自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係, 大陸人D思想, 從來都無進步過

有件事係我親戚親身經歷, 佢係香港人, 返大陸長住開廠(中山咋, 夠文明掛), 有次俾架寶馬撞, 對方叫佢賠錢(寶馬o係一條封路駛出黎)
親戚唔服氣, 死唔肯賠(明明就係對方唔岩), 報警啦, 警察黎到, 一個渣錢七, 一個渣寶馬, 死都叫我親戚賠錢了事, 親戚堅持唔俾, 最後落簿, 拎身分證出黎
我親戚拎張HKID出黎(佢一直無講自己係香港人, 到拎ID至無得揀, 只有HKID), 警察即刻轉晒口風, 話寶馬司機咁開車唔岩, 叫寶馬司機賠錢
你話有D咁既人, 社會邊會進步丫
原帖由 amythepooh 於 10-9-14 09:37 AM 發表
大陸人以為有錢大曬 ,可以橫行霸道,草菅人命,所有道德倫理都冇曬,你見香港就知啦!他們來旅行打尖、不顧儀態、仲要好似香港政府欠他們一樣。 希望我們香港下一代唔好會變成他一樣。 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多年前, 我同事講過一個親身經歷, 當時佢在大陸工作, 所坐的公司車撞傷了一個人, 個內地司機就是抱著「輾傷不如輾死」的觀念, 想番轉頭車個傷者多一次. 我同事喝止個司機, 個傷者條命先得以保住.

民房

冇陰公

珍珠宮

內地法例對車禍撞死人的賠償有規定,每名死人的賠償約 40萬元(人民幣.下同),撞傷致殘疾者,各項賠償加起來過百萬元,故出現撞傷不如撞死的變態觀念。江蘇《揚子晚報》
低能架!咁既法例,咪盞害死人!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大陸真係好恐肺
---生命無價,請支持領養---

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

冇人性!

別墅

醒目開學勳章

唔係人~

珊瑚宮

環保接龍勳章

點解會咁架? 佢係咪唔知自己撞到果小朋友呀?
點會反覆輾過架, 泊車就位呀?
男童好慘呀

原帖由 lalababe520 於 10-9-14 09:06 發表
http://hk.dv.nextmedia.com/template/dv_channel/index.php?fuseaction=dv15.player&range=d&mode=section&dv_iss=20100914&id=15335

江蘇上周二( 7日)發生一宗喪心病狂的車禍。一名駕駛寶馬車的司機在撞跌一名三歲 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係冇人性~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

BK Milk勳章

呢d咁既渣滓, 第日一定會得到相同既下場或更什

侯爵府

黐線....原來撞傷人要賠成百萬,撞死人就賠得4X萬,所以個司機寧願整死個男童,真係無陰公.....!

珍珠宮

好媽媽勳章

pk la

水晶宮

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

判死刑啦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今次有cam 影住佢, 或者有機會判謀殺, 如果冇影到, 車死個小朋友, 再一走了之

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

個小朋友好慘

別墅

[quote]原帖由 amythepooh 於 10-9-14 09:37 發表
大陸人以為有錢大曬 ,可以橫行霸道,草菅人命,所有道德倫理都冇曬,你見香港就知啦!他們來旅行打尖、不顧儀態、仲要好似香港政府欠他們一樣。 希望我們香港下一代唔好會變成他一樣。 ...

很是理解你的心情。不過恕我直言:

你們的觀點很表面/很瑣碎/甚至很膚淺;

並非大6人有錢大曬..................

而是庸官制定腐敗法律政策,從而造成殘酷/冷血結局。

如此事件在大6不出奇,簡直是冰山一小角 。

香港就冇人走法律喇,一樣有啦 。

可喜可敬HK能虛心聽,認真改進,達致完善;

引以為榮的是香港法律健全,彼此監督 。

大6恰恰相反。

隨時罪從天降,禍及親人...................................

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

這就是大陸人!!!

首頁

尾頁

跳至