母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問d bb 食左人奶都成年既媽媽, 你地bb既健康情況係點?

其實係咁既, 我bb都17個月, 我餵足17個月, 到今日都仲餵緊, 不過只係pump出來, 1日pump得好少, 不過我有由佢, 有奶就比佢食...

bb其實算係ok, 病咁多次, 都係1次玫瑰疹, 有幾次傷風, 有d 鼻水, 有幾次發燒, 次次都係自己抵抗力打低d virus, 幾日就冇事

不過我有個問題想問, bb 係唔係飲人奶就多d 抵抗力, 病左都會易d 好, 同埋病徵都唔會好嚴重, 咁點解我bb成日都病? 17個月bb, 呢個月前兩個星期發左燒1次, 2個星期後既今日又燒!!

我唔係想比較, 不過我有朋友既bb 14個月都唔病1次, 佢飲奶粉既! 我真係有d 擔心我bb係唔係天生比較弱d 呢?? 你地bb又點樣, 係唔係bb病係好正常??

大宅

好媽媽勳章

我個女呢家就快29個月大,
當中都有試過中過一次玫瑰疹, 十次以內既發燒+傷風,近期就係咳到嘔, 嘔完發燒。
不過佢次次發燒都好精神, 去到診所d 姑娘都話佢唔似發燒。有次打完針發燒成39.5度都仲係食得玩得訓得。
我好相信呢d 係人奶既功效。
不過樓主既朋友個b 成14個月都唔病一次, 仲要飲奶粉,乜抗體都冇…咁第時返學咪好大獲?

大宅

其實我bb都係一樣, 次次佢發燒同埋病都唔多似病, 不過我唔明點解佢會咁易有病 (儘管病情唔嚴重)

如果抵抗力好既BB, 應該唔會咁易中招架...

我朋友個女連玫瑰疹都仲未出, 而家3歲半, 佢都冇咩病, 番左學都成年, 佢而家只係得d 濕疹...可能佢本身抵抗力好啦

有咩可以令bb抵抗力好呀? 我個女飲食小心, 又成日帶佢去樓下跑下行下, 係唔係我d 奶冇料到呢? 哈哈....

男爵府

好媽媽勳章

我覺得餵人奶既bb就算病都會快好d,同埋個個人既抵抗力都唔同,何況係bb~
我仔仔依家1歲全人奶,係打針個時有燒過,仲有一次係佢6個月,同佢去左老人院睇太62太99,第二日就發燒,但係都好精神,一d都唔似病,仲有一次係最近三個星期前,差0.1度就發燒,個次只係同佢沖左個涼,比佢訓左一晚,第二日就冇事~

奀b仔9月16日出世啦~

伯爵府

我仔都係全人奶, 而家12.5mth, 咁耐係十個月時勁咳先睇過一醫生, 其餘只係打針先會睇醫生. 我又覺得飲人奶就識自己打仗, 咗都會快啲好囉.

大宅

我係樓主, 我個bb 17個月都病左幾次, 次次都係有d 燒又或者有鼻水, 今次就煩d, 尋日燒完幾個鐘之後冇燒, 點知剛剛半夜又燒番, 去到今早既6點幾去到成39.6度

之後同左佢去睇醫院既門診, 因為佢地24小時都有得睇, 醫生check過話佢鼻水倒流去喉嚨, 而家用鹽水噴鼻, 冇咩事唔洗食藥

好在呢個醫生唔似有d 醫生開抗生素乍!!

不過我真係唔明, bb係唔係好易病架呢? 可能我對人奶呢樣野太大期望喇!

別墅

囡囡剛1歲多D,打完針只發燒過一次;在10個月時輕微發燒+流鼻水睇過醫生一次,但很精神,就蓮護士都話她似唔夠瞓多過病,2日就好番。到前日開始發燒睇過醫生話可能出玫瑰疹,但都要觀察多兩日才知道。囡囡係比較少病,但係就是輕磅+細粒。

大宅

好媽媽勳章

其實小朋友病真係好正常wor,可能我好阿Q 啦, 我覺得如果當初我唔係比人奶個女食, 到佢病既時候可能會又辛苦又病得耐囉~所以人奶有佢一定功效囉,起碼病時冇咁辛苦, 唔會食唔落訓唔著先啦~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

個個bb都唔同, 我囡囡唔可以話身體健康, 佢都試過病4次, 但次次都病好耐架, 咳成個星期, 又鼻水又咳, 燒都有, 但又係鬼打冇咁精神, 39度都仲玩緊!
今晚又OT!!!!

大宅

多謝你地既reply!

可能我而家已經餵到17個月, 已經半放棄架喇, 我冇咩再食得好, 訓得好, 我自己都食少左野去減肥, 點知亞女又o係呢個時間病多左, 我就諗係唔係自己衰, d 奶冇之前咁好呢!

不過我都好thanks god了!亞女都仲玩緊, 仲食得落野! 不過我想問....我次次去睇醫生見到d bb 都係病得好精神wow, 係唔係本身bb病都係好ok, 唔多似病架?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 porporchi 於 10-9-14 16:07 發表
多謝你地既reply!

可能我而家已經餵到17個月, 已經半放棄架喇, 我冇咩再食得好, 訓得好, 我自己都食少左野去減肥, 點知亞女又o係呢個時間病多左, 我就諗係唔係自己衰, d 奶冇之前咁好呢!

不過我都好thanks god了! ...

唔好咁諗,你餵左17個月已經好好,對BB係好好既禮物,有D人想餵都冇~
人奶BB都會病,你可以咁諗如果佢唔係食人奶,可能仲會嚴重,冇咁精神,講真如果一個小朋友係完全冇發過燒你先驚,因為我之前有個醫生講過,依家既小朋友有D係病都唔識燒,係因為佢身體冇個個抗體去"打仗",發燒係因為身體有病,我地身體既抗體同病菌"打仗"所以我地先會發燒,所以發燒都唔係一件唔好既事~
奀b仔9月16日出世啦~

男爵府

我都餵咗18個月, bb除咗打完針會病, 平時冇乜病, 有時冷親流鼻水幫佢噴鹽水就自己好反, 呢個星期要打歲半針有d驚, 唔知點解打完針會易病, 你哋bb會唔會

複式洋房

我個中醫都話間唔中發倒燒係好事,佢話大人較難發燒,感冒完就困番喺自己入面

原帖由 奀b豬媽咪 於 10-9-14 20:06 發表

唔好咁諗,你餵左17個月已經好好,對BB係好好既禮物,有D人想餵都冇~
人奶BB都會病,你可以咁諗如果佢唔係食人奶,可能仲會嚴重,冇咁精神,講真如果一個小朋友係完全冇發過燒你先驚,因為我之前有個醫生講過,依家既小朋友 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