跳至

首頁

尾頁

洋房

我成日諗住"點解我要喺度?", "如果留喺香港就好喇!"...我同husband D 屋企人都在香港, 有homesick...
I try to同自己講... "去加拿大係一個正確選擇!",
"留喺加拿大係對仔仔最好嘅!"...
BUT, How about my life ?? 我已經在溫9快六年...
老公都搵到份$16/hr的工作, 有個平平地的apartment, 阿仔讀preschool, I am housewife... 總算ok, but 是否好像人家說陪太子讀書呢 !! 仔仔好生性,好錫我倆.
但仔仔知道自己英文不是mother lanuage,好多時不敢講說話,只say YES or NO.. or Listening. 我心裡不是味兒. 他說他的婆婆, 表姐都沒有(全部在香港), 去街只去幾到(no more money to buy too much , save money to our housing mortgage.
但好似無得返轉頭....我媽成日話我倆在加拿大比香港好(因有政府幫,仔仔可以學英文),唔贊成..
只有継續行....我希望搵多D money,去邊都可以生活,一樣可以比仔仔有好教育. 但如何搵錢.......

洋房

原帖由 朋朋 於 10-10-31 16:09 發表
我成日諗住"點解我要喺度?", "如果留喺香港就好喇!"...我同husband D 屋企人都在香港, 有homesick...
I try to同自己講... "去加拿大係一個正確選擇!",
"留喺加拿大係對仔仔最好嘅!"...
BUT, How about my life ?? ...

係在溫哥華

首頁

尾頁

跳至