly bun and yan don't know how to use chopsticks.

My mother's steeling yan, 2 years Singapore, 6 years HK, don't know how to use chopsticks.

My 大食bun know, she's in HK 10 years.
Expecially y ...

大宅

畀面勳章

以心比心, 如果你老細年紀比你細, 你地會不會 "蝦" 佢, 我唔會, 平常心 - 打工啫, 你有道理我就跟, 你無道理就 "哦哦哦" 算數

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 eshiro 於 10-10-29 11:26 發表
most of the maids are like this.... even we told the maid many many times not to help the kids to get change.. and explain the reasons behind.. the maid will still ignore.. she might try not to help ...

Mostly bun and yan don't know how to use chopsticks.

My mother's steeling yan, 2 years Singapore, 6 years HK, don't know how to use chopsticks.

My 大食bun know, she's in HK 10 years.
Expecially yan, the use hand to eat. When they're in HK long time, a little better, use spoon. They's don't ever seen two sticks can be so effective. Cos pig was clever then them.

男爵府

most of the maids are like this.... even we told the maid many many times not to help the kids to get change.. and explain the reasons behind.. the maid will still ignore.. she might try not to help in front of you, but continue to help when you are not looking.....

last night i was home late and I told my maid to let my 4-year to have dinner and feed my 2 year old (supposed 2-year should eat by herself, too!!!).... ended up, i was home before they finish the dinner... of course maid was trying to feed both and didn't give my boy his chopsticks... still letting him use the spoon.........................

i hate when seeing her being soooo SNEAKY!!!!!!

原帖由 winnie_sh 於 10-10-29 02:18 發表

請到個好工人,真係超難,而家我只望佢做到有長服拎,我會俾突佢,因為有個好工人,真係煩少好多!

今朝早我監督陽光妹返學情況,果然係我預料中情況,就係陽光妹倚賴忍者賓幫佢換衫啊、著裙啊...me me 摸摸咁拖泥帶水...我好嚴肅 ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 mylulu007 於 10-10-28 09:40 發表
苦盡甘來啦WINNIE, 恭喜您.

請到個好工人,真係超難,而家我只望佢做到有長服拎,我會俾突佢,因為有個好工人,真係煩少好多!

今朝早我監督陽光妹返學情況,果然係我預料中情況,就係陽光妹倚賴忍者賓幫佢換衫啊、著裙啊...me me 摸摸咁拖泥帶水...我好嚴肅咁提示忍者賓要用把口,唔准幫佢手,解釋要個女自己做好自己的事,如果佢幫手,以後就停唔到手,呀女亦會變成乜都唔識,大個點生活?!
忍者賓雖然笑住答我 Yes! 但對手仍然幫忙呀女著裙,我就輕輕捉開佢對手,同佢講如果因為呀女慢吞吞而遲到,我係唔會怪佢的,因為我知我女係識蝦工人,正確來講係嗲個工人幫佢著衫,乜都係個懶字,所以我今日講得好清楚唔可以再咁樣落去...

伯爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-10-28 02:27 發表
忍者賓上個月尾28號上班後,明天剛好一個月,報告下最新情況先

就係,我已經返新工兩星期了! 我初時想起碼都兩三個月唔返得工要睇下佢做野,點知佢上工一個星期後我已經無野要煩惱,唯有返工囉...:-|

到現在,我除了 ...

苦盡甘來啦WINNIE, 恭喜您.

子爵府

好媽媽勳章

恭喜Winnie!
睇黎依家大家都係搵'老'賓成功機會高啲!
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

子爵府

醒目開學勳章

忍者賓上個月尾28號上班後,明天剛好一個月,報告下最新情況先

就係,我已經返新工兩星期了! 我初時想起碼都兩三個月唔返得工要睇下佢做野,點知佢上工一個星期後我已經無野要煩惱,唯有返工囉...:-|

到現在,我除了每朝早同佢講句早晨外同傾呀女之外,又真係零溝通,佢應該做得好爽,因為我兩公婆都返工時間勁長,每月得4日假,我而家安排俾兩個星期日佢放,遲D我應該會放星期日,其實現在要湊個女去99度,不過佢做得好,大家相就下都無所謂啦!

最緊要佢唔好話唔做就乜都得 :-|

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-9-11 08:21 發表
49歲黎講, 佢都難搵工............
但恭喜你搵到新工人
幾時可以開工?

佢大約月尾就可以返工,因為佢跟文件都幾快,完全無浪費時間~
我初步對佢感覺唔差,希望佢係認真工作果類就好哪!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-9-11 13:57 發表
世事好奇怪. 你揾咗咁耐工人, 見極唔啱, 今次真係夾都無咁準. 恭喜 恭喜.

lily,

唔係我見唔o岩,係班賓姐知我無星期日放,佢地送飛機俾我啊!

象牙宮

原帖由 winnie_sh 於 10-9-11 13:42 發表

唔係呀,係去朋友屋企食飯,咁o岩朋友in個本地賓,個賓怕狗狗,最後變成我in咋:lol
無經Agent搞,個賓自己去搞文件

世事好奇怪. 你揾咗咁耐工人, 見極唔啱, 今次真係夾都無咁準. 恭喜 恭喜.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-9-11 13:34 發表
你e+個完約賓唔係揾e間請架麻? 佢地好似唔做完約賓架喎?

唔係呀,係去朋友屋企食飯,咁o岩朋友in個本地賓,個賓怕狗狗,最後變成我in咋:lol
無經Agent搞,個賓自己去搞文件

男爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-9-11 13:17 發表

唔使PM,我係搵置頂賣廣告星X果間,跟得唔錯

你e+個完約賓唔係揾e間請架麻? 佢地好似唔做完約賓架喎?

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 許咪咪 於 10-9-11 09:02 發表
完約賓姐好難請的.
好多細僱佣公司都唔肯做的.
介唔介意pm 間僱佣公司給我查詢?

唔使PM,我係搵置頂賣廣告星X果間,跟得唔錯

首頁

尾頁

跳至