自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔返緊k1,讀全日班,依家仲系適應期,返緊半日,開頭果3日都幾好,無哭,仲好興奮,點知後面果幾日就唔得啦,成日哭,哭得勁仲 ,唉.依家一提起返學就話唔返,一咪哭,老師都好有耐性,慢慢教佢,想問下你地d小朋友系唔系甘啊,點可以令佢好d啊

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

好多小朋友喊幾個月... 依家幾日啫, 放鬆啲啦!

男爵府

見到佢哭我個心好唔舒服
原帖由 小倩 於 10-9-12 00:24 發表
好多小朋友喊幾個月... 依家幾日啫, 放鬆啲啦!

珍珠宮

原帖由 manchon 於 10-9-12 00:21 發表
我仔返緊k1,讀全日班,依家仲系適應期,返緊半日,開頭果3日都幾好,無哭,仲好興奮,點知後面果幾日就唔得啦,成日哭,哭得勁仲 ,唉.依家一提起返學就話唔返,一咪哭,老師都好有耐性,慢慢教佢,想問下你地d小朋友系 ...

你去接佢時佢係咪都係度喊緊?

男爵府

甘又無,送佢去返學果時就有,老師話每當要食野果時都有哭,聽故事玩玩具果時就無哭
原帖由 sasa@uk 於 10-9-12 00:33 發表

你去接佢時佢係咪都係度喊緊?

伯爵府

我個女同你個仔一樣,勁抗拒,朝朝返學換校服好似迫佢吃c 返親學必喊,佢適應期已過,下星期正式返全日, 但佢染上流感要休息幾日,我都怕佢到時更加唔適應,有時見佢喊得咁金,眞係好肉尺,想喊

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

k1係咁,我呀囡以前返k1都好似你呀仔咁,佢都係讀全日班,起初都係適應期返半日無事,但後來要返全日就開始唔肯返,每朝返學都要同佢死過咁,校服都差d比佢整爛,都過咗成個月先有改善,後來同老師傾返,佢話係咁起初佢返學覺得新鮮,玩具又多,到咗真正返學返全日個陣又要佢做呢樣又要佢做個樣,同埋時間長咗係學校,所以都要慢慢適應過來,樓主比d心機,得閒多d同仔仔傾吓學校的事情,相信仔仔好快適應到學校生活,小朋友學嘢最快,唔駛擔心.
原帖由 manchon 於 10-9-12 00:21 發表
我仔返緊k1,讀全日班,依家仲系適應期,返緊半日,開頭果3日都幾好,無哭,仲好興奮,點知後面果幾日就唔得啦,成日哭,哭得勁仲 ,唉.依家一提起返學就話唔返,一咪哭,老師都好有耐性,慢慢教佢,想問下你地d小朋友系 ...

大宅

我個傻豬仔返N1全日班時都係咁, 佢持續喊足幾個月, 當時我都好難適應, 朝朝起身就好似要打仗咁, 唔知佢幾時心情好 ..............

家下佢返k1, 習慣左返學既模式, 就乜事都無, 大家堅持下喇!

有幾個方法, 係過來人教既

之前一晚同佢講定, 話佢知明早起身要返學喇, 比定心理準備佢, 但有d小朋友, 好似我個仔咁, 早講反而令佢提早焦慮既話, 呢招就唔得喇!

第二係, 朝早起身你有你幫佢準備, 佢喊佢嘈就尤得佢, 但每日出門口前, 都一定要同佢講, "返學係一定要既, 但媽媽一定會接你放學", 每日都早少少到學校門口, 盡量做頭幾個接佢既家長

第三就係搵個佢鍾意既物件陪佢返學, 放係佢書包, 亦都同老師打個招呼, 比佢知呢件事, 你同小朋友講, "你要帶xx返學, 你要照顧佢呀"之類既說話, 提升佢既責任感

如果你真係為佢好, 切記唔好心軟, 一定要守住自己既底線, 去到學校門口第一時間就佢交比老師, 等老師care佢, 唔好係門口拖拖拉拉, 對佢唔好架!

大家一齊努力, 小朋友適應力好強, 明天會更好!

大宅

我的經驗是由鬼得佢, 佢要喊就比佢喊, 唔使比太大反應...快者三五七日, 慢者三個月大半年都好平常....

