論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

事原昨天工人又在未問過我之前, 就自把自為掉了bb的東西(婆婆買回來未夠24小時), 我叫佢在垃圾桶找回給我看,佢依依哦哦,又話髒又話…..於是我企在佢臉前,好嚴肅敢講左一個字:「揾!」 檢查完後發現原好無缺, 但因己在垃圾桶一整天, 所以我就叫佢星期日買過回來給BB.
之後, 佢就開始失魂, 拿杯出來, 但冇水……..

今朝早工人同我講, 話佢俾人鬧完, 佢會好多野諗, 咩都會唔記得曬喎!

佢在我家剛開始第二個約, 看來似開始身痕, 請問大家有冇d好方法可整治一下佢, 令佢唔敢再講哩句呢?

禁止發言

大宅

佢有心咁做都好難避免, 唯有炳多佢2次.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係囉...佢做錯野,又唔比人話得,咁好難再用佢喎...

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

又一個續約後變差

男爵府

同佢講, if 佢無心做, 叫佢比信你 resign
成日咁"大頭蝦", maybe 唔啱湊小朋友~~~
呢d人你唔"兇"吓佢, 佢以為自己好重要, c mum 要忍佢~~

大宅

回覆 6# pomelo_tea 的文章

算吧啦!我都未聽過會教好d工人,只有個僱主不停咁被佢哋玩,諗方法整治佢,咪就係送佢一程囉......

男爵府

鬧完唔記得出糧吖笨!

大宅

有冇想過看表現每日比分數,有一定的分數可換獎品,例如一些吃得的又或者用得而妳又冇用既嘢,有時炳工人,佢地又懷恨在心。
不過免煩就找另外一個工人吧

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 jadeorchid 於 10-9-12 01:15 發表
有冇想過看表現每日比分數,有一定的分數可換獎品,例如一些吃得的又或者用得而妳又冇用既嘢,有時炳工人,佢地又懷恨在心。
不過免煩就找另外一個工人吧 ...
又唔係小朋友
仲要比分換獎品!唔好玩啦!!

侯爵府

醒目開學勳章

有精神都用黎湊/教自己d細路啦, 仲幫人教女咩.

條粉腸擺到明玩野架啦, 佢根本就明示俾你聽, 佢同你玩野. 一係你就試下俾更多野佢做, 要係你面前做晒佢先可以訓, 等佢知道你唔係好蝦既. 一係就索性抄q左佢啦.

我工人掉左我個格熱墊(係爛爛地既), 佢尋日放假, 我搵黎用, 搵唔到, 佢番黎我問佢係邊佢話佢見爛掉左. 我即刻話佢話: 你下次有咩都問左我先好掉. 等我搵到隻狗咁.

跟住我越諗越嬲, 所以好惡咁再鬧多佢一次(因為本身我已經發顛咁鬧緊我d細路). 我話呢間屋所有野都係我架, 你要問准我先可以掉呀. 我已經同你講左好多次做咩都要問左我先呀, 我最後講多一次, 你咩都要問過我先可以做呀. 佢後來同我講野我都無答佢, 我只黑面用手勢答佢. 嚇到佢死死下.

原帖由 jadeorchid 於 10-9-12 01:15 發表
不過免煩就找另外一個工人吧 ...

公爵府

好媽媽勳章

[quote]原帖由 pomelo_tea 於 10-9-11 10:51 發表
話佢俾人鬧完, 佢會好多野諗, 咩都會唔記得曬喎! [quote]
咁你話佢知, 我一見人唔記得晒d野, 我就會比多d密d工作佢做, 務求在工多藝熟的操練下, 會佢記得番晒, 仲可以蛻變成為一個人見人愛, 大把人爭住請的一流helper!

珍珠宮

原帖由 ellawyc 於 10-9-12 15:49 發表
[quote]原帖由 pomelo_tea 於 10-9-11 10:51 發表
話佢俾人鬧完, 佢會好多野諗, 咩都會唔記得曬喎! [quote]
咁你話佢知, 我一見人唔記得晒d野, 我就會比多d密 ...

wakakakaka
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 pomelo_tea 於 10-9-11 10:51 發表
今朝早工人同我講, 話佢俾人鬧完, 佢會好多野諗, 咩都會唔記得曬喎!

咁講嘢法, 分明係搏炒!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至