其實將心比己, 佢咪好似我哋D大人唔願返工咁, 不過我哋唔喊得咋嘛, 喊得咪仲大聲過佢哋添呀

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 manchon 於 10-9-12 00:28 發表
見到佢哭我個心好唔舒服

妳唔好俾妳仔仔睇到你心疼既樣呀! 如果佢只係唔習慣同妳分開, 咁佢重會加多幾錢肉緊喊得大聲 D 添呀! 所以放鬆 D 啦! 我個仔初初返學真係差唔多喊足一年呀! 我試過幾次我頂唔順同佢學校附近一齊喊, 因為每朝起身都有壓力, 唔知佢重要喊幾耐 日日揍佢返學就一路行一路喊, 不過佢經過差不多一年既適應 (佢係比較慢 D 既 )依家日日返學都好開心, 有時我想陪佢入去換鞋仔, 但佢見到佢 D 同學時, 重會同我講 : 媽咪, 妳走先啦! 所以妳都要加油呀! 當佢適應左就應該冇問題架喇!

男爵府

你有冇偷偷睇下佢喊幾耐先收聲?

我個女2歲返N班時, 足足喊左成個月. 以我個女既性格, 我覺得唔係咁可能.

當時我好恨心, 由得老師抱佢入班房, 眼尾都唔望就走左. 最初幾日我揍放學時佢一見到我就喊, 喊得好似好委屈.

於是我就問老師我走左之後佢喊左幾耐, 老師話我個女一入班房就即刻收聲, 不知幾興奮.

我第二個星期就偷偷跟佢入班房睇下(亞女係唔知), 原來係我個女未入到班房就已經收唒聲, 佢只係同我講BYE BYE時喊, 校長都話要要頒個"金像獎"比佢.

之後佢玩到第五個星期講BYE BYE時先冇再喊.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔 N1 時喊足3個月, 次次一入學校門口, 就喊住入課室, 好彩帶亞仔返學果個係褓姆, 次次佢都搞到褓姆眼血血埋一份

之後, 放完一些長假期, 都會眼紅紅咁返學

係今年 K3 先好少少

男爵府

今早送返學又系甘啊,睇來要長期作戰,唉
原帖由 meiling222 於 10-9-12 22:19 發表

妳唔好俾妳仔仔睇到你心疼既樣呀! 如果佢只係唔習慣同妳分開, 咁佢重會加多幾錢肉緊喊得大聲 D 添呀! 所以放鬆 D 啦! 我個仔初初返學真係差唔多喊足一年呀! 我試過幾次我頂唔順同佢學校附近一齊喊, 因 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係開學前1個月 係咁洗佢腦 話番學好開心 有老師同學陪你玩 番一陣媽咪就黎接你番屋企一齊食野架啦....日日當傾計咁係咁講

我仔自細性格膽小怕事 好多人都估佢番學會喊.......出奇地 番第一日都冇喊過 仲好乖

男爵府

返學前我都有同佢洗過腦,佢返學頭3日真系無喊,仲好興奮,可惜新鮮過後就唔得啦
原帖由 gucci_ha 於 10-9-13 10:35 發表
我係開學前1個月 係咁洗佢腦 話番學好開心 有老師同學陪你玩 番一陣媽咪就黎接你番屋企一齊食野架啦....日日當傾計咁係咁講

我仔自細性格膽小怕事 好多人都估佢番學會喊.......出奇地 番第一日 ...

大宅

醒目開學勳章

我個囡好鐘意返學.由一個人自己返playgroup到依家返k1都無哭.朝朝一叫就起身刷牙.

大宅

我女都係啦... 不過我將要喊變成必經階段... 我同佢講..你可以喊... 學係必須要返架...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔頭一個星期好乖乖無喊重好開心話返學.點知上星期開始就話唔返學,唔要返學.一起身就喊....喊左幾日終於喉嚨發炎.今日返學又喊過唉~~個主任認得亞仔,主動抱亞仔去洗手.入到課室.亞仔重好似住樹熊咁攬住主任.我係門口(裝)過左一陣個衰仔已經自己玩緊玩具.不過重眼濕濕.
見到佢咁我心都實..我知道亞仔係好鐘意返學.因為佢放學時好開心.返到屋企又拎d書出黎自己睇.佢喊的原因應該想我陪住佢.因為由佢出世到e家我一曰24小時陪住佢.佢掛住我係好正常.e家希望亞仔快d適應.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

我仔都系甘啊,由出世到依家都系我照顧佢,未離開過,所以搞到依家甘,唉!
原帖由 梓軒媽咪 於 10-9-13 11:16 發表
我個仔頭一個星期好乖乖無喊重好開心話返學.點知上星期開始就話唔返學,唔要返學.一起身就喊....喊左幾日終於喉嚨發炎.今日返學又喊過唉~~個主任認得亞仔,主動抱亞仔去洗手. ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

小朋友好得意,頭個星期返學都無野,唔知點解一到第二個星期到,就會出現晒d返學焦慮症架喇!

我個女今年小一,頭個星期都好開心,好好地,第二個6星期就喊話唔想返,喊晒喇

首頁

尾頁

跳至